Нема производи.

Нема производи.

Стефан Марковски

  /  Стефан Марковски

Стефан Марковски

СТЕФАН МАРКОВСКИ

Стефан Марковски (р. Гевгелија, 1.12.1990) е современ македонски писател и поет. Автор е на книгите: „Еднонасочно“ (роман, 2009), „Апеирон“ (поезија, 2010), „За некои спомени на онаа некогашност“ (поезија, 2010), „Хиерархиска еволуција на свеста“ (психологија и теорија на ум, 2012), „мета(де)конструкција и општа филозофија“ (филозофија, 2012), „Среќата е глагол“ (психологија и филозофија, 2013), „Продавачот на ветар и магла и други приказни“ (раскази и драмски текст, 2015), „In Nomine“ (поезија, 2016), „Сиво сјаат вселените“ (поезија, 2016), „Смртта долетува насмевната“ (раскази, 2017), „По трагата на белиот грифон“ (поезија, 2018), „Еретички писма или Наоѓајќи ги небата што сјаат црвено“ (роман, 2018).Автор е на сценарија за сериски и на едно сценарио за долгометражен филм. Завршил Филолошки и Филозофски факултет, а магистрирал на Факултетот за драмски уметности – насока Филмско и ТВ-сценарио.nЧлен е на Друштвото на писатели на Македонија, Македонскиот центар на Интернационалниот театарски институт (ИТИ), како и на асоцијацијата NEAP. Aвтор на есеи, статии и трудови од книжевната теорија и филозофијата. Марковски е главен и одговорен уредник на најстарото македонско книжевно списание „Современост“. Бил уредник на поетските збирки вклучени во проектот „Метрички карван“ на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија. Добитник е на повеќе награди и признанија за роман, раскази, поезија и есеј. Дел од неговото творештво е преведен и објавен на неколку јазици.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram