Нема производи.

Нема производи.

Боро Мокров

  /  Боро Мокров

Боро Мокров

БОРО МОКРОВ

Боро Мокров (Велес, 13.12.1917 – Скопје, 30.4.2005) – правник, публицист и прв доктор по новинарство во Македонија. Активист на СКОЈ и член на КПЈ од 1939 година. Поради пројавените активности во КП и во СКОЈ, бил испратен во логорот Меѓуречје – Ивањица, Србија. По окупацијата работел на формирање ќелии на КП во Азот, Велешко, и во подготовките на партизанска база. Во 1942 година бил секретар на СКОЈ, од декември 1942 до крајот на 1943 година бил во затвор, а потоа во интернација. По враќањето од интернација во 1944 година, станал политички комесар на одредот „Трајче Петкановски“ и на Осмата велешка бригада. Се занимавал со историјата на печатот и на новинарството во Македонија. Автор е на повеќе статии и монографии како: „Развојот на македонскиот печат и новинарство“, „Збор, печат, време“, „Весникот Македонија на Коста С. Шахов“ и многу други.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram