Нема производи.

Bookstar 2018

  /  Bookstar 2018

Датуми:

13 – 21 ноември 2018 година

Локации:

Младински културен центар, Скопје

МКЦ клуб ресторан, Скопје

Винил кафе, Скопје

Дом на занаетчии, Куманово

Гости и држави:

НАГРАДА BOOKSTAR 2018 Славенка Дракулиќ (Хрватска / Шведска)

СЛАВЕНКА ДРАКУЛИЌ

Михал Ајваз (Република Чешка)

МИХАЛ АЈВАЗ

Џамал Уаријачи (Холандија)

Офејгур Сигурдсон (Исланд)

ОФЕЈГУР СИГУРДСОН

Антон Баев (Бугарија)

АНТОН БАЕВ

Јосип Коцев (Македонија)

Живко Грозданоски
(Македонија)

ЖИВКО ГРОЗДАНОСКИ

Рику Корхонен (Финска)

Riku Korhonen

Енес Халиловиќ
(Србија)

Enes Halilovic

Слоган:

TABOO OR NOT TABOO?

Опис:

Да се табуизира или не, прашање е сега!

Во време на информациска пренатрупаност и „неограничен“ медиумски пристап, логично би било табу-темите да не постојат. Но, наместо тоа, живееме во ера на постидеологија, „fake-news“ и табуизирање, што е всушност маската на празниот публицитет. Поради тоа, оваа година BOOKSTAR носи писатели чии дела до срцевина ги дисецираат болните точки на општеството денес.

ЛИТЕРАТУРА ЗА ВАС, ПРЕКРАСНИ ЛУЃЕ!

Настани:

13 ноември 2018 година – Свечено отворање и промоција на книгата „Невидлива жена и други раскази“ од Славенка Дракулиќ

14 ноември 2018 година – Книжевно кафе со: Славенка Дракулиќ

14 ноември 2018 година – Жива литература: раскажувачки слем „Мојата бивша“

15 ноември 2018 година – Промоција на поетската збирка „Сега е најдолгото никогаш“ од Јосип Коцев

16 ноември 2018 година – Промоција на романот „Последното име на иднината“ од Живко Грозданоски

19 ноември 2018 година – Книжевно кафе со: Антон Баев, Михал Ајваз, Енес Халиловиќ

19 ноември 2018 година – Промоција на книгите: „Светата крв“ од Антон Баев; „Празни улици“ и „Луксембуршката градина“ од Михал Ајваз; „Ако долго гледаш во понорот“ и „Ѕидови“ од Енес Халиловиќ

20 ноември 2018 година – Книжевно кафе со: Џамал Уаријачи, Офејгур Сигурдсон, Рику Корхонен

20 ноември 2018 година – Промоција на книгите: „Глад“ од Џамал Уаријачи; „Медицински роман“ од Рику Корхонен; „Сага за Јон“ од Офејгур Сигурдсон

21 ноември 2018 година – Меѓународен панел „Креативна Европа – Проекти за книжевни преводи и Европската награда за литература“

21 ноември 2018 година – Предавање и книжевно читање со Михал Ајваз

13-30 ноември 2018 година – Саем на европската литература

Поддршка:

Автор на постер:

Зоран Кардула

Постер:

Програма:

Медиумски пријатели:

Поврзани линкови:

https://republika.mk/981042

http://pirej.mk/intervju-slavenka-drakulic/

https://republika.mk/983278

https://republika.mk/982405

https://nomads.mk/2018/11/22/nomads-intervju-jamal-uarijachi-pisatel/

https://tinyurl.com/y7po36ga

https://republika.mk/982966

Република: https://republika.mk/979725

Радио МОФ: https://www.radiomof.mk/taboo-or-not-taboo-4-ti-festival-na-evropska-literatura-bookstar/

Макфакс: https://tinyurl.com/y9hdh22v

Номади: https://nomads.mk/2018/11/08/bookstar-4-pod-devizata-taboo-or-not-taboo/

Телма: https://telma.com.mk/so-promotsija-na-nevidliva-zhena-i-drugi-raskazi-na-slavenka-drakulik-zapochnuva-bookstar-2018/

Макфакс: https://tinyurl.com/y7vqb349

Курир: https://kurir.mk/makedonija/kultura/pochnuva-knizevniot-festival-bukstar-nagrada-za-slavenka-drakulikj/

Опсервер: https://opserver.mk/makedonija/pochnuva-knizhevniot-festival-bukstar-nagrada-za-slavenka-drakulikj/

А1 он: https://a1on.mk/archives/974911

Локално: https://lokalno.mk/pochnuva-knizhevniot-festival-bukstar-nagrada-za-slavenka-drakulik/

МТМ: https://mtm.mk/kultura/34862-pochnuva-knizhevniot-festival-bukstar

Центар: https://centar.mk/blog/2018/11/13/so-priznanie-za-pisatelkata-slavenka-drakulik-vecherva-zapochnuva-festivalot-bukstar-4/

The World News: https://theworldnews.net/mk-news/pochnuva-knizhevniot-festival-bukstar-nagrada-za-slavenka-drakulikj

Вечер: https://tinyurl.com/y7gu5kev

Министерство за култура: http://www.kultura.gov.mk/index.php/odnosi-so-javnost/soopstenija/4949–13-21-4

Радио Слободна Европа: https://www.slobodnaevropa.mk/a/29596163.html

Независен: https://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/11/103533/

Либертас: http://www.libertas.mk/slavenka-drakulik-na-otvoraneto-na-chetvrtiot-festival-na-evropska-literatura-bookstar-2018/

Актуелно 24: https://tinyurl.com/y8hch56q

Реборн: http://www.reborn.mk/bookstar-2018/

Гала лајф: http://mygalalife.com/?p=14417

МИА: https://mia.mk/2018/11/na-ava-pochnuva-knizhevniot-festival-bukstar-nagrada-za-slavenka-drakuli/

Скопско ехо: http://skopskoeho.mk/nevidliva-zhena-i-drugi-raskazi-na-slavenka-drakulik-vo-mkts/

Номади: https://nomads.mk/2018/11/15/promocija-na-sega-e-najdolgoto-nikogash-na-josip-kocev/

ТВ 21: https://tv21.tv/mk/svetski-avtori-vo-skopje-pochnuva-festivalot-na-bukstar/

Поп ап: https://popup.mk/bookstar4-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D1%88%D1%82%D0%BE-%D1%98%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B8/

1 ТВ: https://tinyurl.com/y7o6afzb

Блог „Кафе и книги“: https://tinyurl.com/yc7ekbbg

МКЦ: http://mkc.mk/mk/event/bookstar-festival-na-evropska-literatura/

Република: https://republika.mk/981042

Република: https://republika.mk/975841

Стајлист: https://www.stylist.mk/vo-skopje-doagja-slavenka-drakulic/?fbclid=IwAR3hu47zWbAPN7yRnr-c5j8aRtUzqijB2Pj0Z9DAX_UKzlWuFEJIAw0k2EU

Номади: https://nomads.mk/2018/10/31/antolog-ja-najavi-dobitnickata-na-nagradata-bookstar/?fbclid=IwAR3Rziyrdptg6xIVgoCSPwMnTJtqruRlkkhkoe9cb4phzKzrpLmjgE6Nh_M

Либертас: http://www.libertas.mk/vo-skopje-doaga-slavenka-drakulik-avtorkata-na-prvata-feministichka-kniga-vo-istochna-evropa/

Вечер: https://tinyurl.com/y6vop9k8

Лице в лице: http://licevlice.mk/vesti/10-vesticategory/892-slavenka-drakulic

Текст мк: https://tinyurl.com/y7byu5kh

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram