Нема производи.

Нема производи.

Читаме заедно!

  /  Читаме заедно!

Наслов:

Читаме заедно! / United we read!

Опис на проектот:

Нема сомнение, писателите ги пишуваат книгите одделени од вревата на светот и во осаменост.

Но подоцна секоја книга си го наоѓа својот читател. Односно: за секој читател ќе се најде книга.

Иако во јазикот ваквите фрази користат еднинска форма, во реалноста книгите и луѓето доаѓаат во множина, тие формираат своевидни заедници.

Исто како што и луѓето се поврзуваат преку страста кон читањето, без оглед на нивната условна различност по други основи, така и книгите, иако имаат свои карактеристики по кои ги класифицираме, се обединуваат во една точка: моментот на читањето.

Во читањето сите сме исти и еднакви.

ЧИТАМЕ ЗАЕДНО! –  UNITED WE READ!

 

STORY BOX

Сакате да споделите со нас некакво мислење од читањето на книгите од проектот „Читаме заедно“?

Сакате да ни упатите некаков совет, мислење, пофалба, критика?

Сакате да објавите рецензија за некоја од книгите?

Сакате да ни дадете на читање некое ваше дело?

Имате креативна фотографија со некоја од книгите?

Слободно искористете ја нашата „Кутија за читатели“ или мејлот: chitamezaedno@antolog.mk

Период на реализација:

2019-2020

Лого:

Пријатели:

Книги:

Наслов:
Неверојатната приказна за џиновската круша

Држава:
Данска

Автор:
Јакоб Мартин Стрид

Превод од дански:
Лара Крстева Ичокаева

Наслов:
Голманката и морето

Држава:
Норвешка

Автор:
Марија Пар

Превод од норвешки:
Искра Бадева

Наслов:
Ана

Држава:
Италија

Автор:
Николо Аманити

Превод од италијански:
Калина Јанева

Наслов:
Воспитувањето девојки во Чешка

Држава:
Република Чешка

Автор:
Михал Вивег

Превод од чешки:
Маргарета Карајанова

Наслов:
Совршената дадилка

Држава:
Франција

Автор:
Лејла Слимани

Превод од француски:
Владо Ефтимов

Наслов:
Клуб на обожаватели

Држава:
Хрватска

Автор:
Горан Трибусон

Превод од хрватски:
Владимир Јанковски

Наслов:
Во сенката на злосторот (EUPL 2009)

Држава:
Шведска

Автор:
Хелена Хеншен

Превод од шведски:
Ивица Челиковиќ

Наслов:
Невидливиот чувар

Држава:
Шпанија

Автор:
Долорес Редондо

Превод од шпански:
Виолета Јагев

Наслов:
Куќата на џамијата

Држава:
Холандија

Автор:
Кадер Абдолах

Превод од холандски:
Ели Пујовска

Наслов:
Двојно стакло (EUPL 2017)

Држава:
Исланд

Автор:
Халдора Тородсен

Превод од исландски:
Мери Кицовска

Брошура за проектот:

Поврзани линкови:

Долорес Редондо, Невидливиот чувар

МКД: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/knigata-nevidliviot-chuvar-objavena-na-makedonski

МИА: https://mia.mk/2019/06/nevidliviot-chuvar-od-baskiskata-avtorka-dolores-redondo-ob-aven-na-makedonski/

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/objaven-romanot-nevidliviot-chuvar-od-baskiskata-avtorka-dolores-redondo/

А1 он: https://a1on.mk/archives/1071905

24 инфо: https://tinyurl.com/yygukluj

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/nevidliviot-chuvar-od-baskiskata-avtorka-dolores-redondo-objaven-na-makedonski/

Стандард: https://standard.mk/nevidliviot-chuvar-od-baskiskata-avtorka-dolores-redondo-objaven-na-makedonski/

Номадс: https://nomads.mk/2019/06/10/objaven-nevidliviot-chuvar/

Екран: https://tinyurl.com/yykxun7o

Мак прес: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=293455

 

Лејла Слимани, Совршената дадилка

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-ja-objavi-sovrshenata-dadilka-od-francuskata-pisatelka-lejla-slimani/

Спектра: http://spektra.com.mk/makedonija/sovrshenata-dadilka-od-lejla-silmani-prva-kniga-so-istaknat-preveduvac

Охрид скај: https://tinyurl.com/y5336khr

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y48j39t9

 

Јакоб Мартин Стрид, Неверојатната приказна за џиновската круша

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-ja-objavi-neverojatnata-prikazna-za-dzinovskata-krusha-od-danecot-jakob-martin-strid/

Денар: https://denar.mk/209821/najnovi-2/neverojatna-prikazna-za-djinovskata-krusa

Номадс: https://nomads.mk/2019/09/05/neverojatnata-prikazna-za-dzinovskata-krusha/?fbclid=IwAR0QGpMi8eyhZgqSTsphc69SlBV7U8PxW3tCcdT5WaHyzkNcsMpYg9J9U5k

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y3t6pztn

 

Горан Трибусон, Клуб на обожаватели

МИА: https://mia.mk/knigata-klub-na-obozhavateli-od-goran-tribuson-prevedena-na-makedonski-azik/

А1 он: https://a1on.mk/culture/knigata-klub-na-obozhavateli-od-goran-tribuson-prevedena-na-makedonski-jazik/

Екран: https://tinyurl.com/ybtsx3qv

Мак прес: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=350503

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/knigata-klub-na-obozhavateli-od-goran-tribuson-prevedena-na-makedonski-jazik/

Фронтлајн: https://frontline.mk/2020/06/02/knigata-klub-na-obozhavateli-od-goran-tribuson-prevedena-na-makedonski-azik/

МКД: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/klub-na-obozhavateli-na-goran-tribuson-prevedena-na-makedonski-jazik

Вечер: https://tinyurl.com/ycruwc4b

The World News: https://theworldnews.net/mk-news/klub-na-obozhavateli-na-goran-tribuson-prevedena-na-makedonski-jazik

Номадс: https://nomads.mk/2020/06/03/klub-na-obozavateli-od-goran-tribuson/

Тема: https://tinyurl.com/yada4sbk

 

Кадер Абдолах, Куќата на џамијата

Репер: https://tinyurl.com/ya6s2han

Номадс: https://nomads.mk/2019/10/22/nomads-intervju-kader-abdolah-pisatel/

Убавина и здравје: https://www.ubavinaizdravje.mk/podarotsi-i-aktsii/podarok-za-3-lubiteli-na-pishaniot-zbor/

 

Михал Вивег, Воспитувањето девојки во Чешка

1 ТВ: https://tinyurl.com/y5t5azx2

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/objavena-knigata-vospituvanjeto-devojki-vo-cheshka-od-mihal-viveg/

Номадс: https://nomads.mk/2019/09/18/objavena-knigata-vospituvanjeto-devojki-vo-cheshka/

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y4w8nkew

 

Хелена Хеншен, Во сенката на злосторот

Вечер: https://tinyurl.com/y5ad3vlz

Црнобело: https://www.crnobelo.com/novosti/knigi/70513-3-novi-knigi-sto-ke-si-poigraat-so-vashiot-um

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y6zvqbho

Номадс: https://nomads.mk/2019/09/12/promocija-na-vo-senkata-na-zlostorot/

 

Халдора Тородсен, Двојно стакло

А1 он: https://a1on.mk/culture/objavena-knigata-dvojno-staklo-od-haldora-torodsen/?utm_source=daily.mk&utm_medium=daily.mk

Слободен печат: https://www.slobodenpecat.mk/objavena-knigata-dvojno-staklo-od-haldora-torodsen/

Номадс: https://nomads.mk/2019/09/24/antolog-ja-objavi-dvojno-staklo/

 

Марија Пар, Голманката и морето

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/objavena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-marija-par/

МИА: https://mia.mk/ob-avena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-mari-a-par/

Либертас: https://www.libertas.mk/ob%d1%98avena-knigata-za-decza-golmankata-i-moreto-od-mari%d1%98a-par/

24.мк: https://24.mk/details/objavena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-marija-par

А1 он: https://a1on.mk/culture/objavena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-marija-par/

Вечер: https://tinyurl.com/rkbm356

Трибуна: https://tribuna.mk/objavena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-marija-par/

Мак прес: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=338666

Нетпрес: https://netpress.com.mk/ob-avena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-mari-a-par/

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/objavena-knigata-za-deca-golmankata-i-moreto-od-marija-par/

Слободен печат: https://www.slobodenpecat.mk/antolog-objavena-e-knigata-golmankata-i-moreto-od-marija-par/

 

Николо Аманити, Ана

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-go-organizira-prviot-e-saem-na-kniga-chitanjeto-e-odlichen-nachin-polesno-da-se-podnese-vremeto-pominato-vo-izolacija/

Радио МОФ: https://www.radiomof.mk/antolog-zapochna-e-saem-na-knigata-chitanjeto-e-odlichen-nachin-polesno-da-se-podnese-izolacijata/

Вечер: https://tinyurl.com/vrbc58x

Бизнис вести: https://www.biznisvesti.mk/prv-e-saem-na-knigata-i-novo-izdanie/

Скопско ехо: https://skopskoeho.mk/prv-e-saem-na-knigata/

Сакам да кажам: https://smart.sdk.mk/vesti/izdavachkata-kuka-antolog-od-denes-pochna-so-e-saem-na-knigi/

Блог Кафе и книги: https://msoldieroflove.wordpress.com/

Радио Слободна Европа: https://www.slobodnaevropa.mk/a/30544016.html

Мета.мк: https://meta.mk/izdavachkata-ku%D1%9Ca-antolog-so-prv-e-saem-na-kniga/

Црно-бело: https://www.crnobelo.com/novosti/knigi/75810-tri-neverojatni-trileri-ispolneti-so-misterija-koi-ke-ve-drzat-budni-do-utroto

 

Последна промена: 1 јули 2020

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram