Нема производи.

Нема производи.

Данко Плевник

  /  Данко Плевник

Данко Плевник

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Karlovac, 040719.
Danko Plevnik, novinar, knjizevnik i publicist iz Karlovca.
Na fotografiji: Danko Plevnik.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Данко Плевник – публицист, новинар и геополитички аналитичар, е роден на 12 март 1951 г. во Карловац, каде што има завршено основно и средно образование. На Филозофскиот факултет во Загреб дипломирал на групата Југословенски јазици и литератури и филозофија (1976), а на Универзитетот во Загреб стана прв доктор на информациските науки во Хрватска (1986).

Се афирмира како колумнист на „Слободна Далмација“ од 1991 до 2016 г.

На пошироката јавност ѝ стана познат како гостин колумнист во загрепскиот неделник „Данас“ и во љубљанскиот дневен весник „Дело“.

Има пишувано за многу весници и неделници во регионот: „Вјесник“, „Ослобоѓење“, „Борба“, „Нин“, „Младина“, „Монитор“, „Нови лист“, „Приморске новице“, „Европски магазин“, „Република“ (Љубљана), „Глас Истре“, „Панорама“, „Око“, „Хрватска данас“, како и за европските и азиските весници: Frankfurter Rundschau, Wiener Zeitung, Il Piccolo, Courier internationale, Styx и Hindustan Times каде што ја имаше колумната „Zagreb Diary“.

Има објавено книги од високата и од меѓународната политика: Hrvatski obrat (1993), Smisao Bosne (1997), Novi Nato ili stara geopolitika (1999), Kaos hegemonije: koercitivna diplomacija međudržavnih i naddržavnih odnosa (2001), Rat i mir za Hrvatsku: zapisi 1991. – 1995. (2002), Hijerarhija međuovisnosti: kopni li primat Zapada nad idejom boljeg svijeta? (2011) и Geopolitika smisla života (2015).

Добитник е на наградата „Новинар на годината“ во Хрватска за 1991 и 1992 г. на Хрватското новинарско друштво. За публицистичкиот придонес за подоброто разбирање во Југоисточна Европа во Виена во 2006 г. ја има примено наградата „Dr. Erhard Busek“.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram