Нема производи.

Нема производи.

Мирженка Чехова

  /  Мирженка Чехова

Мирженка Чехова

kopienavrhuubodweb8

Мирженка Чехова (1982) е една од најинтересните претставнички на современиот експериментален балетски и физички театар во Чешка, режисерка и изведувачка на перформанси, кореографка, универзитетска професорка и писателка. Завршила Балетски конзерваториум во Прага, отсек класичен балет, а паралелно следела и студии по Алтернативен театар и Невербален театар. Во 2012 година одбранила докторат од областа на режија на физички и мимички театар. Како добитник на Фулбрајтова стипендија извесен период престојувала во Вашингтон, САД. Авторка е и учесничка на повеќе од дваесет сценски проекти во Чешка и во САД, кои експериментираат со различни изразни средства и за таа дејност е добитничка на низа награди и признанија. Се занимава особено со документарни танцови перформанси (доку-танц) и мултимедијални проекти.

Нејзиниот творечки опус опфаќа и две книжевни остварувања. Тоа се прозните книги „Мис Америка“ (2018) и „Балерини“ (2020). Интересно е што обете книжевни дела ѝ послужиле и како предлошки за танцово-сценски перформанси. Со оглед на бурните реакции на јавноста по објавата на книгата „Балерини“, Чехова реализирала хибридни онлајн перформански под наслов „Метабалерини“ во пандемиски услови, а во почетокот на 2022 година се случила и премиерата на  драматизацијата на книгата во вид на мултимедијален сценски проект, кој комбинира анимација, филм, музика во живо и балет.

За книгата „Балерини“ Мирженка Чехова била номинирана за Наградата за литература на Европската унија.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram