Нема производи.

Наум Попески

  /  Наум Попески

Наум Попески

НАУМ ПОПЕСКИ

Наум Попески е роден во Вевчани на 25 ноември 1947 година. Основно образование завршил во родното место, а гимназија во Струга. Студирал на Филолошкиот факултет во Скопје (тогаш Филозофски факултет) на групата книжевност и македонски јазик. Од 1971 година работи како новинар во Редакцијата на весникот, „Нова Македонија“, каде го помина целиот работен век.

Автор е на петнаесетина книги за деца, меѓу кои:

„Ајде да растеме“, објавена како дебитантска книга во „Детска радост“ – Скопје, во 1982 година, а потоа од перото на Попески следеа и книгите „Детелинка со четири листа“, „Изворчиња – поточиња“, „Една грешка – мака тешка“, „Еколошки бон-тон“, „Спомени во слики“, „Летни, светни, светулке“…

Неговата книга „Бон-тон за деца“, книга за убаво однесување, која е прва објавена книга од ваков вид на македонски јазик, доживува повеќе изданија.

Наум Попески е застапен во читанките по македонски јазик, а негови стихови има во многу антологии и зборници на литературата за деца.

Преведуван е и на повеќе европски јазици, во книги и списанија за деца.

Член е на Друштвото на писателите на Македонија.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram