Нема производи.

Нема производи.

Милчо Мисоски

  /  Милчо Мисоски

Милчо Мисоски

Milco Misoski

Милчо Мисоски е роден во Струга 1972 г. Република Северна Македонија  Дипломирал на Медицинскиот факултет во Скопје, специјалист микробиолог, примариус, магистер на медицински науки. Автор на неколку поетски збирки:

„Чекајќи го ангелот“ (1992), „Чекајќи го ангелот / Waiting for the angel“ (2019) второ издание со превод на англиски јазик, „Записки“ (2013), „Изневерено време“ (2016), „Песочни капки“ (2017), „Стаклени сенки“ (2020), „Ефемиди“ (2022).

Негова поезија е застапена во антологиите: “Поетите од Струга” (2001г.) во издание на СВП, “Дај две љубовни” (2015) и “Нема стих нема мир” (2017) Антолог.  Објавува поезија во повеќе книжевни списанија („Мостови“, „Одзиви“ и др.) на просторите од поранешна СФРЈ, како и во „Современост“, „Стожер“, „Раст“.

Учествува на Меѓународната поетска манифестација “100 Thousand Poets for Change”– Струмица (2018 – 2023). Неговата поезија е преведена на српско – хрватски, бугарски и англиски јазик.

Добитник на повеќе награди за поезија:

‣ Ратковиќеви вечери на поезија Бјело Поље (Црна Гора) 1989 г. награда за збирка поезија од млад автор.

‣ Неговата прва збирка поезија „Чекајќи го ангелот“ 1992 г. е прогласена за најдобра збирка поезија на Конкурсот на Книжевна Младина на Македонија.

‣ Плакета Поетијада – 2019, Белград, Република Србија.

‣ Mili Dueli Online Balkan Poetry Contest 2019 и (2020 – 2022) Jajce, Bosnia and Hercegovina,

‣ Плакета – најдобар автор од Република Северна Македонија и Плакета за интернационален допринос во развој на поезијата како гранка од книжевноста.

‣ Сина повелба МПФ Панонски галеб – 2020 Суботица Република Србија,

‣ Reader choice BOOK AWARDS 2020 Стаклени сенки – 3 Место, Антолог, Скопје

‣ МПФ Литературни искри – 2020 (VII издание) Прва награда и Гран При – 2022 (IX издание).

‣ Книжевна награда – Караманов 2022 г. – Радовиш, Република Северна Македонија.

‣ Охридски поетски бисер 2023 г. – Осма меѓународна поетска манифестација – Прва награда

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram