Нема производи.

Нема производи.

Људмил Спасов

  /  Људмил Спасов

Људмил Спасов

Ljudmil

Проф. д-р Људмил Спасов е редовен професор на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. На нашата научна и културна јавност ѝ е познат како плоден автор од областа на науката за јазикот, како и од областа на науката за литературата.

Неговиот научен и творечки интерес може да се определи во следниве рамки:

 • лингвистичка семантика, семантиката на глаголот и неговите аргументи, глаголската рекција и структурализацијата на овие односи во рамките на простата реченица;
 • начини на градењето на јазичниот текст, и тоа на парадигматско и синтагматско рамниште во неговата синхронија и дијахронија;
 • македонскиот јазичен дијасистем и неговите интерференции со други дијасистеми од соседството и пошироко;
 • јазичната употреба: основната комуникација (функција на првостепениот систем) и надградениот врз него второстепен моделативен систем, односно употребата на јазикот во уметничкиот текст;
 • сегменталната структура на функционалните и нефункционалните јазични единици и супрасегменталната структура (кулминативните и делимитативните средства, акцентот, клитизација на македонскиот јазичен текст и др.);
 • јазикот во социјалната и дијалектната средина во историјата и сегашноста;

историјата на јазикот од сите негови аспекти.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


  Потврдувам дека сум постар од 16 години.

  YouTube
  LinkedIn
  Share
  Instagram