Нема производи.

Нема производи.

Катерина Велјановска

  /  Катерина Велјановска

Катерина Велјановска

Катерина Велјановска

Д-р Катерина Велјановска е редовен професор на Катедрата за македонски јазици и јужнословенски јазици, Филолошки факултет Блаже Конески, Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје.

Родена е на 18.2.1962 година, работи како професор по Македонски јазик, Лексикологија и Фразеологија на Филолошкиот факултет од 1999 година.

Предавала македонски јазик на Карловиот универзитет во Прага (1989-1991) и на Универзитетот во Љубљана (1999-2001).

Повеќегодишен лектор по македонски јазик и предавач на летната школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура што се одржува секоја година во Охрид.

Била раководител на Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици и раководител на Постдипломските студии по македонски јазик (2008-2010).

Претседател на Организацискиот одбор на фразеолошката конференција СЛАВОФРАЗ2017 под наслов Имињата и фразеологијата што се одржа во Скопје, 21-23 април 2017 година.

Претседател на организацискиот одбор на Деветтиот научен собир на млади македонисти (конференција во чест на проф. д-р Лилјана Минова-Ѓуркова) во 2017 година.

Преку програмата CEЕPUS, на покана на Филозофскиот факултет во Братислава, Словачка, одржа циклус предавања од областа на македонската фразеологија во март, 2017 година.

Уредник е на повеќе зборници од научни конференции, како и рецензент на неколку монографии.

Од 2017 година член е на Националната комисија за учебници при МОН.

Член е на Комисиите за фразеологија и за терминологија на словенските јазици при Меѓународниот славистички комитет.

Учествувала на повеќе меѓународни конференции.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram