Нема производи.

Нема производи.

Ѓоко Здравески

  /  Ѓоко Здравески

Ѓоко Здравески

ЃОКО ЗДРАВЕСКИ

Ѓоко Здравески е роден во 1985 година во Скопје. Дипломирал на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Осум години работел како лектор по македонски јазик на Филозофскиот факултет во Ниш. Соработува со електронското списание Блесок (www.blesok.mk) како уредник за поезија и со електронскиот месечник за култура и уметност Репер (www.reper.net.mk). Од јуни 2014 година, заедно со Ана Голејшка, ги организира книжевните вечери Астални проекции, кои се случуваат секој прв вторник во месецот во кафето Менада.

Пишува поезија, кратка проза и есеи. Има објавено четири книги поезија на македонски: Палиндром со две н (2010), куќичка за птици-преселници (2013), љубавина (2016) и дедикар икарал (2017). Заедно со уште неколку поети од Србија и од Македонија ја има објавено книгата Торту кроз прозор (поезија, 2010). Неговите стихови се објавени во неколку антологии на младата поезија: Ван кутије, антологија нове поезије ЈУ-простора, (2009), Нов македонски хаику-бран (2011), Ветерот носи убаво време, антологија на најмладата македонска поезија и проза (2012), Лирски додекамерон, антологија на младата македонска поезија (2012). Преведуван е на десетина европски јазици и учествувал на десетина европски фестивали за поезија. Од 2015 година е дел од платформата Версополис, каде што поезијата му е објавена во три книги: house for migratory birds (англиски/ македонски), zadnji avtobus skopje – niš (словенечки/ англиски/ македонски) и ciało pamięta wszystko (полски/ англиски/ македонски).

Преведува поезија, проза и есеи од српски, хрватски, босански, но и од македонски на српски.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram