Нема производи.

Нема производи.

СООПШТЕНИЕ: АНТОЛОГ ЈА ОБЈАВИ КНИГАТА „СЕ ВИКАМ МАРИТЕ“ ОД АЛВИДАС ШЛЕПИКАС

  /  Соопштенија   /  СООПШТЕНИЕ: АНТОЛОГ ЈА ОБЈАВИ КНИГАТА „СЕ ВИКАМ МАРИТЕ“ ОД АЛВИДАС ШЛЕПИКАС

СООПШТЕНИЕ: АНТОЛОГ ЈА ОБЈАВИ КНИГАТА „СЕ ВИКАМ МАРИТЕ“ ОД АЛВИДАС ШЛЕПИКАС

 

 

Книга на годината за 2012 година – Литванија.

Награда „Georg Dehio“ за 2018 година – Германија.

Номинација за наградата „Angelus“ за 2016 година – Полска.

„Една од најдобрите книги за 2019 година“, – The Times, Велика Британија.

 

5 јуни 2023

 

Издавачката куќа Антолог од Скопје со големо задоволство соопштува дека во рамките на проектот  СОЗДАДЕНО ВО ЕВРОПА: МОЌТА НА РАЗЛИЧНОСТА ја објави книгата:

 

 

„СЕ ВИКАМ МАРИТЕ“  ОД АЛВИДАС ШЛЕПИКАС 

 

Романот се базира на вистински случувања кои ги пресретнале германските жени и деца по завршувањето на Втората светска војна.

Ева е мајка која е подготвена да направи сè за своите деца. Со неа поминуваме низ војната што малите херои ја водат со животот и смртта, храната и гладта, очајот и надежта, човечноста и нечовечноста, алчноста и дарежливоста, стравот и храброста, среќата и несреќата, јавето и сонот, со сеќавањата и сегашноста.

„Волчите деца“ се деца кои останале без своите семејства после 1945 година. Се смета дека нивниот број изнесувал од 10 000 до 25 000. Тие растеле со еден родител или без родители и биле лишени од нормално детство, оставени на себе во мрачните пруски шуми. Таму прерано се запознале со одговорноста, несправедливоста и со суровоста на животот. Барале засолниште меѓу литванските семејства каде што не биле секогаш топло добредојдени, најчесто поради страв од депортација на Сибир или затоа што ни тие немале што да јадат. Литванците кои се одлучувале да земат кај себе некое од „волчите деца“, се обидувале прво да ги научат литвански, а потоа да им извадат документи со променети имиња со цел да се заштитат од суровиот советски режим.

СССР за поголемиот број луѓе е доживуван само како ослободител на Европа од фашистичката тиранија, но она што всушност се претставува во романот ни дава слика дека доаѓа до замена на едно зло со друго.

Книгата на македонски јазик е објавена со поддршка на програмата Циркулација на европски книжевни дела во склоп на Креативна Европа на Европската Унија – Потпрограма „Култура“.

 

За авторот:  Алвидас Шлепикас (1966) е литвански романсиер, поет, драматург и актер. Дипломирал актерска игра и театарска режија. Работел за телевизија и за театар. Дебитирал како поет во 1994 година. За „Се викам Марите“ добил многубројни награди: книга на годината за 2012 година во Литванија, берлинската награда „Георг Дехио“, а книгата е прогласена и за една од најдобрите за 2019 од списанието „The Times“. Член е на Друштвото на писатели на Литванија и на литванскиот ПЕН Центар.

 

 

 

 

За преведувачката: Катерина Сапаловска дипломирала на катедрата за полски јазик на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Моментално е на магистерски студии на универзитетот во Лоѓ, Полска. Магистерскиот труд на кој работи се однесува на разговорниот полски јазик и фразеологијата поврзана со животни. Од својата прва студентска размена на Шлезискиот универзитет во Катовице има учествувано на неколку вакви размени. Откако се запознава со делото на авторите Анджеј Сапковски, Олга Токарчук и Мариуш Шчигел, пројавува голем интерес кон преведувањето. Сагата „Вештерот“на Анджеј Сапковски било инспирација за нејзиниот дипломски труд. Најголемо задоволство наоѓа во историјата на полскиот јазик, глотодидактиката и фотографијата.

 

 

 

 

Создадено во Европа: моќта на различноста“ е проект кој опфаќа превод, објавување, дистрибуција и маркетинг на седумнаесет книги кои се идеални репрезенти на моќта на разноликоста што владее на најстариот континент, отворајќи тематски сложени прашања: инклузивност, глобално затоплување, меѓусебно разбирање, правична застапеност на жените, еднаквост, преосмислување на личниот и колективниот идентитет, соочување со загубата, активизам и храброст да се биде различен. Европската литература е литература со исклучителни дела вредни за запознавање. Затоа, кога ќе се каже „Оваа книга е Создадена во Европа“ тоа нè прави сигурни дека во раце држиме литература која ја носи непомирливата моќ на привлечноста и на различноста.

Ние сме сериозно свесни за суровите предизвици пред кои сеисправени планетата и човештвото и поради тоа „Антолог“ ја лансира „Се грижиме за планетата“, агенда за одговорно однесување кон природата и заедницата и со објавување на секоја нова книга, опфаќаме конкретни мерки и активности за еколошко, одржливо, етичко и социјално одговорно однесување.

Повеќе на: https://antolog.mk/se-grizhime-za-planetata/

 

 

 

 

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram