Нема производи.

Нема производи.

Европа во големи мали чекори

  /  Европа во големи мали чекори

Наслов:

Европа во големи мали чекори / Еurope in big small moves

Опис на проектот:

Овaa „европска приказна“ повикува на широк од низ големото пространство на европската литература – богата, разнолика, комплексна, инспиративна, модерна…

Проектот ни ги претставува најважните книжевни дела од современи писатели – наградувани, признати, влијателни имиња. Луѓе со став, квалитетни наслови со импресивен багаж.

Одбравме 10 книги напишани од 10 условно „мали“ јазици за да ја прикажеме неповторливата уметност на зборовите, која се создава на секое ќоше во Европа, без оглед на бројките и кршејќи ги сите можни стереотипи!

Сите книги се преведени директно од јазиците на кои се напишани, што е многу важно за да се сочуваат најпрефинетите состојки на секое дело.

Од страв до солзи, од експеримент до „вистинска“ приказна, од злосторства до љубов, од мрак до светлина, од артизам до бестселери, уживајте во многуте слоеви на книгите од цела Европа!

Период на реализација:

2017-2018

Лого:

Пријатели:

Книги:

Наслов:
Просечен индекс на среќата (EUPL 2015)

Држава:
Португалија

Автор:
Давид Машадо

Превод од португалски:
Ненад Трповски

Наслов:
Апнеја (EUPL 2015)

Држава:
Италија

Автор:
Лоренцо Амури

Превод од италијански:
Калина Јанева

Наслов:
Лорд морд

Држава:
Република Чешка

Автор:
Милош Урбан

Превод од чешки:
Игор Станојоски

Наслов:
Жената во кафезот

Држава:
Данска

Автор:
Јуси Адлер-Олсен

Превод од дански:
Лара Крстева Ичокаева

Наслов:
Магионичар (EUPL 2015)

Држава:
Полска

Автор:
Магдалена Парис

Превод од полски:
Милица Миркуловска

Наслов:
Нема друга

Држава:
Словенија

Автор:
Јела Кречич

Превод од словенечки:
Драгана Евтимова

Наслов:
Бекомберја (EUPL 2015)

Држава:
Шведска

Автор:
Сара Стридсберг

Превод од шведски:
Ивица Челиковиќ

Наслов:
Виљево (EUPL 2015)

Држава:
Хрватска

Автор:
Лука Бекавац

Превод од хрватски:
Ѓорѓи Крстевски

HRvatska
ЛУКА БЕКАВАЦ
Gjorgji Krstevski

Наслов:
Ова се имињата

Држава:
Холандија

Автор:
Томи Виринга

Превод од холандски:
Ели Пујовска

Наслов:
Стаклената градина

Држава:
Исланд

Автор:
Ојдур Ава Олафсдотир

Превод од исландски:
Мери Кицовска

Брошура за проектот:

Поврзани линкови:

Магдалена Парис, Магионичар

Купи книга: http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=76622

Нова Македонија: https://tinyurl.com/kp9blds

Вечер: http://vecer.mk/kultura/trilerot-magionichar-na-makedonski

Република: http://republika.mk/765744

Телеграф: http://telegraf.mk/kultura/literatura/ns-newsarticle-nagradeniot-roman-magionicarot-vo-izdanie-na-antolog.nspx

Макфакс: https://tinyurl.com/ljotaow

Старт: http://start.mk/article/231947/nagradeniot-politicki-triler-magionicar-napisan-spored-vistinski-nastani

 

Јела Кречич, Нема друга

Купи книга: http://kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=76815

Идивиди: http://www.idividi.com.mk/omnibus/panorama/1135895/index.html

Нова Македонија: https://tinyurl.com/lkuv39d

Слободен печат: http://www.slobodenpecat.mk/vesti/antolog-ja-objavuva-nema-druga-od-jela-krechich-soprugata-na-slavoj-zhizhek/

Макфакс: https://tinyurl.com/mw73doq

Вечер: http://vecer.mk/kultura/nema-druga-od-jela-krechich-na-makedonski

Република: http://republika.mk/772889

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-ja-objavi-komichnata-prikazna-nema-druga-od-jela-krechich

My gala life: http://mygalalife.com/?p=9244

Старт: http://start.mk/article/234714/nema-druga-od-jela-krecic-na-makedonski

 

Лука Бекавац, Виљево

Република: http://republika.mk/782370

Плус инфо: http://plusinfo.mk/vest/116262/romanot-viljevo-od-hrvatskiot-pisatel-luka-bekavac-objaven-na-makedonski

Старт: http://start.mk/article/238051/eden-od-nagraduvanite-hrvatski-romani-valevo-objaven-na-makedonski-jazik

Биди така: http://biditaka.mk/bidi_vo_tek/makedonija/vilevo-na-luka-bekavats-makedonski-prevod-izdanie-na-antolog/

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/romanot-viljevo-od-hrvatskiot-pisatel-luka-bekavac-e-objaven-na-makedonski-jazik

MY Gala Life: http://mygalalife.com/?p=10610

 

Томи Виринга, Ова се имињата

Купи книга: http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=78072

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-objavi-vozbudliva-prikazna-za-potragata-po-identitet

Република: http://republika.mk/795681

Плус инфо: http://daily.mk/kultura/objaven-romanot-iminjata-holandskiot-pisatel-tomi-viringa

Макфакс: https://tinyurl.com/y9dmjmxa

Старт: http://start.mk/article/243631/romanot-na-tomi-viringa-dobitnik-na-nagradata-libris-objaven-na-makedonski-jazik

Денар: http://denar.mk/148425/najnovi-2/objaven-romanot-ova-se-iminjata-od-tomi-viringa

My Gala Life: http://mygalalife.com/?p=10796

 

Јуси Адлер-Олсен, Жената во кафезот

Нова Македонија: https://tinyurl.com/yc7hyzh7

Република: http://republika.mk/810931

Плус инфо: https://www.plusinfo.mk/vest/123289/objaven-romanot-zenata-vo-kafezot

Слободен печат: http://www.slobodenpecat.mk/drustvo/zhenata-vo-kafezot-vistinski-izbor-za-lubitelite-na-skandinavskite-trileri/

 

Милош Урбан, Лорд Морд

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-go-objavi-cheshkiot-triler-lord-mord-od-milosh-urban/

Плус инфо: https://tinyurl.com/yb3vvm5q

Охрид скај: https://tinyurl.com/ycptcd5y

Нова Македонија: https://tinyurl.com/ybku9bd3

Вечер: https://tinyurl.com/y7lzwv2z

Скопско ехо: http://skopskoeho.mk/izleze-od-pechat-lord-mord-na-milosh-urban/

 

Сара Стридсберг, Бекомберја

Плус инфо: http://plusinfo.mk/vest/137567/objaven-roman-od-sara-stridsberg-clenka-na-shvedskata-nobelova-akademija

Макфакс: https://tinyurl.com/y8cns6n3

Либертас: http://www.libertas.mk/objaven-bekomberja-oda-za-moeto-semejstvo-od-shvedskata-pisatelka-sara-stridsberg/

Република: http://republika.mk/860333

МКД: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-objavi-roman-od-sara-stridsberg-chlenka-na-shvedskata-nobelova-akademija

Номадс: https://nomads.mk/2017/12/18/objaven-roman-od-sara-stritsberg/

Агенда: https://tinyurl.com/y7g7p9sb

Локално: http://lokalno.mk/objaven-roman-od-sara-stridsberg-chlenka-na-shvedskata-nobelova-akademija/

Денар: http://forward.daily.mk/ekonomija/promovirana-makedonskata-poezija-kultura-hong-kong

Студенти: https://studenti.mk/objaven-roman-od-sara-stridsberg-chlenka-na-shvedskata-nobelova-akademija/

Охридскај: https://tinyurl.com/y9cmjao7

Вечер: https://tinyurl.com/y9vtzenb

Репер: https://tinyurl.com/yd4hoqd6

 

Давид Машадо, Просечен индекс на среќата

Плус инфо: https://tinyurl.com/y895olsk

А1 он: https://a1on.mk/archives/918434

24 вести: https://www.24.mk/portugalskiot-roman-%E2%80%9Eprosechen-indeks-na-srekjata%E2%80%9C-preveden-na-makedonski

Стандард: https://standard.mk/portugalskiot-roman-prosechen-indeks-na-srekjata-preveden-na-makedonski/

Макфакс: https://tinyurl.com/y8ok9sk6

Вечер: https://tinyurl.com/yabpmrg4

Република: https://republika.mk/936157

МИА: https://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/134/134350665

Независен: https://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/07/69793/

Опсервер: https://opserver.mk/makedonija/portugalskiot-roman-prosechen-indeks-na-srekjata-preveden-na-makedonski/

Студенти: https://studenti.mk/nov-roman-na-antolog-prosechen-indeks-na-srekjata-od-portugalecot-david-mashado/

Нова Македонија: https://tinyurl.com/yc8t2rfm

 

Лоренцо Амури, Апнеја

Република: https://republika.mk/907125

Макфакс: https://tinyurl.com/y8e83yo9

Денар: https://denar.mk/176915/najnovi-2/objaven-avtobiografskiot-roman-apneja-od-lorenco-amuri

1 тв: https://tinyurl.com/y8f24nc3

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y75zpm6g

 

Ојдур Ава Олафсдотир, Стаклената градина

Република: https://republika.mk/900843

1 тв: https://tinyurl.com/y7x2x5c9

Номади: https://nomads.mk/2018/04/03/objaven-romanot-staklenata-gradina/

Нова Македонија: goo.gl/DxqVdd

Вечер: goo.gl/kDpStt

Идивиди: http://www.idividi.com.mk/omnibus/panorama/1183833/index.html

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram