Нема производи.

Нема производи.

Рецензија од прв читател: Саше за „Правило против убиството“ од Луиз Пени

  /  Рецензии   /  Рецензија од прв читател: Саше за „Правило против убиството“ од Луиз Пени

Рецензија од прв читател: Саше за „Правило против убиството“ од Луиз Пени

 

Правило против убиството“ е многу впечатлив мистериозен роман од Луиз Пени. Сместена во оддалечен хотел во канадската дивина, приказната го следи главниот инспектор Арманд Гамаш додека ја истражува смртта на богата и влијателна жена за време на семејно обединување.

Во „Правило против убиството“, првично се верува дека смртта на Џулија е несреќен случај, но додека Гамаш и неговиот тим навлегуваат подлабоко во сложената историја и односите на семејството, тие откриваат мрежа од тајни и незадоволства што укажуваат на убиство.

Самите членови на семејството Мороу се многу фасцинантни, секој со свои мотиви и тајни. Таткото е манипулативна фигура, кој иако е мртов, сè уште го контролира семејството преку борбата за неговото одобрување. Мајката претставува морничаво и вознемирувачко присуство во текот на приказната. Секој од браќата и сестрите кријат тајни кои се провлекуваат низ годините. Секој од семејството има мотив за убиство. Дури и најмалиот член на семејството, Бин, претставува нерешлива загатка за Гамаш и за членовите на семејството. И самиот изолиран мистериозен хотел има своја долгогодишна историја со семејството, но и крие интриги, кои колку и да не се битни, се дел од самото убиство.

Додека Гамаш и неговиот тим ги интервјуираат членовите на семејството и го просејуваат нивното минато, тие почнуваат да откриваат сложена и потресна приказна за семејна дисфункција, предавство и трагедија. Со секое ново откритие, напнатоста и неизвесноста се надоградуваат до задоволителен и изненадувачки заклучок.

Генерално, „Правило против убиството“ е добро направена и впива мистерија што ќе ги држи читателите на работ. Вештото пишување на Пени и вниманието на деталите го прават овој роман да се издвојува во жанрот.

Пишува: Саше Паневски

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram