Нема производи.

Нема производи.

Огнена Никуљски

  /  Огнена Никуљски

Огнена Никуљски

Огнена Никуљски

Огнена Никуљски, професор по шпански во пензија, книжевен преведувач, заљубеник во мајчиниот, македонски јазик. Родена е во Скопје, 1951 година. Студирала и докторирала на полето на шпанскиот јазик и литература во Перу. Долги години, речиси цел работен век, ги подучувала студентите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Воедно е и основач на студиската програма за шпански јазик и литература.

Ги приопштила на македонски делата на многу значајни автори кои твореле на шпански јазик. Колку за показ: Унамуно, Калдерон де ла Барка, Камило Хосе Села, Гиљермо Мартинес, Алан Паулс и многу други.

Животот ѝ овозможил да патува, да живее во поинакви средини од домородната и да ги засака разликите меѓу луѓето. Се застапува за рамноправност на сите полиња, за сите.

Ги сака луѓето и животните, подеднакво.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram