Нема производи.

Нема производи.

СООПШТЕНИЕ: „АНТОЛОГ“ ЈА ОБЈАВИ КНИГАТА „ПЧЕЛНО СЕМЕЈСТВО“ ОД АЊА МУГЕРЛИ

  /  Соопштенија   /  СООПШТЕНИЕ: „АНТОЛОГ“ ЈА ОБЈАВИ КНИГАТА „ПЧЕЛНО СЕМЕЈСТВО“ ОД АЊА МУГЕРЛИ

СООПШТЕНИЕ: „АНТОЛОГ“ ЈА ОБЈАВИ КНИГАТА „ПЧЕЛНО СЕМЕЈСТВО“ ОД АЊА МУГЕРЛИ

 

.

5 декември 2022

Издавачката куќа Антолог од Скопје со големо задоволство соопштува дека во рамките на проектот  СОЗДАДЕНО ВО ЕВРОПА: МОЌТА НА РАЗЛИЧНОСТА ја објави книгата:

 

„ПЧЕЛНО СЕМЕЈСТВО“ ОД АЊА МУГЕРЛИ

Книгата „Пчелно семејство“ е збирка од седум раскази. Секој расказ застапува одреден обред или обичај од словенечката традиција, кои во делото на Мугерли се вметнати во поинаков контекст или во современи рамки, така што добиваат нова улога и добиваат нова смисла. Централна тема на секој расказ е семејството: било да е неостварено („Јаболкарка“), обединето и потоа раздвоено („Пламени јазици“) или некое што во нормални услови би можело да стане вистинско („Пчелно семејство“). Сите раскази, освен еден, се случуваат во сегашноста, но поради ритуалите и атмосферата се чинат безвременски. Авторката со јазична виртуозност нè внесува во свет што не го познаваме, иако живееме во него.

 

Во 2021 година „Пчелно семејство“ ја добива престижната Награда за литература на Европската Унија.

 

 

 

За авторката:  Ања Мугерли (1984) е словенечка писателка. Дипломирала словенистика, а магистрирала креативно пишување. Нејзиното книжевно првенче, книгата „Зелената фотелја“ е објавена во 2015 година и е номинирана за најдобра дебитантска книга на саемот за книга во Словенија, истата година. Во 2017 го објавува и првиот роман насловен „Сповин“ кој бил номиниран и за Роман на годината во Словенија. Стилот на пишување ѝ е суптилен, со огромни психолошки анализи на протагонистите. Кратките раскази ѝ се преведени на хрватски, српски, македонски, англиски, германски, француски, унгарски и литвански јазик. Во 2019 беа продадени филмските права за нејзиниот прв роман и беше прикажан на фестивалот  „2019 First Novel Festival“  во Кил, Германија. Пишува и драми, а две добиле награди на меѓународни натпревари во Италија. Моментално живее во Нова Горица, на границата помеѓу Словенија и Италија. Течно зборува англиски, шпански и италијански јазик. Во 2021 година за „Пчелно семејство“ ја добива престижната Награда за литература на Европската Унија.

 

 

За преведувачотДавор Стојановски (1987, Скопје): писател, поет, преведувач и музичар. Магистер по македонска книжевност. Работел како копирајтер и уредник. Од словенечки јазик превел неколку дела, меѓу кои: „Мачорот Мури“ од Каетан Кович, „Смоква“ од Горан Војновиќ, „Џојсовиот ученик“ од Драго Јанчар итн. Неговиот втор роман „Собирачи на пепел“ ја освои наградата Роман на годината на „Утрински весник“ за 2016. Третиот роман „Утеха за голите“ беше номиниран за Наградата за книжевност на Европската Унија за 2020. Застапен е во повеќе домашни и странски антологии и книжевни списанија. Поранешен член на бендот Foolish Green. Живее во двојазичната  (германско-словенечка) област Кернтен/Корошка во Австрија.

„Создадено во Европа: моќта на различноста“ е проект кој опфаќа превод, објавување, дистрибуција и маркетинг на седумнаесет книги кои се идеални репрезенти на моќта на разноликоста што владее на најстариот континент, отворајќи тематски сложени прашања: инклузивност, глобално затоплување, меѓусебно разбирање, правична застапеност на жените, еднаквост, преосмислување на личниот и колективниот идентитет, соочување со загубата, активизам и храброст да се биде различен. Европската литература е литература со исклучителни дела вредни за запознавање. Затоа, кога ќе се каже „Оваа книга е Создадена во Европа“ тоа нè прави сигурни дека во раце држиме литература која ја носи непомирливата моќ на привлечноста и на различноста.

 

Ние сме сериозно свесни за суровите предизвици пред кои се          исправени планетата и човештвото и поради тоа „Антолог“ ја лансира „Се грижиме за планетата“, агенда за одговорно однесување кон природата и заедницата и со објавување на секоја нова книга, опфаќаме конкретни мерки и активности за еколошко, одржливо, етичко и социјално одговорно однесување.

Повеќе на: https://antolog.mk/se-grizhime-za-planetata/

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram