Нема производи.

Нема производи.

Клуб на читатели Антолог

  /  Клуб на читатели Антолог

Од август 2019 во Книжарницата Антолог – Центар се состанува Клубот на читатели, кој неформално го носи името „Книжевно матине“ и функционира во склоп на проектот „Храбри нови зборови, прекрасни нови светови“.

Составен и организиран од една од најважните алки во светот на книгите – читателите, планирано е Клубот да се состанува месечно и да ги дискутира и да ги анализира прочитаните дела. Освен што се разменуваат ставови за книгите, Клубот организира и онлајн-активности што промовираат и поттикнуваат читање, критичко размислување и негуваат креативно изразување.
Зошто клуб на читатели? Бидејќи нема подобра препорака за книга од онаа на читателот, препорака призлезена од извонредните микрокосмоси на интелектуалните расправи познати како клуб на читатели, чии членови споделуваат и растат заедно.

Од почетокот до денес дискутирани се:

2019
24 август 2019 – ЧОВЕКОТ ПО ИМЕ УВЕ од Фредрик Бакман
14 септември 2019 – НЕВИДЛИВИОТ ЧУВАР од Долорес Редондо
9 октомври 2019 – КУЌАТА НА ЏАМИЈАТА од Кадер Абдолах, со присуство на авторот на Фестивалот BookStar.
23 ноември 2019 – СОВРШЕНАТА ДАДИЛКА од Лејла Слимани
28 декември 2019 – ТHE GAME oд Алесандро Барико

 

2020
11 aприл 2020 – AНА од Николо Аманити (онлајн-средба)
9 мај 2020 – ВО СЕНКАТА НА ЗЛОСТОРОТ од Хелена Хеншен (онлајн-средба)
7 јуни 2020 – ДЕЦА НА ЗЛОТО од Миодраг Мајиќ (онлајн-средба)

22 јули 2020 – МОДАР НАКИТ од Катарина Винклер (онлајн-средба)

24 август 2020 – ПРАШАЛНИКОТ Е ПОЛОВИНА СРЦЕ од Софија Лундберј (онлајн-средба)

25 декември 2020 – ВЕЧНО ТУЃА од Стефан Хертманс (онлајн-средба)

 

2021

29 јануари 2021 – СКРИЕНИ ЖЕЛБИ, НЕМИРНИ ПАТУВАЊА од Владимир Јанковски (онлајн-средба)

3 март 2021 – СФИНГА НА ГНЕВОТ од Жарко Кујунџиски (онлајн-средба)

3 април 2021 – ДЕЦАТА НА ВОЛГА од Гузел Јахина (онлајн-средба)

6 мај 2021 – ГИТАРА ОД ПАЛИСАНДЕР од Кристина Гавран (онлајн-средба)

22 јуни 2021 – КОНЦИ НА СУДБИНАТА од Марија Дуењас

23 јули 2021 – ВОЗНЕМИРЕНИ ЛУЃЕ од Фредрик Бакман

oктомври 2021 – ЧАСОВНИЧАРОТ од Михаела Гашпар и ПЕДЕСЕТ ЦИГАРИ ЗА ЕЛЕНА од Марина Вујчиќ

22 декември 2021 – ПОЛЕ СО ПОРТОКАЛИ од Лари Трембле

 

2022

27 јануари 2022 – ПОТЕКЛО од Саша Станишиќ

24 февруари – БИЗАРНИ РАСКАЗИ од Олга Токарчук

30 март – НО И ЈАС од Делфин де Виган

19 мај – КРЦКАЊЕ НА СКАЛИТЕ од Ева Бјорг Ајгисдотир

4 јули – ЗБОГУМ, СЕНИШТА од Надја Теранова

4 јули – БОЛКА ВО ЏЕБОТ од Аста Оливија Норденхоф

18 август – 28 ЛЕТА од Елин Хилдербранд

6 септември – ПИРАМИДИТЕ НА ДЕНОТ од Даина Ополскаите

25 септември – ПЕТТИОТ БРОД од Моника Компаникова

31 oктомври – ГРАНД ХОТЕЛ ЕВРОПА од Илја Леонард Фајфер

24 ноември – МАЛИ ТАЈНИ од Елин Хилдербранд

 

2023

4 јануари 2023 – книгите на Софи Хана

28 јануари – ПЧЕЛНО СЕМЕЈСТВО од Ања Мугерли

25 февруари – W од Игор Штикс

28 март – SUCCUBUS од Катерина Шошко

26 април – ВО ПОНЕДЕЛНИК ЌЕ НЕ САКААТ од Наџат ел Хачми

29 мај – НЕВИДЛИВ од Елој Морено

28 јуни – ПРАВИЛО ПРОТИВ УБИСТВО од Луиз Пени

4 aвгуст – АМЕРИКА од Жарко Кујунџиски

3 септември – ДЕВОЈКАТА СМРТ од Луцие Фаулерова

13 септември – ДОАЃАЊЕТО НА МАТАДОРОТ од Бранко Росиќ

29 септември – МУТАЦИИ од Франсис Кирпс

1 декември – СИН НЕРОДЕН ОД ЖЕНА од Франк Буис

12 декември – ЧЕКОРИТЕ ДО ЦРЕШОВОТО ДРВО од Паола Перети

 

2024

25 јануари – ЗА ПОСЛЕДЕН ПАТ од Гиљермо Мартинес

28 февруари – ИСТОРИЈА НА ПЧЕЛИТЕ од Маја Лунде

26 март – СМОЛА од Ане Рил

11 април – КРИВО РАЛО од Итамар Виеира Јуниор

4 јуни – МАЛИОТ БОГ НА ЗЕМЈОТРЕСОТ од Петар Денчев

15 јуни – КНИГА од Жозе Луиш Пејшото

 

Средба во најава

јули – НЕВИДЛИВИОТ ЖИВОТ НА ЕУРИДИСИ ГУЗМАУ од Марта Батаља

август – ЗАЛУДНО БЕГСТВО од Сигрун Паулсдотир

септември – КАЈ ЧОВЕКА СЕ МОРА ДА Е ПРЕКРАСНО од Саша Маријана Залцман

октомври – СЕ ВИКАМ МАРИТЕ од Алвидас Шлепикас

 

Последна промена: 17 јуни 2024 година.

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram