Нема производи.

Ивица Челиковиќ

  /  Ивица Челиковиќ

Ивица Челиковиќ

Ivica Celikovic

Ивица Челиковиќ (Скопје, 1962) е поет, раскажувач и преведувач. Сту­дирал новинарство во Скопје и во Гетеборг, Шведска, каде што живее и работи. Член е на Друштвото на писателите на Македонија и на Сојузот на шведските писатели. Добитник е на повеќе награди и признанија.

Превел повеќе од триесет дела од познати шведски писатели на маке­донски јазик, меѓу кои: Аугуст Стриндберг, Селма Лагерлоф, Фредрик Бакман, Хари Мартинсон, Торгни Линдгрен, Гунар Екелоф, Биргита Тротциг, Артур Лундквист, Астрид Линдгрен, Ласе Содерберг, Катарина Фростенсон, Сара Стридсберг, Микаел Ниеми и други. Преведува и македонска литература на шведски. Добитник е на петгодишна работна стипендија за периодот 2016-2020 година од шведскиот Писателски фонд.

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.
    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram