Нема производи.

Нема производи.

Светлана Алексиевич

  /  Светлана Алексиевич

Светлана Алексиевич

СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ

Светлана Алексиевич е белоруска писателка родена во 1948 година во Ивано-Франкoвск (Украина) од татко Белорусин и мајка Украинка. Нејзините книги се преведени на повеќе од 30 јазици и биле основа на десетина драмски поставки и дваесетина филмски екранизации.

Добитничка е на огромен број награди. За нејзиниот полифоничен дискурс, споменик на страдањата и смелоста на нашето време, Кралската шведска академија на науките ѝ ја додели Нобеловата награда за литература во 2015 година.

Алексиевич е творец на сосема нов, нефикциски жанр. Таа пишува „роман од гласови“. Градејќи го овој жанр, таа постојано ја усовршува естетиката на својата документаристичка проза, која се базира на стотици интервјуа. Ваквата нејзина вештина овозможила да го претвори оригиналниот глас на нејзините соговорници во уметничка кондензација на панорамата на душите.

Во својата петтомна епопеја, за последните сто години од советско-руската историја, ги има документирано искуствата на неколку стотина луѓе со различен статус и опит во советскиот и постсоветскиот свет, во вид на орална историја. Во „Гласови на утопијата“, како што самата ја нарекува оваа епопеја, ги преиспитува границите на историографијата и литературата, создавајќи текст што не се совпаѓа со востановените жанровски канони, а сепак со својата моќност ги пробива границите на белетристиката и ја потврдува релевантноста на својата содржина како историски документ. Книгите на Алексиевич се отстранети од училишните програми во Белорусија, поради нејзината политичката активност.

 

Официјален сајт: http://alexievich.info/en/

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram