Нема производи.

Нема производи.

Ана Јовановска

  /  Ана Јовановска

Ана Јовановска

Processed with VSCO with b1 preset

Ана Јовановска е родена во 1991 година во Куманово, Македонија.

Магистрира при Факултетот за ликовни уметности во Скопје, Македонија како графичар (2016). Студира со стипендија и при Факултетот École supérieure d’arts & médias de Caen/Cherbourg во Франција. Работи како уметник и графички дизајнер.

Има 10 самостојни изложби во Северна Македонија и странство и учествува на повеќе од 100 групини изложби во Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Грција, Бугарија, Босна и Херцеговина, Романија, Чешка, Полска, Русија, Италија, Франција, Германија, Шпанија, Португалија, Мексико, Аргентина, Колумбија, САД, Велика Британија итн.

Некои награди и признанија:

– Најуспешно графичко остварување – награда Драгутин Аврамовски-Гуте, Скопје, Северна Македонија (2013)

– Највисоко достигнување за време на студиите, награда од Факултетот за ликовни уметности во Скопје, Северна Македонија (2014)

– Гран-при на VIII Младински пролетен салон, Мултимедијален центар Мала станица, Национална галерија на Македонија (2015)

– Лауреат за графика од III Казанско интернационално биенале на графика, Казан, Татарстан (2015)

– Селектирана од кураторката Ана Франговска дава слика за Имаго Мунди, Италија (2016)

– Номинација за награда за млад уметник на годината Денес, Северна Македонија (2016)

– Објавува зин наречен По трагите за PrivatePrint, Северна Македонија (2017)

– Лауреат за зин (заедно со уметничкиот колектив Асемблаж Атлас) од Зине Витрин Добравага галерија, Љубљана, Словенија (2018)

– Награда за делото Огледала од саемот Ин Ситу, Скопје, Северна Македонија (2018)

– Избрана за престој и самостојна изложба во галеријата Прима центар, Берлин, Германија (2018)

– So To Speak Journal списание за уметност, финалист на конкурс, Вирџинија, САД (2019)

– 48 Уметнички фестивал Stunden Neukölln, Берлин, Германија (2019)

– Награда На маргините, конкурс за литературни и визуелни минијатури за проект за долгорочнен проект на фестивалот Друга приказна, Скопје, Северна Македонија (2019)

Објавени книги:

Collection of False Memories – прва едиција од 3 самопубликувана од авторот во 2014, втора едиција од додатни 3 издадена од д.о.о. ИНДА Лукавац, БиХ

По трагите – арт зин издаден од PrivatePrint во 2017

Paragraphie I – самоиздат во коавторство со Анастасија Пандиловска и Амир Карахасан, издадена во 2017 преку Национална и универзитетска библиотека „Кирил и Методиј“

Paragraphie II – самоиздат во коавторство со Анастасија Пандиловска и Амир Карахасан, издадена во 2018 преку Национална и универзитетска библиотека „Кирил и Методиј“

Misplaced Stories – самопубликувана уметничка книга во 2 уникани примерока во 2019

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram