Нема производи.

Нема производи.

Петар Матовиќ

  /  Петар Матовиќ

Петар Матовиќ

Petar Matovic

Петар Матовиќ е роден во 1978 година во Ужице, а студиите за српска книжевност ги завршил во Белград. Пишува поезија и есеи, објавува во периодиката и застапен е во повеќе антологии во Србија и во странство. Песните му се преведувани на повеќе јазици: полски, англиски, германски, шведски, француски, италијански, шпански, каталонски, португалски, летонски, галициски, романски, словенечки, словачки, унгарски. Ги објавил следните збирки поезија: „Камерни парчиња“ (1996); „Куферите на Џим Џармуш“ (2009; преведени изданија: „Walizki Jima Jarmusha“, Maximum, Kraków, 2011, „Les maletes de Jim Jarmusch“, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013); „Од каде доаѓаат дабрите“ (2013); „Од среќната република“ (2017) и „Не леб, туку морфиум – избрани песни“ (Загреб, 2019). Добитник е на стипендијата „Gaude Polonia“ (Полска, 2013); стипендијата на „Балтичкиот центар за писатели и преведувачи“ (Шведска, 2015); „Традуки“ (Сплит, 2016); „Kultukontakt“ (Виена, 2017) и „Q21“ (Виена, 2017). Учесник е на голем број меѓународни поетски фестивали. Добитник е на наградата „Трећи трг“ (за „Куферите на Џим Џармуш“) и „Бранко Миљковиќ“ за збирката песни „Од среќната република“. Живeе во Пожега.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram