Нема производи.

Нема производи.

Топ 10 нови писателки

  /  Топ 10 нови писателки

Наслов:

Топ 10 нови писателки / Top 10 NeWomen

Опис на проектот:

Top 10 NeWomen донесува 10 романи од исто толку писателки чии иновативни стилови оставаат белег на првите децении на XXI век. Огромно задоволство ни е што авторките се од 10 различни држави и пишуваат на своите мајчини јазици.

Она што ги поврзува сите авторки од проектот е што пишуваат на општествено и социјално актуелни проблеми. Актуелноста е покриена со цела гама од теми како што се човекови права, балканските војни, еколошки прашања, револуција, средби на различни култури, транзиција, емиграција и друго. Ретка е можноста преку литературата да се опфатат толку различни и, понекогаш, болни аспекти на човештвото.

Период на реализација:

2013-2014

Пријатели:

Книги:

Наслов:
Сплендорвил

Држава:
Шведска

Автор:
Елен Матсон

Превод од шведски:
Родна Русковска

Наслов:
Двојната земја

Држава:
Данска

Автор:
Биргите Косовиќ

Превод од дански:
Лара Крстева Ичокаева

Наслов:
Брик Лејн

Држава:
Обединетото Кралство

Автор:
Моника Али

Превод од англиски:
Калина Јанева

Наслов:
Шпанска невеста

Држава:
Унгарија

Автор:
Илдико Ловаш

Превод од унгарски:
Златко Панзов, Ана Марија Панзова

Наслов:
Троглодитни тинејџери (EUPL 2009)

Држава:
Франција

Автор:
Емануела Пагано

Превод од француски:
Маргарета Терзијан-Маленкова

Наслов:
Рулет (EUPL 2012)

Држава:
Хрватска

Автор:
Лада Жиго

Превод од хрватски:
Ѓорѓи Крстевски

HRvatska
ЛАДА ЖИГО
Gjorgji Krstevski

Наслов:
Челик

Држава:
Италија

Автор:
Силвија Авалоне

Превод од италијански:
Лилјана Узуновиќ

Наслов:
Четврток

Држава:
Бугарија

Автор:
Здравка Евтимова

Превод од бугарски:
Душко Крстевски

Наслов:
Човекот што не сакаше да биде погребан

Држава:
Белгија

Автор:
Рашида Ламрабет

Превод од холандски:
Ели Пујовска

Наслов:
Скаменето време (EUPL 2012)

Држава:
Австрија

Автор:
Ана Ким

Превод од германски:
Душанка Каевска

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram