Нема производи.

Нема производи.

Бранислав Лукиќ Лука

  /  Бранислав Лукиќ Лука

Бранислав Лукиќ Лука

БРАНИСЛАВ ЛУКИЌ ЛУКА

Бранислав Лукиќ Лука е роден 1970 година во Тузла, БиХ.

Тој е слободен мултимедијален уметник кој сликарскиот занает го учел кај сараевските сликари Мирсад Џомбиќ и Владимир Војновиќ, а тоа другарување и работа со нив претставува голема пресвртница во неговиот творечки живот. Како визуелен уметник до сега имал 23 самостојни и преку 100 колективни изложби во и надвор од земајта.

Под различни псевдоними работи како фотограф во различни издавачки куќи, печатници и магазини. Неговите фотографии се излагани самостојно и заеднички со други автори.

Лука е еден од основачите на интернет порталот и печатениот неделник Лукавац Денес, основач е на дизајн студиото и галерија LuDe Аrt, печатницата ИНДА во Лукавац, основач е и на уметничката група Луцидо. Живи и работи на просторите на Балканот.

Избор на мултимедијани проекти:

Homesicness – (Копнеж за дома) – јануари 1994-1997 циклус на мултимедијални проекти

Време на ловци – мај 1998

Исфрли ја директната претстава на светот – октомври 1998

Големи надежи во кризата на идентитетот – април 1999

Генерации – јули 2000

Цивилизација под маски – јуни 2006 (заеднички проект на Јасмин Маг и Бранислав Лукиќ Лука)

Врисок низ свилена пајажина – 2009

Објавени книги:

Уште еден смешен век – (заеднички проект на Јасмин Маг, Дамир Незировиќ и Бранислав Лукиќ Лука) – Дом на млади Тузла, 1999

Сиктер толпо – Дом на млади Тузла, 2001

Drkanje cuki noge – Луцидо, alternative underground Balkan, 2004

Врисок низ свилена пајажина – (поетска збирка на девет автори од регионот на Балканот) – ИНДА д.o.o. Лукавац, 2009

Портрет на босански бехар – (циклус на поетски книги и фотографии од БиХ) – ИНДА д.o.o. Лукавац, првата книга од циклусот објавена е во 2009

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram