Нема производи.

Нема производи.

EIBNW

  /  EIBNW

Наслов:

Храбри нови зборови, прекрасни нови светови / Europe is Brave New Wor(l)ds

Опис на проектот:

Пандемијата на КОВИД-19 го стави светот на работ на постоењето. Границата помеѓу фикцијата и реалноста во нашите животи стана многу блиска.

Инспирирани од големите зборови втиснати низ минатото и тековните настани се обидовме внимателно да ги одбереме најважните дела, новиот бран и идни класици, за да ги направиме достапни за читателите преку овој проект.

Ни требаат храбри нови гласови за да ја најдеме светлината на крајот од секој ден, во и надвор од литературата.

Ни треба прекрасната нова магија на зборовите за да го преобликуваме постоечкиот свет, што е потреба на мигот.

 

STORY BOX

Сакате да споделите со нас некакво мислење од читањето на книгите од проектот?

Сакате да ни упатите некаков совет, мислење, пофалба, критика?

Сакате да објавите рецензија за некоја од книгите?

Сакате да ни дадете на читање некое ваше дело?

Имате креативна фотографија со некоја од книгите?

Слободно искористете ја нашата „Кутија за читатели“ или мејлот: eibnw@antolog.mk

Период на реализација:

2021-2022

Лого:

Пријатели:

Книги:

Наслов:
Потекло

Држава:
Германија

Автор:
Саша Станишиќ

Превод од германски:
Елена Конеска

Држава:
Шведска

Автор:
Фредрик Бакман

Превод од шведски:
Ивица Челиковиќ

Држава:
Холандија

Автор:
Илја Леонард Фајфер

Превод од холандски:
Зоран Радически

Држава:
Данска

Автор:
Аста Оливија Норденхоф

Превод од дански:
Лара Крстева-Ичокаева

Држава:
Италија

Автор:
Надја Теранова

Превод од италијански:
Калина Јанева

Наслов:
Но и јас

Држава:
Франција

Автор:
Делфин де Виган

Превод од француски:
Ацо Пероски

Држава:
Шпанија

Автор:
Марија Дуењас

Превод од шпански:
Виолета Јагев

Држава:
Хрватска

Автор:
Кристина Гавран

Превод од хрватски:
Владимир Јанковски

Држава:
Литванија

Автор:
Даина Ополскаите

Превод:
Душко Крстевски

Држава:
Полска

Автор:
Олга Токарчук

Превод од полски:
Лидија Танушевска

Брошура за проектот:

Галерија:

Поврзани линкови:

Саша Станишиќ, Потекло

Република, 22.6.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/objaven-poteklo-tretiot-roman-na-sasha-stanishikj/

Макфакс, 22.6.2021: https://tinyurl.com/2by9u5ej

МТМ, 22.6.2021: https://mtm.mk/kultura/74042-objaven-romanot-poteklo-od-sasha-stanishikj

Центар.мк, 22.6.2021: https://centar.mk/blog/2021/06/22/objaven-romanot-poteklo-od-sasha-stanishik/

Слободен печат, 28.7.2021: https://www.slobodenpecat.mk/deloto-poteklo-od-sasha-stanishikj-e-duhovit-i-zhivopisen-roman/

 

Фредрик Бакман, Вознемирени луѓе

А1 он, 1.6.2021: https://a1on.mk/culture/objaven-romanot-voznemireni-lugje-od-shvedskiot-avtor-fredrik-bakman/

МИА, 1.6.2021: https://mia.mk/ob-aven-romanot-voznemireni-lu-e-od-shvedskiot-avtor-fredrik-bakman/

Република, 1.6.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/objaven-voznemirani-lugje-od-poznatiot-shvedski-avtor-frederik-bakman/

Опсервер, 1.6.2021: https://opserver.mk/kultura/objaven-romanot-voznemireni-lugje-od-shvedskiot-avtor-fredrik-bakman/

Макпрес, 1.6.2021: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=414793

Екран, 2.6.2021: https://ekran.mk/2021/06/03/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%b2%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%82-%d1%85%d1%80%d0%b0/

 

Илја Леонард Фејфер, Гранд хотел Европа

Република, 7.12.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-ja-objavi-knigata-grand-hotel-evropa-od-holandskiot-avtor-ilja-leonard-fajfer/

Екран, 8.12.2021: https://tinyurl.com/2p8e3u3u

Нова Македонија, 9.12.2021: https://tinyurl.com/2p83z2k5

 

Аста Оливија Норденхоф, Болка во џебот

Република, 8.3.2022: https://republika.mk/vesti/kultura/objaven-romanot-bolka-vo-dzebot-od-danskata-pisatelka-asta-olivija-nordenhof/

Макфакс, 8.3.2022: https://tinyurl.com/app/#:~:text=https%3A//tinyurl.com/2uacpsn8

МКД, 8.3.2022: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-ja-izdade-bolka-vo-dzhebot-na-danskata-avtorka-asta-olivija-nordenhof

Мак прес, 8.3.2022: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=459827

МИА, 8.3.2022: https://tinyurl.com/2p8dhwhf

Опсервер, 8.3.2022: https://opserver.mk/kultura/objaven-prevod-na-danskiot-roman-bolka-vo-dzhebot/

Утрински весник, 8.3.2022: https://tinyurl.com/mryabyvk

 

Надја Теранова, Збогум, сеништа

Република, 15.2.2022: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-ja-objavi-knigata-zbogum-senishta-od-italijanskata-avtorka-nadja-teranova/

А1 он, 15.2.2022: https://a1on.mk/culture/objavena-knigata-zbogum-senishta-od-italijanskata-avtorka-nadja-teranova/

Плус инфо, 15.2.2022: https://plusinfo.mk/poetichen-i-intimen-roman-za-izgradbata-na-sopstveniot-identitet-zbogum-senishta-od-nad-a-teranova-vo-izdanie-na-antolog/

Опсервер, 15.2.2022: https://opserver.mk/kultura/objaven-romanot-zbogum-senishta-od-italijanskata-avtorka-nadja-teranova/

МИА, 15.2.2022: https://tinyurl.com/5bkd2hhm

Мета.мк, 15.2.2022: https://meta.mk/italijanskiot-nagraduvan-roman-zbogum-senishta-objaven-na-makedonski-jazik/

Макпрес, 15.2.2022: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=455139

Умно, 17.2.2022: https://umno.mk/zbogum-senista-na-nadja-teranova-vo-izdanie/

 

Делфин де Виган, Но и јас

Екран.мк, 17.8.2021: https://tinyurl.com/54asudbw

МИА, 17.8.2021: https://mia.mk/antolog-go-ob-avi-romanot-no-i-as/

Макпрес, 17.8.2021: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=426293

Вечер, 17.8.2021: https://tinyurl.com/ykyywe6v

Либертас, 18.8.2021: https://libertas.mk/ob-aven-romanot-no-i-as-od-delfin-de-vigan-na-makedonski/

 

Марија Дуењас, Конци на судбината

МКД, 6.4.2021: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/nova-kniga-na-antolog-konci-na-sudbinata-na-marija-duenjas

Вечер, 6.4.2021: https://tinyurl.com/3p5r54ty

Опсервер, 6.4.2021: https://opserver.mk/kultura/konci-na-sudbinata-od-marija-duenjas-vo-izdanie-na-antolog/

МИА, 6.4.2021: https://mia.mk/konci-na-sudbinata-od-mari-a-due-as-vo-izdanie-na-antolog/

Макпрес, 6.4.2021: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=405921

Екран, 6.4.2021: https://tinyurl.com/xfbmptuh

Република, 7.4.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/nova-kniga-na-antolog-konci-na-sudbinata-na-marija-duenjas/

Номадс, 7.4.2021: https://nomads.mk/2021/04/07/konci-na-sudbinata-od-marija-duenjas/

 

Кристина Гавран, Гитара од палисандер

Република, 9.3.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/objaven-romanot-gitara-od-palisander-od-kristina-gavran/

Опсервер, 9.3.2021: https://opserver.mk/kultura/romanot-gitara-od-palisander-od-kristina-gavran-obajven-na-makedonski-jazik/

Макпрес, 9.3.2021: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=400865

МИА, 9.3.2021: https://mia.mk/romanot-gitara-od-palisander-od-kristina-gavran-oba-ven-na-makedonski-azik/

Екран, 9.3.2021: https://tinyurl.com/2u2znwbk

Номадс, 9.3.2021: https://nomads.mk/2021/03/09/objaven-romanot-gitara-od-palisander/

Агенда, 9.3.2021: https://tinyurl.com/776mzbdx

 

Олга Токарчук, Бизарни раскази

А1 он, 25.1.2022: https://a1on.mk/culture/objavena-knigata-bizarni-raskazi-od-polskata-nobelovka-olga-tokarchuk/

МИА, 25.1.2022: https://tinyurl.com/43ywucyj

МКД, 25.1.2022: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/objavena-knigata-bizarni-raskazi-od-polskata-nobelovka-olga-tokarchuk

Република, 25.1.2022: https://republika.mk/vesti/kultura/antolog-ja-objavi-bizarni-raskazi-od-polskata-nobelovka-olga-tokarchuk/

Вечер прес, 25.1.2022: https://tinyurl.com/y9cw5bbw

Мак прес, 25.1.2022: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=451470

Опсервер, 25.1.2022: https://opserver.mk/kultura/objavena-knigata-bizarni-raskazi-od-polskata-nobelovka-olga-tokarchuk/

Мета.мк, 25.1.2022: https://meta.mk/umetnosta-postoi-za-da-go-provocira-ona-od-shto-se-plashime-prevedna-zbirka-raskazi-od-olga-tokarchuk/

Либертас, 25.1.2022: https://libertas.mk/ob-avena-knigata-bizarni-raskazi-od-polskata-nobelovka-olga-tokarchuk/

Аваз.мк, 25.1.2022: http://avaz.mk/?p=90600

Умно.мк, 26.1.2022: https://umno.mk/bizarni-romani-od-olga-tokarchuk/

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram