Нема производи.

Нема производи.

Промоција на „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“

  /  Соопштенија   /  Промоција на „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“

Промоција на „Да ти се погоди да живееш во интересни времиња“

 

 

СООПШТЕНИЕ

 

„Антолог“ ја најавува промоцијата на книгата

 

„ДА ТИ СЕ ПОГОДИ ДА ЖИВЕЕШ ВО ИНТЕРЕСНИ ВРЕМИЊА“

ОД ВЕСНА ДАМЧЕВСКА

 

10 јуни 2021, Скопје – Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје со огромно задоволство ја најавува промоцијата на книгата Да ти се погоди да живееш во интересни времиња од новинарката и колумнистка Весна Дамчевска. Промоцијата ќе се одржи в понеделник, 14 јуни 2021 година, со почетокот од 20 часот, на платото пред Младинскиот културен центар. Промотор на книгата ќе биде македонскиот книжевен критичар и теоретичар Александар Прокопиев.

Книгата Да ти се погоди да живееш во интересни времиња (културолошки ставови и искуства) е избор од осумдесетина авторски колумни пишувани во последниве десетина години и објавувани, главно, во рубриката „Наш став“, но и страниците за култура и прилогот „ЛИК“ во дневниот весник „Нова Македонија“. Преобјавени се хронолошки, од најновите до најстарите, заради подобро разбирање на некои теми што се поврзани со одредени настани и поводи.

Иако темите опфатени во оваа книга се однесуваат на невеселата сегашност, таа не форсира одреден поглед на светот, но испраќа порака зошто уметноста и културата како документи на една временска епоха треба да се сфатат сериозно. Насловот на книгата Да ти се погоди да живееш во интересни времиња (преземен од еден од вклучените текстови во книгата, а по повод темата на 58. Венециско биенале на уметност) е алузија на познатата англиска фраза, долго време погрешно цитирана како стара кинеска клетва, која се однесува на периодите на несигурност, кризи и превирања, на лажни вести и уништени вредности, на „интересните времиња“ какви што се овие што ги живееме денес.

„Создавајќи во жанр што е потребен и полетен во секоја култура, Весна Дамчевска во својата нова книга нуди модерно, ретко и паметно четиво што ќе ги заинтересира и заинтригира сите мислечки и сензибилни читатели. Парафразирајќи го насловот, на авторката ѝ се погоди да пишува во интересни времиња, но и на современата културна сцена ѝ се погоди да биде протолкувана од ваква авторка“, пишува во рецензијата кон книгата Прокопиев.

Весна Дамчевска (р. 1977 година, Скопје) е новинарка, уредничка, авторка. Дипломира на Интердисциплинарните студии по новинарство на Прaвниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Во 2012 година магистрира на тема Сликата на жената уметник во биографскиот филм на Интердисциплинарните културолошки студии на Институтот за македонска литература.

Збирката културолошки ставови и искуства Да ти се погоди да живееш во интересни времиња (2021 г., издавач „Антолог“) е нејзината втора авторска книга, по објавувањето на научната книга Од собата до Холивуд (2013 г., издавач „Зојдер“).

Во фокусот на нејзиниот авторски интерес се процесите во современата култура, продукциските, консумеристичките, естетичките и политичките аспекти на културата, феминизмот и антифеминизмот, естетиката на рецепцијата, манифестациите и калкулациите со поимите на  популарното, убавото/неубавото…

Работела како новинарка во културните редакции на дневните весници „Македонија денес“ и „Време“ и во неделникот „Денес“. Од 2008 година работи во реоформениот прв македонски дневен весник „Нова Македонија“, а од 2010 година до денес ги уредува културната рубрика и прилогот за култура, творештво и идеи „ЛИК“ во истиот весник.

Објавува културолошки текстови и во стручни списанија и зборници, а уредничка и редакторка e на неколку прозни избори, меѓу кои се: Бубамара на зрно калинка – 50 години Конкурс за краток расказ (Скопје, 2010 г.) и Монографијата за 75-годишнината од весникот „Нова Македонија“ (Скопје, 2014 г.), изданија на „НИК Нова принт“.

Книгата Да ти се погоди да живееш во интересни времиња е објавена со финансиска поддршка од Град Скопје.

Во согласност со препораките за организација на вакви настани, ќе бидат испочитувани сите мерки за држење растојание, носење маски и дезинфекција.

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram