Нема производи.

Нема производи.

Фестивал Bookstar

  /  Фестивал Bookstar

Прв фестивал на европската литература – BookStar

BookStar е првиот фестивал на европската литература во нашата држава.

Како интернационална книжевна манифестација од годишен карактер, опфаќа промоции, презентации, дебати, работилници, поткасти, интервјуа, средба со уметници, предавања, и саем на европската литература.

Првото издание беше организирано во октомври 2015 година во Скопје, a oд следната година почна да се доделува награда за најзначајна книга објавена помеѓу две изданија на фестивалот, што се состои од плакета и статуетка BookStar.

Со текот на годините, BookStar израсна во водечки книжевен настан од областа на фикцијата во главниот град на државата.

BookStar е фестивал на книжевните ѕвезди, односно на сите европски писатели чиј глас и став има што да ни пренесе за литературата и надвор од неа.

Заклучно со 2022 година во Скопје гостуваа четириесеттина писатели од речиси сите европски земји: Австрија, Бугарија, Белгија, Белорусија, Германија, Данска, Исланд, Италија, Литванија, Косово, Полска, Романија, Русија, Словачка, Словенија, Србија, Турција, Холандија, Хрватска, Чешка, Црна Гора, Шведска. Во 2020 година гостувањата беа онлајн поради пандемијата со КОВИД-19.

Секоја година во програмата се застапени и домашните писатели.

BOOKSTAR 2022

BOOKSTAR 2021

BOOKSTAR 2020

BOOKSTAR 2019

BOOKSTAR 2018

BOOKSTAR 2017

BOOKSTAR 2016

BOOKSTAR 2015

Последна промена: 23 февруари 2023 година.

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram