Нема производи.

Нема производи.

Николо Аманити: Местата каде што се раѓаат романите

  /  Интервјуа   /  Николо Аманити: Местата каде што се раѓаат романите

Николо Аманити: Местата каде што се раѓаат романите

 

 


Претпоставувам дека на сите читатели им се случува нагонски да се вљубат во некој автор или авторка. Го уочуваш тоа кога ќе забележиш дека имаш потреба да ја слушнеш бојата токму на нивниот глас, да продреш во нивната специфична имагинација, да им ја сретнеш душата што, како што сакам да мислам, им останува во книгите додека ги пишуваат. Откако го завршив Доаѓам по тебе и те водам со себе, со кој го открив Николо Аманити, жеднеев по деца како Пјетро, бев во вистинска жалост, ненадминлива сè дури не ги запознав Микеле од Не ми е страв, Кристијано од Како што сака Господ, Лоренцо од Јас и ти и најпосле Ана од истоимениот најнов роман. Сите фатени на дело на почетокот на преобразбата: при збогувањето со детството, стаписаноста кога ќе откријат дека веќе не се само нечии деца. Не ќе можев да ги сретнам ни во други книги ни на улица, а не пак јас да ги раскажам. Беа на Аманити, ничии други. Па силно ми недостигаа – такви несигурни, а сепак бестрашни, во раздор со светот на возрасните, загледани во огледало, исплашено и вчудовидено, прашувајќи се: ама кој сум јас?
Истото прашање ме мачеше и мене додека одев во средно училиште и потоа на факултет, растргната меѓу училишните обврски и книжевните мечти. Но имаше нешто друго кај Аманити што ме навлече: местата. Аква Траверсе (Не ми е страв): Две куќи од едната страна, две од другата. И земјен пат, полн со дупки, на средина. Фабриката за мебел, автомеханичарските работилници, напуштените хангари на Варано (Како што сака Господ), во длабокиот север. Искијано Скало од Доаѓам по тебе и те водам со себе го побарав на „Гугл мапс“ и кога не го најдов, пропатував многу километри по Аврелијановиот пат, испитувајќи го тосканското крајбрежје во потрага по козметичкиот центар „Ивана Ѕампети“ и по кафулето на станицата.
Откровението, во романите на Аманити, ми беше дека Италија – бескрајниот предел составен од трговски центри, зацртани судбини и бојазливи мечти што се протега од Рим до Милано – навистина постои. Родното место што го сакав и од кое сакав да побегнам, опустошените селски патишта, галантериите, дисконтните продавници: кој рекол дека се здодевни места, каде што ништо не се случува? Тие години сигурно десетици пати ми кликна во главата: значи, за да се открие дел од стварноста, треба да се фантазира за него? За да се изрази нешто универзално, треба, како што наставниците ги поттикнуваат учениците што имаат тешкотии, да се искаже „со свои зборови“?
Читајќи го Аманити согледав дека пишувањето е чин на радикална особеност, кој изискува ослободување на фантазијата, на тајните желби, на кревкоста. Ако сакав да се обидам, требаше да најдам девојчиња што ќе бидат мои и само мои, требаше од душата да ги извлечам светот и гласот.
Години подоцна, кога го запознав, имав толку многу прашања за него што не изустив ниту збор; не ми беше угодно да му се наметнам тукутака, со сета своја љубов кон неговите ликови. Потоа, секојпат кога ќе се сретневме, околностите не беа соодветни: премалку време, премногу луѓе наоколу. И сега кога најпосле треба да се сретнам со него и сум пред неговиот дом, тука во Рим, страниците од бележникот ми се сосем празни: не подготвив прашања, ги чувам преку една деценија.
Николо ме дочекува со великодушна насмевка и со загарот Твиги што потскокнува околу него. Седнуваме на отоманот, еден спроти друг. Возбудена сум, како кога човек треба да затвори круг и да отпочне нов. Од каде да појдеме?
Неизбежно: од каде што се раѓа пишувањето.

* * *

Во книгите имаш исцртано географија на маргините, на пусти глетки, на бедни станови. Кога почна да ја избегнуваш населбата „Париоли“, во која порасна, и да одиш во потрага по други места? И зошто?
„Она што најмногу ме зачудува е што децата во пубертет на моите пријатели веќе не сакаат мопеди. Еден стар школски пријател, кому добро му одеше во животот зашто отвори огромна механичарска работилница за скутери, пред некој ден потиштено ми рече: ‘Знаеш, порано доаѓаа купишта луѓе по резервни делови, а сега, да, понекој и има мопед, но го користи само ако му врши работа’. Јас како дете имав чувство дека составот на градот ми бега. Го познавав својот крај, низ кој скитав пеш, и уште еден, во кој одев на училиште со автобус. Но Рим ми беше непозната област, која требаше да ја откријам, па ќе го земев мопедот и ќе појдев да видам што има отаде Аниене. Шетав, собирав знаења. Приградските населби, Фреџене, „ЕУР“, беа поинакви светови во кои се нурнував, по топло, по студено, седнат на мопедот.
На почетокот бев уверен дека мртвите не одат во рајот туку се селат во други населби. Можеби ако упорно шетав, ќе си ги најдев бабите и дедовците. „Казалоти“, „Тор Тре Тесте“ беа имиња со чудесно значење. Каде ли се наоѓаа? Ќе ги земев патните карти од телефонскиот именик, ќе ја побарав картата 16, автопатот „А3“, ќе се качев на мопедот и ќе појдев. Во тој миг, на тие места, сè можеше да се случи. Кога набавив автомобил, го правев истото патувајќи низ Италија. Зашто местото е првиот елемент, кој ми помага да согледам дали приказната може да има смисла.
Ана, на почетокот, беше само идеја; немаше да функционира без Сицилија. Дури кога отидов таму и забележав дека е копно одделено од остатокот на светот со малку вода, и дека има сè – море, планини, историја, беззаконие, автопати – си реков: ова е местото каде што Ана може да живее и што може дури и да го надмине. Тебе не ти се случува тоа?“
Да, местото за мене секогаш е главниот лик, границата што треба да се премине и, истовремено, мајката од која не сакаш да се разделиш. Се гледам пак на шеснаесет години, кога шетав низ Пјомбино на „кварцот“, во потрага по што? По нешто што ќе ми го смени животот?
Дали и за тебе пишувањето е, го прашувам, начин на кој се бунтуваш против начин на живот што ти се видел недоволен?

„Во суштина, отсекогаш сум се сметал за неспособен и пишувањето ми се виде наједноставната активност: си седиш дома, не се расправаш со никого. На околу дваесет и пет години, откако се обидов да студирам – нешто што ми беше претешко – си реков: добро, да се повлечеме во ваквата претпоставка. Ми се допаѓаше и замислата да станам режисер, но знаев дека ќе мора да се испробам со други луѓе, да ги убедувам непосредно, да изодам страшен пат: не, не бев расположен за такво нешто.“

Сега, по дваесет години пишување, ти успеа: стана режисер. Прво на документарецот Добар живот, па на телевизиската серија Чудо. Сега ја снимаш серијата Ана, врз основа на твојот роман, која наскоро ќе почне да се емитува на „Скај“. Што се смени?
„Сфатив дека животот во суштина е сложувалка и научив да планирам: нешто што до пред некоја година не можев ни да си го замислам. Во тој поглед ова е спротивно на она што го правев како писател и не знаев кога ќе започнам некоја приказна, кога ќе ја завршам. Пред сè, со снимањето филмови почнав да работам со други. Со пишувањето ги изгубив врските со луѓето. Согледав дека сум станал мрзелив, своевидно статично тело што го опфаќа компјутерот и, бидејќи немам деца или нешто друго што би ми пречело додека сум на компјутер, бев како парализиран. Тешко ми беше да излегувам, да одам да испазарам, вечерав замрзнати оброци. Стануваше збор за психичка состојба и тоа ми стана јасно откако почнав да снимам филмови, кога по цел ден минат на сцена и пропешачени километри не бев уморен. На педесетгодишна возраст почувствував потреба да се сменам, да ја доживеам магијата на некоја приказна, како кога се задлабочуваш во книга во самотија, во колективни рамки. А низ креативната соработка пронајдов енергија што мислев дека ја немам.“


Дали одлуката да преминеш од пишувањето романи на снимањето телевизиски серии произлезе од некоја твоја интимна потреба, или, пак, е реакција на времето во кое сè помалку се чита и претежно се гледа?
„Првата серија, Чудо, се роди зашто имав идеја што ми се чинеше дека подобро може да се развие преку слики. Ми беше потребен напор да се приспособам. Но крвта добро функционира на екранот: супстанција е со одредена боја и може да биде ту осветлена, ту мрачна. Сметав дека зборовите не се доволни: сакав да го видам чудото, статуата на Богородица што плаче крвави солзи.
Ана, пак, решив да ја преточам во телевизиска серија зашто ми бараше и понатаму да живее, бараше уште искуства и авантури што во книгата не можеше да ги искуси. Сценариото е поотворено, има повеќе ликови. Правилата се истите, како и главниот лик, но приказната се смени. На крајот на краиштата, сакав ризикувам со отелотворувањето: со години пишувам за деца и во одреден миг почувствував желба да ги претворам во вистински личности, со кои навистина можам да стапам во допир.“
Значи, книжевноста не ја изгубила својата вредност?
„Не. Сите приказни, за да може да бидат раскажани, имаат потреба од здрава основа. Денес живееме потонати во изобилство од слики што ни доаѓаат преку интернет, но тоа е дожд што не нè натопува. Според мене, единствените моќни слики се оние што се потпираат на класични приказни, кои во суштина можат да развијат дејство, еволуција на ликови, да откријат смисла. Пишувањето и понатаму е темелот, ниедна приказна не може без него. Од друга страна, пак, дури и романсиерот се занимава со монтажа: нагонски, потсвесно; но што друго би било кратењето на речениците, нивното развлекување, цедењето на текстот сè дури не останат само суштинските зборови, со кои се засилуваат и сликата и поимот? Ама монтирањето филм изискува да се научат и многу други нешта: не седиш сам во соба, треба да го имаш предвид звукот, да сфатиш дека светлината во текот на денот се менува, да внимаваш на милион ситни кадри и на тоа како – и во тоа е чудото – на крајот се претвораат во текст. Да учам на педесет години е можеби најубавата работа што можеше да ми се случи.“
Отсекогаш сум те доживувала како писател што е необременет со успехот. Иако го имаш постигнато, се чини дека не му обрнуваш многу внимание и дека отсекогаш си пишувал како да почнуваш отпочеток, како дете – што, впрочем, мислам дека е единствениот начин да се зачува имагинацијата. Сега те прашувам: навистина ли си таков?
„Никогаш не сум задоволен од она што го правам. Мојот пристап, во суштина, е да не уживам во она што сум го напишал откако ќе го напишам. Книга, филм, морам веднаш да го заборавам. Да почнам одново со мислата: можам и подобро. Делумно е тажно да признаам, но она што го имам веќе направено за мене не вреди ништо. Целите, наградите, признанијата не значат ништо, не ги паметам. Бидејќи, кога би се задржал на тие успеси, не би можел да ја раскажам наредната приказна.“
Не ти се чини дека во тој поглед наликуваш на своите главни ликови: и ти би сакал да останеш во моментот полн со иднина и без минато, каков што е пубертетот?
„Имаш право. И морам да ти кажам дека во староста креативните експлозии не се толку силни како на почетокот: „поопремени“ се, извалкани од претходните искуства. Но, ако претходно ми беше важен резултатот, или приемот на книгата, сега ми причинува задоволство самата работа на приказната. Тоа е можеби единствената позитивна страна на староста: самодовербата.“
Главните ликови во твоите приказни отсекогаш биле момчиња, сè до Ана, трогателно и силно девојче. Сцената во која се бори со октопод на морското дно на својот четиринаесетти роденден и, откако победоносно ќе исплива на површината, ќе забележи крв меѓу нозете, длабоко продира во женскоста. Крвта, дури и во романов во кој пубертетот е предвесник на смртта, и понатаму е симбол на влезот во друг живот, за кој Ана е цврсто врзана: братот, сеќавањата на мајка си, грижата за другите што исклучително го засилува чувството на суштествување.
Дали и ова е знак на староста, како што ја нарекуваш: истражувањето на женскоста?

„Не, напротив. Работата е во тоа што надежта, истрајноста, желбата за верба во иднината, за да не се дозволи да заврши човековата историја ги гледам повеќе кај жена. Она мајчинското, или способноста на Ана да се грижи за братот како да ѝе дете, е нешто толку трогателно што не можеше да му се довери на маж.“


Отсекогаш си раскажувал за апокалипсата, а сега ја живееме: мразот се топи, Австралија гори, светот на возрасните како да потфрла. Како може да реагираат пубертетлиите?
„Секој лик во моите романи морал да сфати кој е наоѓајќи го клучот со помош на кој ќе излезе од светот на родителите, за кој сепак е силно врзан. Суштинскиот чекор што го направив со Ана беше да се прашам: без образование, без некој што ќе те научи да зборуваш и да читаш, без пренесувањето на сеќавањето од возрасните, што ќе станат децата? Според мене, животни.
Мислам дека родителите играат клучна улога сè дури им се спротивставени на децата. Кога постојат точно одредени правила и е јасно дека желбите на родителите не се совпаѓаат со оние на децата, јас како дете можам да решам или да им угодам или да постапам на начин што скапо ќе ме чини за да станам поинаков, и и двете можности се во ред. Проблем е кога односот станува неодреден, при што нештата се споделуваат, улогите се губат, родителите наликуваат на децата и обратно. Од раскажувачка гледна точка ова не е многу интересно. Веројатно е знак на нашето време, но невозможно е да се раскаже приказна без судир. Дејвид Коперфилд е убав, убаво е кога некој наеднаш ќе го земе животот во свои раце. Но ако си потонат во каша од сличности во која твоите одлуки немаат смисла, приказната не почнува. Прозата се создава качен на мопед упатен кон непознатото, носејќи одлуки што се во раздор со семејството. Мора да било прекрасно да се пишува во деветнаесеттиот век, кога момче можело да замине од дома, да заплови на брод и да се најде на другиот крај на светот, како Дарвин на Галапагос.“
Несреќен ли си што пишуваш во ова време?
„Мислам дека никогаш нема да напишам љубовна приказна што се одвива во денешно време, во некоја канцеларија во Рим, со мобилни телефони, пораки и слично. Отсекогаш сум имал потреба да си играм со фантастичното, да скршнам во иднината, во минатото, во далечни места.“

Не живееме во многу интересни времиња (од раскажувачка гледна точка). Никогаш нема да пишувам љубовни приказни што се одвиваат во некоја римска канцеларија.

 

Што читаше на почетокот?
„Имав среќа зашто мајка ми беше голема љубителка на книги. Почнав на четиринаесет години со нејзините омилени автори: Стивенсон, По, англиската книжевност од деветнаесеттиот век, која има силно изразени фантастични елементи. Синкразијата што потоа ми овозможи да ја засакам книжевноста приближувајќи ја до себе беше прашањето: зошто приказните што ги читам да не може да се одвиваат во Рим, кај мене дома? А што ако доктор Џекил е господин Адамо од третиот кат? Тогаш сфатив дека книжевноста ми дава можност да ја преиначам здодевноста на нештата. Почнав во најобичните луѓе да забележувам еден скриен свет, толкувајќи го на фантастичен начин она што го гледав.“
Ама, ако си бил толку страстен читател, зошто си се запишал да студираш биологија?
„Ме интересираше етологијата: сакав да ја разберам насилната динамика што е составен дел од човековиот однос кон животинскиот свет. Татко ми отсекогаш се занимавал со психологијата на развојната возраст, а јас мислев дека има поедноставни и посвирепи системи со кои може да се опише човекот: од една страна нагоните, а од друга ДНК. Отсекогаш ме восхитувала преобразбата од детство во пубертет, преминот од природа во избор.
На почетокот сметав дека не вреди да се читаат книги напишани по деветнаесеттиот век. Се замислував дека сум интелектуалец, ама во суштина бев глупак. Впрочем, дури кога почнав да читам бестселери (Бевилаква, Том Кленси, сето она што ќе го најдев во трафика, со намера да разберам зошто им се допаѓа на многумина), ми се јави желба да пишувам. Особено со Помалку од нула. Зашто секако, ако си се сретнал само со Островот на скриеното богатство или со Пушкин, со задоволство ќе останеш само читател; но бестселерите ми помогнаа да сфатам дека би можел да се обидам. Па ги напуштив студиите по биологија без да дипломирам, влегов во сериозен судир со семејството, ме избркаа од дома. Но, за среќа, мошне брзо почнав да живеам од пишаниот збор.“


Тоа е епопејата на преминот: телефонски повик од уредникот што ќе ти го оствари најголемиот и неискажлив сон.
Жабри го пишував кришум додека работев на дипломската, сметав дека приказната е толку неверојатна што никому нема да му смисла. Не ја започнав за да ја објавам, стануваше збор за изблик на потиснатата фантазија во кој нафрлив сè што ми се допаѓаше: музика, Индија, биологија, битка со чувството дека човек е возрасно дете што сè уште живее со своите и постојано запаѓа во неволи, што никогаш нема да заврши факултет. Бев мошне тажен, ништо не ми одеше како што треба. Потоа ми го прочитаа романот, ми го објавија, па наеднаш се израдував и приказната ја преобразив во комедија. Но по тој роман се принудив сериозно да пишувам. Зашто писателот не може само да исфрла приказни. Проучував раскажувачки техники, сам, и методично ги напишав расказите од Кал.“
Дали сите твои книги, како и првата, произлегуваат од тага и од желба за бегство?
„Ако не појдеш од некаква нетрпеливост или несреќа, зборувам за ликовите, многу е тешко да се развие приказна. Што се однесува на мене, не умеам да уживам во животот. Добро ми е кога работам на приказна; кога не, не ми е. Летово, на пример, за време на принудната пауза од снимањето, си имав мака, лошо се чувствував физички. Појдов една недела на Малдиви и цело време пишував, затворен во соба.“
Вистинскиот живот се состои од пишување?
„Не од пишување туку од раскажување приказни. Или сам или со други.“
Да се изразам со други зборови: вистински живееш само кога си пубертетлија?
„Знаеш, на педесет години пубертетот станува далечно време. Немам деца, никогаш не сум си имал многу работа со деца. Меѓутоа сега, снимајќи ја Ана, работам со двесте-триста деца дневно. Некои ги водам секаде, долго ги барав. Не се професионални актери. Се прашав: зошто ли работат на телевизиска серија? И одговорот до кој дојдов е дека камерата за детето е играчка, за пубертетлијата е огледало. Пубертетлијата се гледа во камерата и сака да се види поубав одошто е, влегува во димензија во која веќе се оддалечил од себе, која мислам дека би требало да ја проучиш зашто многу би ти била интересна.“

Пубертетлијата од моите романи сум јас. Филмов ме преобрази во родител (нешто што никогаш не сум бил) без деца.

 

Ќе си запишам, ветувам дека ќе го сторам тоа.
„Така“, завршува, „јас, кој никогаш не сум имал желба да станам татко, сфаќам дека сега со децава сум татковски настроен, нежен, понекогаш строг. Тоа никогаш не ми се случило со замислените ликови зашто биле преслични на мене: во суштина, главниот пубертетлиски лик секогаш сум била јас. Но со вистинските деца е поинаку. А можеби решив да се зафатам со телевизискава серија за да надоместам за едно искуство што порано сметав дека за мене е невозможно: да бидам родител.“

* * *

Стануваме, тукушто нè повикаа да направиме фотографија за спомен. Забележувам дека зборувавме цел час без да запреме или да ни одлета вниманието, задлабочени во зборовите како две души. Излегуваме, поаѓаме на прошетка под римското небо, кое ми изгледа попространо од она во внатрешноста. Светло, студено утро е, но на сонце е пријатно. Николо весело се шегува, јас сум радосна, па со добра доза дрскост му поставувам едно последно прашање: полека, кога ќе се збогуваш со Ана и ќе се поздравиш со твоите вистински деца, едно по едно, мислиш ли дека пак ќе пишуваш романи?
Такво нешто писател не се прашува, да биде јасно. Мислам дека сите ги нервира зашто сите би сакале непрестајно да пишуваме со полет, но како што, можеби, не може постојано да се вљубуваш, не може ни постојано да пишуваш.
Николо се наведна да си поигра со Твиги. Го крева погледот, го вперува во мене. Што и да вели, не старее. На лицето му го препознавам загадочниот, жив и слободен израз на Пјетро Морони што дојде по мене и ме поведе со себе, едно попладне кога бев пубертетлика, во пиш аниот збор.
„Во ред“, се смее, „ќе пишувам пак и романи.“

Преземено: www.reper.net.mk

Извор: La Lettura (Corriere della Sera).

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


  Потврдувам дека сум постар од 16 години.

  YouTube
  LinkedIn
  Share
  Instagram
  bom29toto allototo gacor88 mas77toto mas77toto m77casino link slot https://dprd.sikkakab.go.id/ m77casino slot thailand gacor gudangtoto gudangtoto ladangtoto slot thailand gacor88 ladangtoto gacor ladangtoto2 mw68 daftar gacor m77 casino hoki88 https://gacor88.pkpdkijakarta.ac.id/ ladangtoto gacor88 gacor gacor131 daftar gacor 131 gacor131 pg soft ladangtoto mas77toto ladangtoto2 slot gacor hari ini slot hongkong n77togel slot paling gacor gacor131 Dan Gacor88 link slot mas77toto slot gacor maxwin slot777 jonitogel link slot kakek merah slot 4d gacor88 gacor77 daftar ladangtoto slot depo 10k gacor mw68slot daftar ladangtoto daftar slot anti rungkat daftar mas77toto daftar m77 daftar mw68 daftar mas77toto daftar mas77toto daftar mas77toto daftar ladangtoto daftar ladangtoto2 bandar slot gampang maxwin gacor88 daftar gacor ladangtoto dan ladangtoto2 gacor m77casino gacor mas77toto gacor88 login gacor slot deposit 5000 slot99 slot toto linetogel slot777 allototo slot gacor maxwin slot mahjong mw68slot slot777 kakek merah gacor slot thailand gacor slot server thailand gacor ladangtoto m77 slot pg mw68 mw68 mw68 gacor slot maxwin slot depo 10k ladangtoto mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 mw68 ladangtoto allototo slot88 link slot link slot maxwin ladangtoto mw68slot slot thailand gacor88 ladangtoto2 slot depo 5k gacor131 jonitogel slot thailand gacor88 ladangtoto gacor88 bom29toto ladangtoto slot thailand gacor88 slot mahjong ways slot dana slot bank jago slot gopay ladangtoto slot77 gacor88 gacor131 mas77toto ladangtoto2 ladangtoto mahjong ways 2 slot depo 10k dewaslot gacor88 gacor88 gacor88 kakek merah slot mw68 mw68 sv388 sabung ayam online wajikslot gacor88 mw68 gacor88 slot77 https://slot-gopay.smkmuhammadiyah2tulungagung.sch.id/ joker123 ladangtoto2 situs togel bet 100 perak gacor88 m77casino gengtoto mw68 link gacor88 bandar slot gacor ladangtoto slot mahjong ways gacor88 ladangtoto dragon77 gacor 12shio gacor slot hongkong gacor joker123 gacor slot gacor udintogel gacor slot depo 10k slot2000 ladangtoto slot77 mamislot slot dana slot777 oyuki88 instaslot88 jonitogel gacor slot mahjong ways gacor slot bsi osiris4d gacor osiris4d gacor gacor303 hoki88 ladangtoto pastijp mas77toto slot777 sv388 slot maxwin slot linkaja gacor88 udintogel hoki88 slot mahjong situs bet togel slot kamboja gudangtoto m77 slot m77 slot gudangtoto situs togel rtp slot hometogel jnetoto linetogel inatogel joker123 gacor88 pg slot slot88 petir388 slot77 gacor88 dragon77 uang77 ladangtoto slot777 ladangtoto slot mahjong slot thailand ladangtoto slot bsi ladangtoto slot maxwin idn slot slot dana depo 10k gacor88 slot china slot taiwan slot resmi slot seabank slot toto slot88 joker123 slot77 slot server thailand slot dana mawartoto ladangtoto gudangtogel https://mahjong-ways.dieng.desa.id/ joker123 slot77 slot888 slot777 togel 100 soju88 allototo login allototo ladangtoto slot thailand slot777 m77 jonitogel joker123 allototo rtp ladangtoto allototo togel pastijp gudangtoto mas77toto slot2000 slot permata gacor88 ladangtoto login ladangtoto slot maxwin gacor88 gudangtoto mw68 mawartoto mas77toto slot depo 10k ladangtoto gacor88 mas77toto mw68slot ladangtoto m77casino gacor88 m77casino ladangtoto dragon77 markas303 jonitogel ladangtoto mas77toto jonitogel data hk data sdy gacor88 gengtoto gacor88 mawartoto mawartoto ladangtoto 66kbet m77slot slot2000 jonitogel gacor131 mas77toto daftar mas77toto mawartoto mawartoto jonitogel slot maxwin slot toto mas77toto idn slot super gacor sbobet88 slot777 m77 olx188 idn slot link slot gacor gacor88 dewaslot m77 slot m77 slot ladangtoto idn slot gacor ladangtoto gacor88 m77casino m77slot gudangtoto gudangtoto mas77toto gudangtoto m77slot toto 176 66kbet gacor303 hoki88 bet togel slot777 ladangtoto slot zeus situs togel 4d ladangtoto slot thailand slot303 slot gopay ladangtoto olx188 slot bank jago slot2000 slot gopay ladangtoto slot thailand no 1 slot mahjong slot zeus gacor bom29toto slot88 idn slot mahjong ways slot77 m77 gudangtoto pg soft slot303 slot zeus dewaslot dragon77 slot thailand no 1 slot dana dewatoto dewatoto slot depo 10k slot gacor malam ini data china pubtogel slot kamboja n77toto slot777 joker123 idn slot slot pg gacor131 pubtogel m77 gudangtoto slot2000 slot777 slot303 gacor88 olx188 bet togel bom29toto bom29toto bom29toto gacor88 gacor88 slot thailand mw68 hoki88 lgosultan lgosultan boladiskon lgosultan hoki77 slot depo 10k m77 m77-slot dewaslot slot depo 10k ladangtoto gudangtoto gacor131 dragon77 hoki88 m77 m77casino ladangtoto2 gacor88 slot777 gacor88 ladangtoto2 gacor88 slot88 slot mahjong resmi data macau gacor88 gacor131 ladangtoto gacor88 dewaslot dragon77 olx188 ladangtoto slot depo 5k ladangtoto dingdongtogel Gudangtoto Ladangtoto mw68 mw68 Slot Pulsa Slot Dana ladangtoto gacor131 https://66kbet.redang.desa.id/ slot777 slot gacor thailand pg slot ladangtoto2 slot777 gacor131 gacor88 https://gacor88.mitarbiyatus.sch.id/ slot303 slot mahjong slot88 gacor131 laga4d slot gacor hari ini dewaslot88 slot kamboja hoki88 olx188 olx188 gudangtoto laga4d dingdongtogel https://redang.desa.id/vendor/products/ olx188 slot modal receh gacor88 slot77 gacor hari slot olympus https://gacor131.fst.unpari.ac.id/ladangtoto/ bom29toto slot gacor ladangtoto2 https://ica.ac.nz/gacor131/ hoki88 ladangtoto3 catur toto gudangtoto joker123 sv388 https://ica.ac.nz/olx188/ ladangtoto https://sman17plg.sch.id/webtest/store/ slot gopay depo 10k ladangtoto rajabonanza88 https://ladangtoto2.mandalotim.sch.id/ slot depo 10k slot77 ladangtoto https://hanafi.id.or.id/store/ slot thailand login gacor88 https://ladangtoto.suwidak-banjarnegara.desa.id/ gacor88 slot gacor131 mw68 mw68 rajabonanza88 https://mw68.siada.id/ https://mw68.mandalotim.sch.id/ https://mw68.mlese.desa.id/ gacor88 mw68 gacor88 https://aakpi-stekpi.ac.id/administrasi/ladangtoto/ https://turuntaidemuseo.fi/wp-includes/assets/ladangtoto/ https://olx188.mandalotim.sch.id/ https://apit.medistra.id/product/olx188/ mas77toto mw68 olx188 https://laga4d.mandalotim.sch.id/ gudangtoto https://pbpii.or.id/wp-content/themes/gacor88/ https://olx188.mixerroti.id/ olx188 dewa369 https://gacor88.html.wenaklabs.org/ https://olx188.kokocicijakarta.com/ https://kokocicijakarta.com/assets/img/ladangtoto.html/ https://olx188.suwidak-banjarnegara.desa.id/ https://laga4d.wenaklabs.org/ dingdongtogel slot777 https://mandalotim.sch.id/uploads/user/2024-02-09-998791.222124ladangtoto.html/ slot thailand hoki88 gacor88 dewa369 https://dingdongtogel.mandalotim.sch.id/ https://web.aptik.or.id/wp-includes/js/ladangtoto/ https://ftp.mandalotim.sch.id/product/gacor88/ http://67.205.136.174/wp-includes/css/ladangtoto/ ladangtoto https://dingdongtogel.smpn2siantan.sch.id/ https://gacor88.smpn2siantan.sch.id/ ladangtoto dingdongtogel olx188 slot777 slot thailand ladangtoto https://univ.stttelkom.ac.id/shop/gacor88/ slot dana jayatogel https://akun-pro-hawaii.pertamuda.id/ https://dingdongtogel.redang.desa.id/ ladangtoto slot dana slot thailand https://olx188.sekbernews.id/ slot77 gb777 olx188 joker123 olx188 toto 176 sv388 https://pbpii.or.id/wp-includes/fonts/zeus/ dewatoto https://futari.co.id/images/ladangtoto/ https://univ.stttelkom.ac.id/products/uploads/gudangtoto/ https://ppid.pa-sibuhuan.go.id/ slot jepang slot indonesia https://ipp.pa-sibuhuan.go.id/ bom29toto slot malaysia slot taiwan https://bom29toto.digitaby.id/ https://bom29toto.hanafi.id.or.id/ https://bom29toto.timornet.id/ https://pg-soft.mandalotim.sch.id/ ladangtoto2 https://slot-danamon.chunetsu.co.id/ https://slot-pisang.chunetsu.co.id/ https://sancatoto.chunetsu.co.id/ https://piontoto.indotrainingconsult.co.id/ https://hanafi.id.or.id/store/66kbet/ https://paris128.indotrainingconsult.co.id/ slot303 olx188 dewaslot88 https://olx188.siada.id/ ladangtoto https://pyramid-slot.smpn1kajuara.sch.id/ https://slot-yakuza.smpn1kajuara.sch.id/ https://slot-xyz.smpn1kajuara.sch.id/ https://smpn1kajuara.sch.id/wp-content/plugins/ladangtoto/ https://mateopumacahua.edu.pe/wp-content/plugins/situstoto176/ joss76 https://mastrigus.com/wp-content/themes/olx188/ https://mastrigus.com/wp-includes/assets/toto-176/ gacor88 ladangtoto toto888 kaisartoto88 bom29toto olx188 mas77toto/ https://mas77toto-core.tumblr.com/ https://mw68-id.tumblr.com/ rajabonanza88 gb777 66kbet dragon77 sonic77 senangcasino88 dslot4d ladangtoto https://ladangtoto.sma.gob.mx/ https://ladangtoto.sema.gob.mx/ slot777 https://olx188.sma.gob.mx/ https://olx188.sema.gob.mx/ https://gacor88.sma.gob.mx/ https://gacor88.sema.gob.mx/ bom29toto bom29toto https://marksharetraining.co.id/ ladangtoto olx188 gacor88 gudangtoto seven4d https://marksharetraining.co.id/products/pakde4d/ mw68 mas77toto https://ladangtoto.pn-atambua.go.id/ https://ladangtoto.smkn3llg.sch.id/ https://ladangtoto.ftp.sac.edu.au/ bom29toto joker268 jayatogel Slot Mahjong https://basic.adihusada.ac.id/page/olx188/ https://ladangtoto.progojaya.id/ olx188 asiatoto agusbet n77toto ladangtoto http://84.247.147.98/public/uploads/ladangtoto/ slot303 gacor131 toto 176 https://olx188.laundryshop.id/ dslot https://gudangtoto.laundryshop.id/ gudangtoto slot singapore 66kbet slot777 ladangtoto joker123 slot99 osiris4d aos77 wajikslot bandar togel 66kbet https://slbdharmarenaringputra1.sch.id/wp-content/slot-x500/ joss76 https://smpn2selong.sch.id/bukusaku/bom29toto/ pastijp https://idbgrup.ac.id/vendor/bin/toto176/ petir388 https://sttn-batan.ac.id/page/olx188/ slot depo qris 10k ladangtoto https://ladangtoto.hrd.jkb.co.id/ https://products.idbgrup.ac.id/ joss76 dingdongtogel https://bom29toto.smkalbaisuny.sch.id/ https://bom29toto.kalpika.id/ rajatogel asiatogel ladangtoto olx188 gacor88 situs toto 176 agusbet slot thailand slot dana slot modal receh naked akun pro platinum akun pro kamboja akun pro vietnam akun pro jepang akun pro rusia akun pro thailand akun pro hongkong akun pro amerika akun pro malaysia akun pro singapore akun pro filipina akun pro china aos77 asiatogel petir388 slot deposit dana slot deposit ovo slot deposit gopay slot deposit linkaja slot deposit seabank slot deposit qris slot deposit bangjago https://gunawangsa.co.id/wp-content/uploads/ladangtoto/ https://gunawangsa.co.id/wp-content/uploads/situs-toto-176/ https://gunawangsa.co.id/wp-content/uploads/gudangtoto/ https://gunawangsa.co.id/products/olx188/ https://gunawangsa.co.id/products/gacor88/ https://gunawangsa.co.id/products/gacor131/ https://gunawangsa.co.id/products/petir388/ https://gunawangsa.co.id/products/ucokslot/ https://gunawangsa.co.id/products/aos77/ https://gunawangsa.co.id/products/osiris4d/ https://gunawangsa.co.id/products/slot303/ https://gunawangsa.co.id/products/slot777/ lotre4d gudangtoto ladangtoto gb777 https://situs-toto-176.muliasafety.co.id/ https://ladangtoto.muliasafety.co.id/ https://olx188.muliasafety.co.id/ ladangtoto pos4d olx188 gemilang4d joker268 aos77 https://pertamuda.id/assets/files/asiatoto/ https://pertamuda.id/assets/files/ninjaslot/ https://pertamuda.id/assets/files/toto176/ https://pertamuda.id/assets/files/gacor131/ https://pertamuda.id/assets/files/ladangtoto/ gucitoto situs toto 176 jayatogel asiatoto asiatogel asiajitu ayam4d pelangi4d seven4d vapetoto vapetogel totobatak ladangtoto pastijp 66kbet gb777 gboslot agusbet petir388 dayak4d dingdongtogel rajatogel slot303 slot77 dewa369 joker268 meongwin panda88 savayaslot tanduktoto menutogel https://dm.ilogo.co.id/wp-content/uploads/olx188/ https://dm.ilogo.co.id/wp-content/uploads/gacor88/ https://dm.ilogo.co.id/wp-content/uploads/gacor131/ akun pro thailand akun pro taiwan akun pro hawaii akun pro jepang akun pro rusia akun pro platinum akun pro hongkong akun pro filipina akun pro malaysia akun pro eropa akun pro kamboja akun pro singapore akun pro vietnam akun pro myanmar sv388 https://ngamadia.com/asiajitu/ https://gpibkharismajkt.org/12s/ https://gpibkharismajkt.org/176/ https://gpibkharismajkt.org/ds4d/ https://server-amerika.gpibkharismajkt.org/ https://ujianelfabo2.smktarunaterpadu2.sch.id/ujian_online/s-neo/ https://ujianelfabo2.smktarunaterpadu2.sch.id/ujian_online/jitu/ https://s-togel.ujianelfabo2.smktarunaterpadu2.sch.id/ slot hongkong data toto macau toto slot slot spanyol slot asia slot jerman slot inggris data sydney slot zeus slot777 https://www.hendra.ws/products/ladangtoto/ https://www.hendra.ws/products/olx188/ https://www.hendra.ws/products/gacor88/ https://www.hendra.ws/products/gacor131/ https://balebengong.id/wp-content/uploads/ladangtoto/ https://balebengong.id/wp-content/uploads/olx188/ https://balebengong.id/wp-content/uploads/gacor88/ slot thailand https://balebengong.id/wp-content/uploads/slot777/ https://www.forbali.org/wp-content/uploads/slot-dana/ https://www.forbali.org/wp-content/uploads/slot-ovo/ https://www.forbali.org/wp-content/uploads/slot-gopay/ https://www.forbali.org/wp-content/uploads/slot-linkaja/ https://www.forbali.org/wp-content/uploads/slot-bankjago/ https://www.forbali.org/datamacau4d/ ladangtoto data macau olx188 ladangtoto gacor88 gacor131 https://ladangtoto.kokocicijakarta.com/ https://gudangtoto.kokocicijakarta.com/ data macau gudangtoto ladangtoto rajatogel nadimtogel slot zeus slot princess petir388 slot thailand https://mas77toto.hsp.net.id/ https://yoritsu-indonesia.co.id/.well-known/ladangtoto/ https://yoritsu-indonesia.co.id/.well-known/gudangtoto/ slot thailand slot303 totobatak olx188 gacor88 petir388 gacor303 66kbet gb777 gboslot akun pro thailand https://minderpathana.ac.th/js/olx188/ https://minderpathana.ac.th/images/gacor131/ https://minderpathana.ac.th/css/gacor303/ https://minderpathana.ac.th/bg/slot303/ https://minderpathana.ac.th/ckeditor/agusbet/ https://minderpathana.ac.th/ckfinder/savayaslot/ https://minderpathana.ac.th/fancybox/dewa369/ https://minderpathana.ac.th/fonts/slot777/ https://minderpathana.ac.th/forms/gacor88/ https://minderpathana.ac.th/frontpic/petir388/ https://minderpathana.ac.th/fullwidthslider/meongwin/ https://minderpathana.ac.th/lib/slot88/ olx188 jayatogel http://assu.rtu.ac.th/products/olx188/ https://sc.syekhnurjati.ac.id/dosen/vendor/ https://radengercep.pringsewukab.go.id/sgaransi/ server dubai http://103.101.52.68:8005/garansi/ https://smkbifor.sch.id/wp-content/ladangtoto/ https://smkbifor.sch.id/wp-content/asiatoto/ https://smkbifor.sch.id/wp-content/asiajitu/ https://smkbifor.sch.id/wp-content/asiatogel/ https://smkbifor.sch.id/wp-content/situs-toto-176/ seven4d jayatogel http://67.205.136.174/uploads/user/2024-03-06-201242.12476index.html/ nadimtogel ligototo vapetogel vapetoto totobatak dingdongtogel gudangtoto sancatoto https://suwidak-banjarnegara.desa.id/vendor/gacor131/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/desa/dewa369/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/products/gacor303/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/vendor/bin/slot303/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/vendor/bin/66kbet/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/vendor/bin/gb777/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/vendor/bin/gboslot/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/assets/olx188/ http://103.101.52.68:8005/anti-rungkad/ http://103.101.52.68:8005/ladangtok/ https://sc.syekhnurjati.ac.id/smahjong/ https://slot-ovo.fhunwiku.ac.id/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/assets/files/gacor88/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/slot77/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/themes/idnslot/ data macau slot mahong ways 2 gacor https://register.disnak.sumbarprov.go.id/data-sdy/ gudangtoto vapetogel http://103.82.55.198/ladangtoto/ http://103.82.55.198/online/ligototo/ http://128.199.217.22/public/ladangtoto/ http://128.199.217.22/public/asiatoto/ http://128.199.217.22/public/situs-toto-176/ olx188 gacor131 gacor88 situs toto asiajitu http://128.199.217.22/public/gacor88/ http://128.199.217.22/public/gacor131/ pastijp ladangtoto2 jayatogel gudangtoto togel gacor ladangtoto dan ladangtoto2 togel online bom29toto situs prize 123 asiajitu login dan daftar ladangtoto dan ladangtoto2 slot mahjong ways 2 gacor online gacor88 pastijp olx188 gampangjp ladangtoto data macau gudangtoto olx188 slot dana data sdy slot77 ladangtoto rajatogel ladangtoto2 sancatoto totobatak https://mw68.progojaya.id/ https://ftp.psteam.id/mw68/ https://ftp.babelteraktual.com/mw68/ https://ftp.hsp.net.id/mw68/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/mw68/ https://convocatoria.unat.edu.pe/ http://ftp.corpacind.com/ https://olx188.corpacind.com/ https://ladangtoto.corpacind.com/ http://ftp.corpacind.com/slot777/ http://ftp.corpacind.com/petir388/ http://ftp.corpacind.com/66kbet/ http://ftp.corpacind.com/gacor131/ data macau slot mahjong slot777 slot303 gacor131 gacor303 slot88 aos77 wajikslot dewaslot slot77 gacor88 asiajitu pastijp situs toto 176 https://dropnet.id/nusantarabet/ https://mw68-win.tumblr.com/ https://mw68-com.tumblr.com/ https://mw68-org.tumblr.com/ https://mw68-link.tumblr.com/ https://mw68-go-id.tumblr.com/ https://mw68-edu.tumblr.com/ https://mw68-academy.tumblr.com/ https://mw68mendunia-id.tumblr.com/ https://mw68-menyala.tumblr.com/ https://cobacobalahphisingmw68pecahwebmu.tumblr.com/ https://mw68-phising-ddos.tumblr.com/ https://mw68-ilmu-padi.tumblr.com/ https://mw68-seonya-ganteng.tumblr.com/ https://mw68-pacar-seonya-cantik.tumblr.com/ https://olx188.kdm.co.id/ https://toto-176.co.id/ https://mw68.kdm.co.id/ https://aos77.smpn2wawoniiutara.sch.id/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/ladangtoto2/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/gacor131/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/66kbet/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/aos77/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/slot777/ http://ftp.teknaftsc.gov.bd/pg-slot/ http://ftp.smpn2wawoniiutara.sch.id/ http://ftp.smpn2wawoniiutara.sch.id/pg-slot/ https://pendaftaran.akbidyo.ac.id/ladangtoto/ https://sisfo.diskominfo.pa-malangkota.go.id/ https://v2.utp.ac.id/ slot dana dewatoto slot777 http://ftp.teknaftsc.gov.bd/gacor88/ http://ftp.kantech.com.tw/ gacor88 pg slot ladangtoto http://118.178.121.189/g-toto/ https://joss76.umk.co.id/ ladangtoto situs toto 176 http://123.253.12.155:8088/ gudangtoto asiajitu http://123.253.12.155:8088/icici/wp-content/uploads/66kbet/ http://34.236.127.204:443/vendor/bin/gacor88/ http://34.236.127.204:443/vendor/slot77/ http://34.236.127.204:443/vendor/bin/gacor303/ http://34.236.127.204:443/vendor/bin/gacor131/ http://123.253.12.155:8088/icici/wp-content/themes/seotheme/css/agusbet/ http://123.253.12.155:8088/icici/wp-content/themes/seotheme/images/slot88/ http://123.253.12.155:8088/icici/wp-content/themes/seotheme/fonts/slot99/ http://123.253.12.155:8088/icici/wp-content/themes/seotheme/js/petir388/ http://123.253.12.155:8088/icici/wp-content/themes/seotheme/dragon77/ data hk data sdy slot maxwin ladangtoto http://118.178.121.189/bom29-toto/ http://102.176.74.29/bom29toto/ http://128.199.101.213/s-laos/ http://118.178.121.189/dewi-toto/ https://pkpdkijakarta.ac.id/public/ladangtoto/ https://gacor131.hsp.net.id/ http://67.205.136.174/wp-includes/gacor303/ http://118.178.121.189/ladangdua/ https://ppdb.pkpdkijakarta.ac.id/thailand/ https://accounting.pkpdkijakarta.ac.id/depo-10k/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/petir388/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/xthai/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/gacor88/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/anti-rungkad/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/slot777/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/pg-slot/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/olx188/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/aos77/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/agusbet/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/66kbet/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/ladangtoto/ https://gacor131.teknaftsc.gov.bd/ https://petir388.teknaftsc.gov.bd/ https://gacor88.teknaftsc.gov.bd/ https://66kbet.teknaftsc.gov.bd/ https://slot303.teknaftsc.gov.bd/ https://gacor303.teknaftsc.gov.bd/ https://dragon77.teknaftsc.gov.bd/ https://mw68.teknaftsc.gov.bd/ https://mw68.pkpdkijakarta.ac.id/ https://mw68.hsp.net.id/ https://pusaranupdate.com/data-sgp/ https://yoritsu-indonesia.co.id/66kbet/ https://surabaya.yoritsu-indonesia.co.id/toto-176/ https://iluni.ui.ac.id/wp-includes/js/jpop/ https://pn-prabumulih.go.id/media/system/pgsoft/ https://ftp.ekadanta.org/pakde4d/ https://ftp.ekadanta.org/asiatoto/ https://ftp.ekadanta.org/asiajitu/ https://ftp.ekadanta.org/nadimtogel/ https://ftp.ekadanta.org/jayatogel/ https://ftp.ekadanta.org/ladangtoto/ https://ftp.ekadanta.org/ladangtoto2/ https://ftp.ekadanta.org/asiatogel/ https://web.e-sip.pn-trenggalek.go.id/petir388/ https://www.souvia.co.id/products/ladangtoto/ https://www.souvia.co.id/petir388/ https://www.souvia.co.id/gacor88/ https://www.souvia.co.id/gacor131/ https://www.souvia.co.id/slot777/ slot gacor http://120.77.37.130:8088/laga4d/ http://120.77.37.130:8088/toto-176/ http://120.77.37.130:8088/ladangtoto/ http://120.77.37.130:8088/olx188/ http://120.77.37.130:8088/dewatoto/ http://120.77.37.130:8088/products/gacor88/ http://120.77.37.130:8088/products/slot303/ http://120.77.37.130:8088/products/petir388/ http://120.77.37.130:8088/products/gacor131/ http://120.77.37.130:8088/products/slot777/ https://akun-pro-kamboja.hsp.net.id/ https://akun-pro-taiwan.hsp.net.id/ https://akun-pro-rusia.hsp.net.id/ https://akun-pro-amerika.hsp.net.id/ https://akun-pro-vietnam.hsp.net.id/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-platinum/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-kamboja/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-taiwan/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-rusia/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-amerika/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-vietnam/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-jepang/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-malaysia/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/vendor/akun-pro-thailand/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/modul/dev/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/lib/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/theme/slot303/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/uploads/sbobet/ https://deskwasbang.polkam.go.id/konten/ladangtoto/ https://deskwasbang.polkam.go.id/konten/uploads/ladangtoto2/ https://kecmukok.sanggau.go.id/uploads/xgaransi/ http://178.128.113.55/ladangbom/ http://178.128.113.55/sdubai/ http://121.4.77.250/gacor131/ http://178.128.113.55/gucitoto/ https://sisfo.diskominfo.pa-malangkota.go.id/sgacor/ http://121.4.77.250/dewi-toto/ https://pusaranupdate.com/slot-qris/ https://pusaranupdate.com/12shio-1/ https://pusaka.ac.id/wp-content/sbobet/ https://sisfo.diskominfo.pa-malangkota.go.id/situs-toto-176/ https://dwifilter.com/togel138/ https://fp.pa-singkawang.go.id/ https://mas77toto.libasnews.co.id/ https://slot-zeus.manka.id/ https://mas77toto.cepatmultidata.id/ http://178.128.160.161/slot-ovo/ http://178.128.160.161/slot-dadu/ http://178.128.160.161/slot-99/ https://berita.stikespid.ac.id/ https://pa-sukabumi.go.id/media/sgacor/ https://sportskagimnazija.edu.mk/lv-toto/ https://sportskagimnazija.edu.mk/slot-cuan/ https://sportskagimnazija.edu.mk/slot-cheat/ https://sportskagimnazija.edu.mk/slot-eropa4d/ https://kalpika.id/dewa-slot88/ https://kalpika.id/infini-88/ https://pa-sukabumi.go.id/media/ladang-toto2/ https://ppid.pkr.ac.id/market/ladangtoto/ https://ppid.pkr.ac.id/forums/topic/gacor88/ https://ftp.siada.id/ https://ftp.minaabadimekanika.co.id/ https://ppid.pkr.ac.id/template/ladangtoto2/ https://ppid.pkr.ac.id/template/gacor131/ https://slpp.pa-ternate.go.id/assets/paito-macau/ https://ppid.pkr.ac.id/products/asiatogel/ https://ftp.suwidak-banjarnegara.desa.id/ https://pa-sukabumi.go.id/media/gudang-toto/ https://kilauan.id/66kbet/ https://kilauan.id/slot-taiwan/ https://kilauan.id/slot-nexus/ https://ftp.wawaimedia.com/ladangmas/ https://ftp.beritapro.id/toto-176/ https://mw68-site.hsp.net.id/ https://mw68-web.hsp.net.id/ https://mw68-slot.hsp.net.id/ https://mw68-game.hsp.net.id/ https://mw68-cepat.hsp.net.id/ https://mw68-gacor.hsp.net.id/ https://mw68-edu.hsp.net.id/ https://mw68-vip.hsp.net.id/ https://mw68-id.hsp.net.id/ https://mw68-org.hsp.net.id/ https://ftp.wawaimedia.com/ https://allototo.hsp.net.id/ https://167.172.91.246/ https://papantulis.id/ladangtoto/ https://papantulis.id/gacor88/ https://alpinelakes.gonatural.co.nz/ https://simandek.dtph.lampungbaratkab.go.id/xthai/ https://gacor88.sma.gob.mx/ https://ftp.arcemil.com.br/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/upload/ladangtoto/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/assets/ladangtoto2/ allototo https://intanmas77.org/ https://bom29toto.sman1wonoayu.sch.id/ https://beritaoke.id/wp-content/bom-29toto/ https://beritaoke.id/wp-content/slot-gopay/ https://beritaoke.id/wp-content/slot-qris/ https://guromed.com.mx/slot-maybank/ https://guromed.com.mx/slot-cuan/ https://guromed.com.mx/slot-pulsa/ https://guromed.com.mx/slot-mandiri/ http://101.255.95.30/ladangtoto2/ http://101.255.95.30/qris/ http://101.255.95.30/anti-rungkad/ http://203.176.179.148/bom29toto/ http://203.176.179.148/s-petir/ https://ladangtoto.smkn3pacitan.sch.id/ https://ftp.wimeindonesia.id/ https://ftp.admission.brur.ac.bd/ https://mw68.smkn3pacitan.sch.id/ http://192.232.219.54/mw68/ https://mw68-web.smkn3pacitan.sch.id/ https://mw68-id.smkn3pacitan.sch.id/ https://mw68-web.teknaftsc.gov.bd/ https://mw68-id.teknaftsc.gov.bd/ https://mw68-id.beritaoke.id/ https://mw68-web.beritaoke.id/ https://mw68-id.pkpdkijakarta.ac.id/ http://mw68-web.pkpdkijakarta.ac.id/ https://mw68-id.idbgrup.ac.id/ https://mw68-web.idbgrup.ac.id/ http://mw68-id.libasnews.co.id/ https://mw68-web.libasnews.co.id/ https://mw68-id.babelteraktual.com/ https://mw68-web.babelteraktual.com/ https://mw68-id.smpn1parang.sch.id/ https://mw68-web.smpn1parang.sch.id/ http://mw68-id.yoritsu-indonesia.co.id/ http://mw68-web.yoritsu-indonesia.co.id/ https://mw68-id.corpacind.com/ https://mw68-id.timornet.id/ https://mw68-web.timornet.id/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/mw68/ https://e.diskominfo.pn-baturaja.go.id/bocah-kemarin-sore/ https://mw68-id.sma.gob.mx/ http://ftp.blace023.mycpanel.rs/ https://jalak4d.primamedikapemalang.co.id/ ladangtoto olx188 https://mw68.smkn3pacitan.sch.id/ https://mw68.smkn3pacitan.sch.id/ https://mw68.smkn3pacitan.sch.id/ https://mw68.smkn3pacitan.sch.id/ https://axiebet.primamedikapemalang.co.id/ https://merahtoto.primamedikapemalang.co.id/ https://149.102.138.100/pastijp/ https://mas77toto.hrd.jkb.co.id/ https://mw68.hrd.jkb.co.id/ https://smkn3pacitan.sch.id/img/ngamen4d/ https://smkn3pacitan.sch.id/img/omutogel/ https://ladangtoto.minaabadimekanika.co.id/ https://pti.ubhi.ac.id/assets/data-cambodia/ https://olx188.minaabadimekanika.co.id/ https://aplikasi.mcash.id/ladangtoto/ https://pti.ubhi.ac.id/assets/slot-mania/ https://www.annubel.com/pedetogel/ https://www.annubel.com/mullet/slot-thailand/ https://aplikasi.mcash.id/olx188/ gacor88 ladangtoto https://tracerstudy.bsi.ac.id/ladangtoto/ https://tracerstudy.bsi.ac.id/gacor88/ https://mw68.smpn1simpangempatkabbanjar.sch.id/ https://smpn1simpangempatkabbanjar.sch.id/mw68/ https://mw68.misalmuhajirintg.sch.id/ https://misalmuhajirintg.sch.id/mw68/ http://www.westech.edu/asiajitu/ http://www.westech.edu/gudangtoto/ https://mas77toto.smpn1simpangempatkabbanjar.sch.id/ https://smpn1simpangempatkabbanjar.sch.id/mas77toto/ https://tracerstudy.bsi.ac.id/dewatoto/ mas77toto mas77toto http://103.145.47.36/simpegumum/assets/sgacor/ https://mas77.hsp.net.id/ https://mas77toto.kemenagkabjombang.my.id/ https://mas77-toto.hsp.net.id/ https://mas77-togel.hsp.net.id/ http://103.78.195.193/b29toto/ https://timornet.id/ladangtoto2/ https://itbk.ac.id/assets/xthai/ http://38.111.97.26/mas77toto/ http://192.185.183.227/mas77toto/ https://minaabadimekanika.co.id/mas77toto/ http://103.82.55.198/mas77toto/ https://mas77togel.mimuhammadiyahkamulan.sch.id/ https://mas77toto-web.mimuhammadiyahkamulan.sch.id/ https://mas77toto.mtsalkhairiyahcitangkil.sch.id/ https://mas77.mtsalkhairiyahcitangkil.sch.id/ https://mas77toto.smpn1parang.sch.id/ https://mas77togel.smpn1parang.sch.id/ https://mas77-id.smpn1kalianget.sch.id/ https://mas77toto-web.smpn1kalianget.sch.id/ https://suwidak-banjarnegara.desa.id/vendor/bin/mas77toto/ https://mas77toto-web.malhiksatu.sch.id/ https://mas77togel-web.malhiksatu.sch.id/ https://mw68.malhiksatu.sch.id/ https://mw68-web.malhiksatu.sch.id/ https://joss76game.darulikhlas.sch.id/ https://anafarma.ulm.ac.id/wp-content/thai/ https://anafarma.ulm.ac.id/wp-content/terupdate/ https://anafarma.ulm.ac.id/produck/ladang/ https://www.tzuchi.or.id/vendor/thailand/ http://195.161.62.74/mas77toto/ http://195.161.62.74/ladangmas/ http://172.105.8.237:9000/mas77toto/ http://172.105.8.237:9000/mw68/ https://pa-suwawa.go.id/sidang/data/ https://tuncenbatam.sch.id/mas77toto/ https://tuncenbatam.sch.id/mw68/ https://mas77toto.expo2025indonesia.id/ https://mas77.expo2025indonesia.id/ https://ppdgombak.net/slot-seabank/ https://sia.iainbatanghari.ac.id/vendor/petir388/ https://ppm.iainbatanghari.ac.id/ http://n77.pa-sarolangun.go.id https://ladangmas.hsp.net.id/ https://rajatogel.hsp.net.id/ https://gacor88.smkn3pacitan.sch.id/ https://olx188.smkn3pacitan.sch.id/ https://simpur2.ulm.ac.id/simpur/ladangtoto/ https://mw68.pa-tanjungpati.go.id/ https://mw68slot.pa-tanjungpati.go.id/ https://mw68.icg.or.id/ https://mw68slot.icg.or.id/ https://bapenda.palukota.go.id/image/ladangmas/ https://mas77.pa-tanjungpati.go.id/ https://mas77toto.pa-tanjungpati.go.id/ https://dewatoto.pa-tanjungpati.go.id/ n77toto n77toto https://ladangtoto.pa-tanjungpati.go.id/ https://rajatogel.pa-tanjungpati.go.id/ http://178.128.223.132/ http://172.105.8.237:9000/mas77toto/ https://mas77toto.banturus.id/ http://103.56.148.163/mw68/ http://103.56.148.163/mas77toto/ http://31.220.59.128/mw68/ http://31.220.59.128/mas77toto/ http://218.236.184.23/mas77toto/ http://218.236.184.23/mw68/ http://27.111.45.7/mw68/ http://27.111.45.7/doc/mas77toto/ http://141.98.17.92/mw68/ http://141.98.17.92/mas77toto/ http://103.152.119.108/mw68/ http://103.152.119.108/mas77toto/ http://175.126.176.79/mas77toto/ http://175.126.176.79/mw68/ http://182.163.101.228/mas77toto/ http://182.163.101.228/mw68/ https://www.pesisir.net/assets/media/ http://89.36.210.121/mas77toto/ http://89.36.210.121/mw68/ http://45.13.132.96/mw68/ http://45.13.132.96/mas77toto/ http://51.83.41.26/mw68/ http://51.83.41.26/mas77toto/ http://161.132.40.128/mw68/ http://161.132.40.128/mas77toto/ http://89.36.210.121/mw68/ http://89.36.210.121/mas77toto/ http://103.20.144.112/mw68/ http://103.20.144.112/mas77toto/ http://103.13.113.100:3000/mw68/ http://103.13.113.100:3000/mas77toto/ http://54.38.156.239/mas77toto/ http://54.38.156.239/mw68/ http://1.234.53.44/mas77toto/ http://1.234.53.44/mw68/ http://158.69.112.70/mw68/ http://158.69.112.70/mas77toto/ https://moonshopphat.com/assets/css/ https://instades.id/css/ladangtoto2/ https://instades.id/vendor/slot77/ https://koperasibmigrup.co.id/pages/66kbet/ http://103.27.207.239/mas77toto/ http://103.27.207.239/mw68/ http://103.146.202.226/mas77toto/ http://103.146.202.226/mw68/ http://202.29.4.187/mas77toto/ http://202.29.4.187/mw68/ https://sisibaik.id/web/bom29/ https://promot.id/link/bom29/ https://likein.id/site/bom29/ https://kimiasakti.com/public/bom29toto/ https://tarungnews.com/media/bom29toto/ http://37.123.196.18/bom29toto/ http://103.20.60.64/bom29toto/ https://instades.id/vendor/eropa/ https://instades.id/vendor/gacor131/ http://39.99.63.187/allototo/ http://167.71.218.22/bom29toto/ http://159.138.85.87/bom29toto/ http://101.32.178.36/bom29toto/ http://43.128.45.93/bom29toto/ http://152.136.24.162/mw68/ http://152.136.24.162/mas77toto/ http://45.76.151.40/mas77toto/ http://45.76.151.40/mw68/ http://103.150.61.210/mw68/ http://218.236.184.23/66kbet/ http://89.36.210.121/berita138/ https://pga77.awchemicals.co.za/ http://103.10.171.237/mw68/ http://103.10.171.237/mas77toto/ http://178.128.20.178/ https://pasarindo.xyz/ http://47.243.32.222/m77casino/ http://128.199.181.63/asiaslot/ http://128.199.181.63/berita138/ http://207.148.79.173/ladangtoto/ http://207.148.79.173/lintastoto/ http://103.168.146.163/mas77toto/ http://103.168.146.163/mw68/ http://46.250.236.252:8005/ http://46.250.237.150:8005/ http://46.250.237.148:8005/ http://194.233.82.160:8005/ http://46.250.236.246:8005/ http://46.250.236.247:8005/ https://t.ly/mas77toto http://122.155.223.144/gacor131/ http://122.155.223.144/berita138/ https://mas77toto.binakarya.co.id/ https://mw68.binakarya.co.id/ https://ppalkamalgombong.ac.id/assets/css/hitam/ http://103.148.76.120/gacor88/ http://103.148.76.120/ladangtoto/ https://si.umk.ac.id/ladangtoto/ https://si.umk.ac.id/scatter-hitam/ https://satgasppks.umk.ac.id/ladang/ https://ladangmas.pa-tanjungpati.go.id/ https://sv388.pa-tanjungpati.go.id/ http://134.209.115.143/mas77toto/ http://134.209.115.143/mw68/ https://bpm.umk.ac.id/assets/uploads/shitam/ http://67.205.136.174/mas77toto/ http://67.205.136.174/mw68/ https://perpus.pa-tanjungpati.go.id/slot-depo-10k/ https://perpus.pa-sintang.go.id/slot-dana/