Нема производи.

Нема производи.

BookStar 2021 – ПРОГРАМА

  /  Вести   /  BookStar 2021 – ПРОГРАМА

BookStar 2021 – ПРОГРАМА

 

 

12 октомври 18:00 – BookStar фестивалски центар

Отворање на Саем на европска литература и презентација на книжарницата на тркала „Зборче“ во склоп на EIBNW

 

12 октомври – 18:00 – Кино Фросина

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Катарина Винклер (Австрија)

 

12 октомври – 19:00 – BookStar фестивалски центар

Запознавање на гостите

 

12 октомври – 20:00 – Кино Фросина

Отворање на фестивалот BookStar 2021

Почесно обраќање на заменик-амбасадорот на Европската Унија во Северна Македонија, Џулијан Васало

Презентација на книгата „Модар накит“

Разговор со авторката Катарина Винклер (Австрија)

Промотор: Калиа Димитрова

Модератор: Ана Василева

 

12 октомври – 21:00 – Кино Фросина

Презентација на книгата „Viola arsenica“

Разговор со авторот Влада Урошевиќ (Македонија)

Промотор: Владимир Мартиновски

Извадоци читаат: Иван Шопов и Ана Голејшка-Џикова

 

12 октомври – 22:00 – Бифе МКЦ

Забава со музика по избор на фестивалскиот тим

 

13 октомври– 17:00 – Кино Фросина

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Сјон (Исланд)

 

13 октомври– 17:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ

Let’s talk about Lem – настан во чест на 100-годишнината од раѓањето на Станислав Лем (Полска)

Учесници: Милица Миркуловска, Ивица Дукоски, Зоран Милошевски, Владимир Симовски, Виктор Јазневич (Белорусија)

Модератор: Александар Маџаровски

 

13 октомври– 19:00 – Кино Фросина

Презентација на книгата „Под двете сонца“

Разговор со авторот Огнен Спахиќ (Црна Гора)

Промотор: Оливера Ќорвезироска

Модератор: Владимир Јанковски

 

13 октомври– 20:00 – Кино Фросина

Презентација на книгата „Пченкарнозлатна коса, сиви очи“

Разговор со авторот Сјон (Исланд)

Промотори: Владимир Мартиновски и Јулијана Величковска

 

13 октомври – 21:00 – Кино Фросина

Презентација на книгата „Сведокот“

Разговор со авторот Балсор Хоџа (Косово)

Промотор: Александар Маџаровски

 

13 октомври – 22:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ

Забава со музика по избор на Сјон и Балсор Хоџа

 

14 октомври – 16:00 – EU House

Тркалезна маса Превод/комуникација/разбирање

Учесници: Елена Конеска Светиева, Лидија Танушевска, Петар Андоновски, Марина Вујчиќ (Хрватска), Oгнен Спахиќ (Црна Гора), Михаела Гашпар (Хрватска), Соња Должан (Словенија)

Модератор: Владимир Јанковски

 

14 октомври – 17:00 – Кино Фросина

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Миодраг Мајиќ (Србија)

 

14 октомври – 19:00 – Кино Фросина

Презентација на книгата „Педесет цигари за Елена“

Разговор со авторката Марина Вујчиќ (Хрватска)

Промотор: Фросина Пармаковска

Модератор: Александра Јуруковска

 

14 октомври – 20:00 – Кино Фросина

Презентација на книгата „Часовничарот“

Разговор со авторката Михаела Гашпар (Хрватска)

Промотор: Наташа Аврамовска

Модератор: Александра Јуруковска

 

14 октомври – 21:00 – Кино Фросина

„Ти реков – ми рече“, книжевно читање

Учесници: Ана Голејшка-Џикова, Владимир Лукаш, Катерина Гогова, Славчо Ковилоски, Билјана Црвенковска, Митко Апостолов, Сања Михајловиќ Костадиновска, Балсор Хоџа (Косово)

Модератор: Снежана Стојчевска

 

14 октомври – 22:00 – Бифе МКЦ

Забава со музика по избор на Михаела Гашпар

 

15 октомври – 14:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ

Креативна работилница со Сјон (Исланд)

„Раѓањето на една книга –  како ја напишав Сината лисица

 

15 октомври – 17:00 – Кино Фросина

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Балсор Хоџа (Косово)

 

15 октомври – 17:00 – BookStar фестивалски центар, МКЦ

Книжевна дискусија „Книжевни жанрови: систем или креативен хаос“

Учесници: Сјон (Исланд), Софија Лундберј (Шведска), Иван Додовски, Билјана Црвенковска

Модератор: Соња Стојменска-Елзесер

 

15 октомври – 19:00 – Кино Фросина

Презентација на книгите „Дабот сè уште е тука“, „Црвениот адресар“ и „Прашалникот е половина срце“

Разговор со авторката Софија Лундберј (Шведска)

Промотор: Јана Мишо

Модератор: Софиа Насевска Трифуновска

 

15 октомври– 20:00 – Кино Фросина

Завршна церемонија

Доделување на наградата „Bookstar“ 2021 и презентација на книгите „Островот на пеликаните“ и „Деца на злото“

Разговор со авторот Миодраг Мајиќ (Србија)

Промотори: Сашо Кокаланов и Сашо Орданоски

Модератор: Софиа Насевска Трифуновска

 

15 октомври– 21:30 – Бифе МКЦ

Забава со музика по избор на Софија Лундберј

 

Настаните ќе бидат организирани во согласност со сите протоколи за заштита од КОВИД-19. Влезот на сите фестивалски настани е бесплатен, но задолжителен е вакцинален сертификат.

 

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram