Нема производи.

Нема производи.

Дејан Велкоски

  /  Дејан Велкоски

Дејан Велкоски

Дејан Велкоски, роден на 8 јули 1983 година во Скопје, е млад македонски поет и писател. Првите чекори во пишувањето ги прави во електронска форма, најчесто на блогови. Подоцна, од електронските записи ќе произлезат и текстовите што ќе го промовираат како поет и писател. Првите објави, авторот ги прави во поетскиот алманах „Мугри“ кој го издава Сојузот на Студенти на Филолошкиот Факултет „Блаже Конески“ Скопје. Прво објавено дело е еротската песна „Одисеја“, а прва песна со поголем успех е постмодернистичката “Cannabis Sativa”. Сè до објавувањето на дебитантската збирка, авторот активно објавува во алманахот. Во 2007 година, ракописот „Б. (или поезија за луѓето кои презираат поезија)“ победува на анонимниот конкурс за необјавена поетска книга, објавен од Сојузот на студенти на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ Скопје, по што од печат излегува првата книжевна творба на младиот автор. На почетокот од 2008 година, како дел од едицијата „Блог-записи“, излегува второто печатено дело на Велкоски, збирката раскази „Последниот македонски хакер“. Се работи за збирка куси раскази со ироничен тон, една своевидна критика на модерното општество и лично, речиси лирично гледање на стварноста од страна на авторот. За успехот на оваа збирка говори речиси распродадениот тираж од првото издание, како и изборот за лектирно дело во неколку училишта низ државата. Истата година, во електронско издание, како е-книга, излегува и првиот роман, со наслов „Грабежот“. Објавен е под капата на Криејтив Комонс Македонија. Се работи за трилер роман со примеси од многу други жанрови. Приказна што постојано се движи по некоја тенка линија и за која читателот во ниту еден момент не е сигурен на што е. Првобитно, романот беше фељтонски објавуван на блог, како серија куси, циклично сврзани приказни.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram