Нема производи.

Нема производи.

Сеќавањата на другите

  /  Сеќавањата на другите

Наслов:

Сеќавањата на другите / Мemory of others

Опис на проектот:

Сеќавањата се пред сè интимна работа. Кога се лични, обично ги споделуваме единствено со најблиските. Кога се колективни се однесуваат на историски настани и личности и ѝ припаѓаат на една општествена група или заедница. И првите и вторите генерално важат само за ограничен круг на луѓе.

Само ако ги запознаеме и прифатиме своите подалечни и поблиски соседи и сограѓани преку нивното минато, навраќања, историја, сеќавања, ќе ги сфатиме вистински и сопствените личност и заедница.

Токму затоа овие дела ги ставаат во фокус сеќавањата на Другите (поединци, колективи), преку книги со тематика од различни историски периоди или преку пристапи кои повеќеслојно ги разгледуваат аспектите на сеќавањето.

Период на реализација:

2016-2017

Лого:

Пријатели:

Книги:

Наслов:
Книга за Бланш и Мари

Држава:
Шведска

Автор:
Пер Улов Енквист

Превод од шведски:
Искра Бадева

Наслов:
Сеќавања и желби

Држава:
Обединетото Кралство

Автор:
Лиса Апињанези

Превод од англиски:
Калина Јанева

Наслов:
Историја на светлината (EUPL 2014)

Држава:
Република Чешка

Автор:
Јан Њемец

Превод од чешки:
Диме Митревски

Наслов:
Љубовна саботажа

Држава:
Белгија

Автор:
Амели Нотмоб

Превод од француски:
Маргарета Терзијан Маленкова

Наслов:
Возвишување (EUPL 2014)

Држава:
Бугарија

Автор:
Милен Русков

Превод од бугарски:
Душко Крстевски

Наслов:
Смила го чувствува снегот

Држава:
Данска

Автор:
Петер Хег

Превод од дански:
Лара Крстева Ичокаева

Наслов:
Сочувство (EUPL 2009)

Држава:
Португалија

Автор:
Дулсе Марија Кардозо

Превод од португалски:
Ненад Трповски

Наслов:
Имприматур

Држава:
Италија

Автор:
Монадли и Сорти

Превод од шпански:
Лилјана Узуновиќ и Борјана Мојсовска

Наслов:
Холандска девица (EUPL 2014)

Држава:
Холандија

Автор:
Маренте де Мор

Превод од холандски:
Ели Пујовска

Наслов:
Земја на љубовта (EUPL 2014)

Држава:
Исланд

Автор:
Одни Еир

Превод од исландски:
Мери Кицовска

Брошура за проектот:

Поврзани линкови:

Амели Нотомб, Љубовна саботажа

Вечер: http://vecer.mk/kultura/ljubovna-sabotazha-od-ameli-notomb

Дневник: http://b2.mk/news/objavena-ljubovna-sabotazha-najpoznatata-kniga-na-ameli-notomb?newsid=Wdre

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/objavena-e-ljubovna-sabotazha-na-belgiskata-pisatelka-ameli-notomb

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/romanot-ljubovna-sabotazha-objaven-na-makedonski-jazik

Република: http://republika.mk/?p=591617

Плус инфо: http://plusinfo.mk/vest/68594/ljubovna-sabotaza-od-ameli-notomb-naskoro-na-makedonski

А1 он: http://a1on.mk/wordpress/archives/609087

Пулс 24: http://puls24.mk/magazin/knigoteka/objavena-ljubovna-sabotaza-najpoznatata-kniga-na-ameli-notomb

Телеграф: http://telegraf.mk/kultura/literatura/ns-newsarticle-lubovna-sabotaza-na-ameli-notomb-vo-izdanie-na-antolog.nspx

Старт: http://start.mk/article/162560/objavena-lubovna-sabotaza-najpoznatata-kniga-na-ameli-notom

Тин радио: http://teenradio.com.mk/live/archives/42111

Плагијат: http://goo.gl/qaNMUH

Подгорци: http://www.podgorci.info/servis/?p=2638834

 

Милен Русков, Возвишување

Нова Македонија: https://tinyurl.com/mdajtms

Дневник: http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=79B42C35D0EC9A4B9928E45DD548C120

Вечер: http://vecer.mk/kultura/roman-za-avanturite-na-eden-revolucioner

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-objavi-roman-za-avanturite-na-eden-bugarski-revolucioner

Република: http://republika.mk/748010

Макфакс: goo.gl/FaLFDL

Старт:  http://start.mk/article/224703/vozvisuvane-roman-za-avanturite-na-eden-revolucioner

Денар: http://denar.mk/139005/najnovi-2/vozvishuvanje-objaven-romanot-za-avanturite-na-eden-revolucioner

Подгорци: http://www.podgorci.info/servis/?p=4296961

 

Јан Њемец, Историја на светлинатa

Канал 5: http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=113963

Пулс 24: http://puls24.mk/mk/kultura/objaven-nagraduvan-roman-za-istorijata-na-svetlinata-i-na-fotografijata

А1 он: http://a1on.mk/wordpress/archives/684353

МИА: http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/288/133501825

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-objavi-roman-za-istorijata-na-svetlinata-i-na-fotografijata

Нова Македонија: http://tinyurl.com/hb9q2x6

Република: http://republika.mk/707387

Сител: http://sitel.com.mk/romanot-istorija-na-svetlinata-od-jan-njemec-objaven-na-makedonski-jazik

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/romanot-istorija-na-svetlinata-od-jan-njemec-objaven-na-makedonski

Таратур: http://taratur.com/za-ljubitelite-na-romanot-i-fotografijata-istorija-na-svetlinata-od-njemec-vo-prevod-na-dime-mitrevski/

Старт: http://start.mk/article/207164/antolog-objavi-roman-za-istorijata-na-svetlinata-i-na-fotografijata

 

Одни Еир, Земја на љубовта

Република: http://republika.mk/722929

Вечер: http://vecer.mk/kultura/zemja-na-ljubovta-od-odni-eir-na-makedonski

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-go-objavi-najpoznatoto-delo-na-islangjankata-odni-eir

Нова Македонија: https://tinyurl.com/jc3cwpg

Макфакс: https://tinyurl.com/hfaohkg

Старт: http://start.mk/article/214048/zemja-na-lubovta-od-odni-eir-na-makedonski

 

Дулсе Марија Кардозо, Сочувство

Дневник: http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=170EEB14944BE747A3F208E8368854A6

Нова Македонија: https://tinyurl.com/j3edqyb

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-go-objavi-romanot-sochuvstvo-na-portugalskata-pisatelka-dulse-marija

Сител: http://sitel.com.mk/preveden-romanot-sochuvstvo-dobitnik-na-evropskata-nagrada-za-literatura

ТВ Нова: http://tvnova.mk/vesti/kultura/preveden-romanot-sochuvstvo-dobitnik-na-evropskata-nagrada-za-literatura/

Република: http://republika.mk/737218

Плус инфо: http://plusinfo.mk/vest/106174/objaven-e-romanot-socuvstvo-na-dulse-marija-kardozo

А1 он: http://a1on.mk/archives/708723

Курир: http://kurir.mk/makedonija/kultura/preveden-romanot-sochuvstvo-dobitnik-na-evropskata-nagrada-za-literatura/

МИА: http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/108/133587551

Стандард: http://standard.mk/preveden-romanot-sochuvstvo-dobitnik-na-evropskata-nagrada-za-literatura/

Мета: http://meta.mk/nagraduvan-roman-na-portugalkata-dulse-marija-kardozo-preveden-na-makedonski-jazik/

ММС: https://tinyurl.com/h4qm936

Вечер: http://vecer.mk/kultura/preveden-romanot-sochuvstvo-na-dulse-marija-kardozo

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/objaven-romanot-sochuvstvo-dobitnik-na-evropska-nagrada-za-literatura

Телеграф: http://telegraf.mk/kultura/literatura/ns-newsarticle-preveden-romanot-socuvstvo-dobitnikot-na-evropskata-nagrada-za-literatura-na-makedonski-jazik.nspx

Плагијат: https://tinyurl.com/hfu9f2v

Пинг: http://ping.mk/2017/02/27/nagraduvan-roman-na-portugalkata-dulse-marija-kardozo-preveden-na-makedonski-jazik/

Старт: http://start.mk/article/219914/nagraduvaniot-roman-na-portugalkata-dulse-marija-kardozo-objaven-na-makedonski-jazik

 

Маренте де Мор, Холандска девица

Плус инфо: http://plusinfo.mk/vest/78992/holandska-devica-od-marente-de-mor

Утрински весник: http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=DC3A24BB332268468BE86BB07024CAAB

НТВ: http://ntv.mk/holandska-devitsa-na-de-mor-vo-makedonski-prevod/

Нова Македонија: http://goo.gl/J5r9VW

Макфакс: http://makfax.com.mk/kultura/knigi/objaven-romanot-holandska-devica-%E2%80%93-kniga-za-ljubovta-i-za-gubenjeto-na-nevinosta

Вистина: http://vistina.mk/?p=385939

Скај: http://sky.mk/kultura/468297-objaven-romanot-holandska-devica-kniga-za-ljubovta-i-za-gubenjeto-na-nevinosta

Денар: http://denar.mk/118879/najnovi-2/objaven-romanot-holandska-devica-kniga-za-ljubovta-i-gubenjeto-na-nevinosta

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-objavi-roman-za-ljubovta-i-za-gubenjeto-na-nevinosta-vo-vremeto-na

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/romanot-holandska-devica-objaven-na-makedonski

Вечер: http://vecer.mk/kultura/holandska-devica-kniga-za-ljubovta-i-gubenjeto-na-nevinosta

Локално: http://lokalno.mk/romanot-holandska-devica-so-prevod-na-makedonski/

Старт: http://start.mk/article/176040/holandska-devicakniga-za-lubovta-i-gubeneto-na-nevinosta

A1он: http://a1on.mk/wordpress/archives/632470

Текст: http://text.mk/holandska-devitsa-kniga-za-lubovta-i-za-gubeneto-na-nevinosta/

Бизнис: http://goo.gl/mHZ2xH

 

Петер Хег, Смила го чувствува снегот

Вечер: http://vecer.mk/kultura/najfascinanten-skandinavski-triler-objaven-na-makedonski

ТЕА модерна: http://www.teamoderna.com.mk/pocetna/kultura/ns-newsarticle-objaven-smila-go-cuvstvuva-snegot.nspx

Идивиди: http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/1112417/index.html

Денар: http://denar.mk/130493/najnovi-2/skkkandinavskiot-triler-smila-go-chuvstvuva-snegot-objaven-na-makeodnski

Бизнис: http://tinyurl.com/gqcexfk

Сител: http://sitel.com.mk/skandinavskiot-triler-smila-go-chuvstvuva-snegot-objaven-na-makedonski

Канал 5: http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=113016

Дневник: http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=D3803F7F3E189B4DBC31E6C5809164C9

Телеграф: http://telegraf.mk/kultura/literatura/ns-newsarticle-skandinavskiot-triler-smila-go-cuvstvuva-snegot-objaven-na-makedonski.nspx

Република: http://republika.mk/700299

А1 он: http://a1on.mk/wordpress/archives/680728

Макфакс: http://tinyurl.com/zmhvvoo

Пулс 24: http://puls24.mk/mk/kultura/objaven-smila-go-cuvstvuva-snegot-eden-od-najfascinantnite-skandinavski-trileri

Денешен: http://denesen.mk/web/?p=487393

Старт: http://start.mk/article/204271/objaven-romanot-smila-go-cuvstuva-snegot-koj-tajm-i-pipl-go-proglasija-za-roman-na-godinata

Локално: http://lokalno.mk/antalog-go-najavi-izdavaneto-na-romanot-smila-go-chuvstvuva-snegot/

 

Лиса Апињанези, Сеќавања и желби

Нова Македонија: https://tinyurl.com/hx8buvm

Канал 5: http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=117316

Сител: http://sitel.com.mk/sekjavanja-i-zhelbi-od-lisa-apinjanezi-objavena-na-makedonski

Вечер: http://vecer.mk/kultura/sekjavanja-i-zhelbi-od-lisa-apinjanezi-na-makedonski

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/ljubovno-erotskata-saga-sekjavanja-i-zhelbi-e-prevedena-na-makedonski-jazik

МИА: http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/108/133566481

А1 он: http://a1on.mk/archives/703055

Идивиди: http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/1122040/index.html

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/sekjavanja-i-zhelbi-od-lisa-apinjanezi-objavena-na-makedonski-jazik

Денешен: http://denesen.mk/web/?p=501479

Република: http://republika.mk/730314

Макфакс: https://tinyurl.com/jelyak2

Старт: http://start.mk/article/216985/golemata-lubovnoerotska-saga-sekavana-i-zelbi-objavena-na-makedonski-jazik

Охрид њуз: http://www.ohridnews.com/vesti/103677

Денар: http://denar.mk/135694/najnovi-2/golemata-ljubovno-erotskata-saga-sekavanjata-i-zelbite-konecno-na-makedonski

Скај: http://sky.mk/kultura/480841-golemata-ljubovno-erotskata-saga-sekjavanja-i-zhelbi-konechno-na-makedonski

Преспаскај: https://tinyurl.com/zjeokuq

 

Моналди и Сорти, Имприматур

Вечер: http://vecer.mk/kultura/promocija-na-trilerot-imprimatur

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/vo-skopje-doagjaat-monaldi-i-sorti-avtori-na-edna-od-najkontroverznite

Нова Македонија: http://tinyurl.com/jqoy94k

Дневник: http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=C9D06FF53D66324EA3C6E5231E8FCABB

Идивиди: http://www.idividi.com.mk/omnibus/panorama/1108130/index.html

Точка: http://tocka.com.mk/1/214257/doagjaat-monaldi-i-sorti-avtori-na-edna-od-najkontroverznite-italijanski-knigi

Република: http://republika.mk/688528

Пулс 24: http://puls24.mk/magazin/knigoteka/doagaat-monaldi-i-sorti-avtori-na-edna-od-najkontroverznite-italijanski-knigi

Старт: http://start.mk/article/199406/vo-skopje-doagaat-monaldi-i-sorti-avtori-na-edna-od-najkontroverzni-italijanski-knigi

Подгорци: http://www.podgorci.info/servis/?p=3644760

Евенти: http://eventi.mk/skopje/nastan/promotsija-na-imprimatur-so-gostuvane-na-monaldi-i-sorti/

Идивиди: http://www.idividi.com.mk/omnibus/panorama/1108679/index.html

All events: http://tinyurl.com/zcp6llx

 

Пер Улов Енквист, Книга за Бланш и Мари

Утрински весник: http://www.utrinski.mk/?ItemID=80C68D3F0F2AE94F9D290CF836299127

Дневник: http://www.dnevnik.mk/?ItemID=3091638439D41F4F96BF8389E507F04D

МКД: http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/antolog-objavi-biografski-roman-za-nobelovkata-marija-kiri-i-nejzinata

Република: http://republika.mk/716309

Плус инфо: http://plusinfo.mk/vest/101819/objaven-bigrafskiot-roman-za-marija-kiri-i-nejzinata-pomoshnicka

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/romanot-kniga-za-blansh-i-mari-objaven-na-makedonski

Факултети: http://www.fakulteti.mk/news/17-01-16/biografskiot_roman_za_marija_kiri_i_nejzinata_asistenka_so_tri_amputirani_ekstremiteti_preveden_na_makedonski_jazik.aspx

ИНпрес: http://inpress.com.mk/?p=60928

Старт: http://start.mk/article/211050/objaven-biografski-roman-za-nobelovkata-marija-kiri-i-nejzinata-pomosnicka

Макфакс: http://tinyurl.com/hyaspkz

Зеница: http://tinyurl.com/z4773gx

Денар: http://denar.mk/133148/najnovi-2/objaven-biografskiot-roman-za-nobelovkata-marija-kiri-i-nejzinata-pomoshnichka

Скај: http://sky.mk/kultura/479187-objaven-biografski-roman-za-nobelovkata-marija-kiri-i-nejzinata-pomoshnichka

Охрид скај: http://tinyurl.com/hnr4s4g

Преспа скај: http://tinyurl.com/jl4fycf

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram