Нема производи.

Нема производи.

ПРОГРАМА НА „BOOKSTAR“ 2023

  /  Вести   /  ПРОГРАМА НА „BOOKSTAR“ 2023

ПРОГРАМА НА „BOOKSTAR“ 2023

 

 

 

2 октомври, 14.00 – Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје

Соопштување и доделување на наградите „Драги“ 2023

Поздравна реч на деканот на ФлФ, проф. д-р Владимир Мартиновски

Обраќање на добитниците на наградата

 

2 октомври, 17.00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Ања Мугерли (Словенија)

 

2 октомври, 18.00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Стефан Хертманс (Белгија)

 

2 октомври, 19.00 – Кино „Фросина“

Отворање на 8. Саем на европската литература

Презентација на книжарницата на тркала „Зборче“

Коктел и запознавање на гостите

 

2 октомври, 19.30 – Кино „Фросина“

Отворање на фестивалот „BookStar“ 2023

Писателот говори – свечена реч на Лидија Димковска (Maкедонија)

Обраќање на Дејвид Гир, амбасадор на Европската Унија во Северна Македонија

Доделување на наградата „BookStar“ 2023 на Наџат ел Хачми (Шпанија) за романот „Во понеделник ќе нè сакаат“

 

2 октомври, 20.00 – Кино „Фросина“

„Да се биде (поинаква) жена“

Разговор со авторката Наџат ел Хачми (Шпанија) – награда „BookStar“ 2023

Модератори: Александар Маџаровски и Ана Јовковска

 

2 октомври, 21.00 – Кино „Фросина“

„За што да биде гласна регионалната книжевност?“

Разговор со авторите Драго Гламузина (Хрватска) и Бранко Росиќ (Србија)

Модератори: Александар Маџаровски и Иван Шопов

 

3 октомври, 9.30 – Филолошки факултет „Блаже Конески“

Катедра за славистика

Средба со студентите и Луцие Фаулерова (Чешка)

 

3 октомври, 10.00 – Филолошки факултет „Блаже Конески“

Библиотека за романски јазици и книжевности

Средба со студентите и Наџат ел Хачми (Шпанија)

 

3 октомври, 9.30 – Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје

„Креирање одржливи партнерства помеѓу регионот и остатокот од Европа“ – прва fellowship конвенција на издавачи*

Учесници: Пламен Тотев (Бугарија), Ламија Милишиќ (Босна и Херцеговина), Драго Гламузина (Хрватска), Александар Шурбатовиќ (Србија), Ена Хасечиќ (Босна и Херцеговина), Жарко Кујунџиски (Македонија)

Модератор: Радмила Ванкоска

*Настанот е од затворен карактер.

 

3 октомври, 12.00 – Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје

Книжевно читање „Не ме замараш“ / “Please do disturb”

Странски учесници: Наџат ел Хачми (Шпанија), Миљенко Јерговиќ (Хрватска/БиХ), Ања Мугерли (Словенија), Франсис Кирпс (Луксембург), Луцие Фаулерова (Чешка), Стефан Хертманс (Белгија), Бранко Росиќ (Србија), Драго Гламузина (Хрватска), Александар Шурбатовиќ (Србија)

Домашни учесници: Влада Урошевиќ, Лидија Димковска, Јосип Коцев, Катерина Шошко, Давор Стојановски, Николина Андова-Шопова,

Анде Јанков, Симона Јованоска, Александар Русјаков.

Водител: Ана Голејшка Џикова

 

3 октомври, 16.00 – Џебно кино, МКЦ

„Како да се стане слемер?“

Креативна работилница со Франсис Кирпс (Луксембург)

 

3 октомври, 17.00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Миљенко Јерговиќ (Хрватска/БиХ)

 

3 октомври, 18.00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Франсис Кирпс (Луксембург)

 

3 октомври, 19.00 – Кино „Фросина“

„Резервна татковина од нашето време“

Разговор со авторите Миљенко Јерговиќ (Хрватска/БиХ) и Лидија Димковска (Македонија)

Модератори: Александар Маџаровски и Билјана Црвенковска

 

3 октомври, 20.00 – Кино „Фросина“

„Приказни што вознемируваат“

Разговор со авторите Стефан Хертманс (Белгија) и Франсис Кирпс (Луксембург)

Модератори: Александар Маџаровски и Билјана Црвенковска

 

4 октомври, 11.00 – Скопје

„Кога писател шета писатели“

Неформална тура на Васко Марковски

 

4 октомври, 16.30 – Europe House – Скопје

(Не)возможен пар – автор и преведувач

Панел во контекст на „Создадено во Европа: Моќта на различноста“

Луцие Фаулерова (Чешка) и Маргарета Карајанова

Франсис Кирпс (Луксембург) и Ксенија Чочкова

Ања Мугерли (Словенија) и Давор Стојановски

Жарко Кујунџиски и Маријанџела Бјанкофиоре (Италија)

Модератор: Душко Крстевски

 

4 октомври, 18.30 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Наџат ел Хачми (Шпанија)

 

4 октомври, 19.00 – Кино „Фросина“

„Во средиштето на животот“

Разговор со авторките Луцие Фаулерова (Чешка) и Ања Мугерли (Словенија)

Модератори: Александар Маџаровски и Ана Голејшка Џикова

 

4 октомври, 20.00 – Кино „Фросина“

„Јас – Агата Кристи, јас – Софи Хана“

Разговор со авторката Софи Хана (Обединетото Кралство)

Модератори: Јордан Коцевски и Анде Јанков

 

4 октомври, 21.00 – Кино „Фросина“

Слем натпревар

Учесници: Франсис Кирпс (Луксембург), Перица Сарџоски, Марија Грубор, Лиле Јованоска, Игор Трпчески, Горазд Кени Китановски, Аница Блажевска, Андреј Ал-Асади

 

—–

 

Влезот на сите настани е бесплатен.

 

За дел од настаните во Кино „Фросина“ е обезбеден знаковен јазик и тие се обележани.

 

Организаторот го задржува правото за промени во програмата.

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram