Нема производи.

Нема производи.

Цоне Крстевски

  /  Цоне Крстевски

Цоне Крстевски

maxresdefault

Археолог Цоне Крстевски, роден кривопаланчанец, припаѓа на првите генерации повоени археолози во Македонија. Школуван на универзитетот во Белград, каде што активно се вклучува во археолошките истражувања во Југославија уште како студент. По доаѓањето во Македонија се вработува во тогашниот Археолошки музеј, подоцна Музеј на Македонија каде што заедно со колегите археолози ги удираат темелите на археолошкиот оддел во Музејот. Во периодот 1976-1978 учествува во големиот национален проект за изработка на археолошката карта на Македонија и е автор на делот од неа што го опфаќа картирањето на археолошкото наследство на Кривопаланечко.
Во годините на основањето на ЛУ Градски музеј (2006-2011) Крстевски е главен поддржувач на идејата за основање на музеј во Крива Паланка и лобист во круговите од културата за афирмација на музејот. Самиот Крстевски уште во 1998-1999 иницира предлог до тогашното локално раководство за отворање археолошка збирка во Крива Паланка, и сето тоа со негов ангажман и ангажман на колегата археолог Милан Митовски и стручните лица од ЛУ Градски музеј се оствари во 2013 година кога се отвори постојаната археолошка поставка на Музејот во Крива Паланка.

Archaeologist Cone Krstevski, born in Kriva Palanka, belongs to the first generation of post-war archaeologists in Macedonia. Educated at the University of Belgrade, where he was actively involved in archaeological research in Yugoslavia as a student. After arriving in Macedonia, he got a job at the Archaeological museum, later the Museum of Macedonia, where together with his fellow archaeologists, he laid the foundations of the archaeological department in the Museum. In the period 1976-1978, he participated in the large national project for the preparation of the archaeological map of Macedonia and is the author of the part of it that includes the mapping of the archaeological heritage of Kriva Palanka region.

In the years of the establishment of the City Museum (2006-2011), Krstevski was the main supporter of the idea of ​​establishing a museum in Kriva Palanka and a lobbyist in cultural circles for the affirmation of the museum. Krstevski himself already in 1998-1999 initiated a proposal to the then local management for opening an archaeological collection in Kriva Palanka, and all this with his engagement and the engagement of his fellow archaeologist Milan Mitovski and the experts from City Museum came true in 2013 when the permanent museum was opened archaeological setting of the Museum in Kriva Palanka.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram