Нема производи.

Нема производи.

Импресии од книгата „Егото е непријател“

  /  Рецензии   /  Импресии од книгата „Егото е непријател“

Импресии од книгата „Егото е непријател“

 

 

Знам! И мене насловот веднаш ме предизвика!
Овде ќе ги најдете одговорите на прашањата за егото, неговата контрола, потребата да се има  и најважното – како егото да не се претвори во ароганција, самобендисаност и гордост.

Низ низа примери од успешни и неуспешни луѓе во светот точно ќе видите кој каде и кога бил совладан од егото и она: ма знаете ли кој сум јас?!
Еве што ви издвојувам:
– Егоистот сака да биде опкружен со луѓе што му ласкаат и аплаудираат реалистот е со луѓе кои го почитуваат советуваат но и критикуваат.
– Егоистот има поданици- реалистот соработници.
– Егоистот наредува-реалистот се советува.
– Егоистот навредува и понижува реалистот поттикнува и поддржува.
– Егоистот се фали со своите планови реалистот дозволува резултатот да зборува за него
– Егоистот ветува-реалистот не ветува – се обидува.

Успешен егоист: Јас сум најбитен  и нема подобар од мене.
Успешен реалист: Во моментов доживеав успех. Верувам дека има и подобри од мене, но спремен сум да учам и напредувам за да докажам дека го заслужувам признанието.

Егоистот:Јас како ќе кажам. Реалистот: да ве слушнам како размислувате вие?
Егоистот има цврст СТАВ и нема можност за разговор. Реалистот има МИСЛЕЊЕ и е подготвен за дискусија и разговор.
Егоистот е самобендисан и арогантен. Реалистот-скромен е дисциплиниран и упорен.
Егоистот не признава неуспех, обвинува други и тешко излегува од него. Реалистот признава неуспех но и знае полесно да се издигне и пак да доживее успех
Егоистот знае најдобро. Реалистот секогаш мисли дека има и подобро.
Егоистот се кити со титули и дипломи. Реалистот со напорна работа.
Егоистот зборува. Реалистот прави.
Егоистот е гласен. Реалистот е умерен.

За да бидете реалист мора да  имате  покрај себе три личности: учител од кој ке учите, еден рамен на вас за да се натпреварувате со него и еден помалку вреден од вас за да вие го учите.

Егоистот обично ги има само овие последните. Ако препознаете нешто од Егоистот во себе или кај некој во вашата околина знајте дека егото почнало да зема замав.
Па додека не е касно работете на враќање на прав пат!

Топла препорака за книгава. Јас ја прочитав два пати!

 

Пишува: Снеже Велков

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram