Нема производи.

Нема производи.

Срѓан Керим

  /  Срѓан Керим

Срѓан Керим

Срѓан Керим

Срѓан Керим е политичар, амбасадор, министер за надворешни работи на РМ и претседател на 62. заседание на Генералното собрание на Обединетите нации од 18 септември 2007 до 16 септември 2008 г.

Роден е во Скопје на 12 декември 1948 г. во семејството на Олга и Асан Керим. Неговото детство минува во Скопје, Истанбул, Минхен и Белград. Учи средно католичко училиште во Минхенската „Theresien Gymnasium“, како и во Петта белградска гимназија во Белград. Дипломира на Факултетот за економија при Универзитетот во Белград во 1971 г. и докторира на тема од интернационална економија во 1982 г. Животот му се одвива, според неговите кажувања, во единаесет градови низ светот.

Во 1986 г. бил именуван за министер за надворешни работи во Владата на Социјалистичка Република Македонија, извршувајќи ја функцијата сè до 1989 г. По осамостојувањето на Република Македонија, Керим бил амбасадор на Република Македонија во Германија (1994-2000), во Швајцарија и Лихтенштајн (1995-2000).

На 24 мај 2007 година, тој е избран за претседател на 62. заседание на Генералното собрание на ОН со мандат од една година. Приоритети на ова заседание на Генералното собрание на ОН биле: справување со климатските промени, финансирање на развојот, имплементација на глобалната стратегија за контратероризам, спроведување реформи во ООН и продолжување на мерките за постигнување на милениумските развојни цели.

Помеѓу 2008 и 2009 година тој бил специјален пратеник на генералниот секретар на ООН за климатските промени.

Од 2008 год д-р Керим е член на Советот на поранешни претседатели на Генералното собрание на ООН.

Од 2021 е Претседател на Центарот за европска соработка со седиште во Загреб и Опатија.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram