Нема производи.

Нема производи.

Лилјана Дирјан

  /  Лилјана Дирјан

Лилјана Дирјан

ЛИЛЈАНА ДИРЈАН

Лилјана Дирјан (1953-2017) е родена во Скопје. Дипломирала на Филолошкиот факултет во Скопје. Била на студиски престој во Париз како стипендист на француската влада и Фондацијата „Губелкијан“. Поезијата на Дирјан е преведувана на многу јазици и е застапена во антологиите на македонската современа поезија. Долги години работела како главен уредник на списанието „Жена“. Била една од основачите и член на Друштвото на независни писатели на Македонија, како и уредник и еден од основачите на регионалното списание за литература „Сараевски тетратки“.

Нејзиниот творечки опус ги опфаќа книгите „Природна појава“ (1980), „Жива мера“ (1985), „Пелин поле“ (1989), „Champs d’apsinthe“ (Est / Oust Internacionales, Париз, 1996), „Тешка свила“ (1997), „Cocoooons“ (Chatanooga Chapbooks, САД, 1999), „Schwere Seide“ (Corvinus Presse, Берлин, 2000), „Приватни светови“ (2007), „Privatni svjetovi“ (OKF – Cetinje, 2009), колумни и патописи „Саѓи врз снегот“ (2007), „Светот мојот брат“ (2008), „Со невидлив сокол на рамото“ (Софија, 2011), „Снег за двајца“ (2011), „Snjeg za dvoje“ (OKF – Cetinje, 2013). За своето творештво е наградена со признанијата „Студентски збор“ и „Браќа Миладиновци“.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram