Нема производи.

Нема производи.

Bookstar 2016

  /  Bookstar 2016

Датуми:

24 октомври – 11 ноември 2016 година

Локации:

Public room, Скопје

Менада, Скопје

ЕУ инфо центар, Скопје

Гости и држави:

Маренте де Мор (Холандија)

MARENTE DE MOOR 2013

НАГРАДА BOOKSTAR 2016 Есмахан Ајкол (Турција)

ЕСМАХАН АЈКОЛ

Агата Тушињска (Полска)

АГАТА ТУШИЊСКА

Дојна Рушти (Романија)

ДОЈНА РУШТИ

Моника Трајковска (Македонија)

Monika Tr

Ѓоко Здравески (Македонија)

ЃОКО ЗДРАВЕСКИ

Моналди и Сорти (Италија)

Monaldi

Слоган:

СИМНИ МИ ЅВЕЗДА

Опис:

Европскиот книжевен фестивал „Bookstar“ се одржа по втор пат, со амбиција полека но сигурно да премине во традиција. Фестивалот годинава доносе 4 европски авторки, промоција на sci-fi роман од македонска млада авторка и две антологии. Познати писатели и универзитетски професори беа промотори на делата.

Фестивалот BookStar лансира година на жени-авторки т.е. писателки. Второ – па женско.

Годинешното издание беше уметнички изблик во целост. Место во програмата зедоа концерти и настапи на познати бендови но и млади артисти, сценски перформанси, дебати, креативни детски работилници, актери и секако фокусот остана на книжевноста и промоциите кои се распоредени во повеќе книжевни дружења.

За време на подготовките фестивалот беше поддржан со неколку герила акции низ главниот град, со цел конечно да им ги вратиме книгите на читателите, а со тоа повторно да се врати во мода читањето.

Првпат беше доделена и наградата BookStar за најчитана книга меѓу две изданија на Фестивалот, на книгата „Убиство во хотел Босфор“ Есмахан Ајкол од Турција.

Настани:

24 октомври 2016 година – Книжевно кафе со Маренте де Мор

24 октомври 2016 година – Промоција на романот „Холандска девица“ од Маренте де Мор

 • Концерт на The Hounds

26 октомври 2016 година – Kреативно пладне, детска програма

28 октомври 2016 година – Промоција на збирката „Ова е моето последно молчење“

 • DJ сет на Марко Настиќ, честитаме 1. роденден на Public room

29 октомври 2016 година – Слушаме приказни со Лабина Митевкса, детска програма

31 октомври 2016 година – Доделување на награда Bookstar и промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“ од Есмахан Ајкол

 • Концерт на OK Band

1 ноември 2016 година – Книжевно кафе со Есмахан Ајкол

1 ноември 2016 година – Филмска проекција и дебата

2 ноември 2016 година – Промоција на книгите „Обвинета: Вјера Гран“ и „Свршеничката на Бруно Шулц“ од Агата Тушињска

 • Концерт на Перија

1 ноември 2016 година – Книжевно кафе со Агата Тушињска

3 ноември 2016 година – Книжевна трибина „Нивната страна од (и)сторијата“

4 ноември 2016 година – Промоција на романот „На работ од времето“ од Моника Трајковска

 • Концерт на Dead Poets Society
 • DJ сет на Ж’ба Outmind

5 ноември 2016 година – Филмска проекција и дебата

8 ноември 2016 година – Книжевно кафе со Дојна Рушти

8 ноември 2016 година – Промоцијата на романот „Елиза на единаесет години“ од Дојна Рушти

 • DJ сет на Теа Шалдева

9 ноември 2016 година – Промоција на поетската збирка „љубавина“ од Ѓоко Здравески

11 ноември 2016 година – Концертна промоција на антологиската збирка „Што си ти?“

 • Концерт на Летечки пекинезери

24 октомври – 11 ноември 2016 година – Втор саем на европската литература

25 ноември 2016 година – Промоција на романот „Имприматур“ од Моналди и Сорти

Поддршка:

Автор на постер:

Кристина Атанасова

Постер:

Програма:

Медиумски пријатели:

Поврзани линкови:

МКД, 13.11.2016

Со странски и домашни книжевни ѕвезди „Букстар“ донесе 25 културни настани во 19 дена

 

Антолог, 12.11.2016

25 КУЛТУРНИ НАСТАНИ ВО 19 ДЕНА, СО МНОГУ СТРАНСКИ И ДОМАШНИ КНИЖЕВНИ ЅВЕЗДИ

 

Канал 5, 12.11.2016

Заврши вториот Фестивал на европската литература „BookStar“

 

ТВ Нова, 12.11.2016

Заврши вториот Фестивал на европската литература „BookStar“

 

Нова Македонија, 12.11.2016

Заврши вториот Фестивал на европската литература „БукСтар“

 

Денешен, 12.11.2016

Заврш вториот Фестивал на европската литература „BookStar“

 

Идивиди, 12.11.2016

Странски и домашни книжевни ѕвезди за 25 културни настани во 19 дена

 

Fashionel, 12.11.2016

„Букстар“ 2016: 25 културни настани во 19 дена

 

Република, 12.11.2016

Заврши вториот Фестивал на европската литература „Букстар“

 

А1 он, 12.11.2016

Заврши вториот Фестивал на европската литература „BookStar“

 

Пулс 24, 12.11.2016

Дваесет и пет културни настани во 19 дена, со многу странски и домашни книжевни ѕвезди

 

Охрид њуз, 12.11.2016

25 културни настани во 19 дена со многу страснки и домашни книжевни ѕвезди

 

Пулс 24, 11.11.2016

Финале на „БУКСТАР“ 2016 – женска поезија и концерт на „Летечки пекинезери“

 

Стајлист, 11.11.2016

Вечерва финале на „Букстар 2016“ со женска поезија и концерт на „Летечки пекинезери“

 

МКД, 11.11.2016

Финале на „Букстар 2016“ со женска поезија и концерт на „Летечки пекинезери“

 

Антолог, 10.11.2016

ФИНАЛЕ НА „БУКСТАР“ 2016 – ЖЕНСКА ПОЕЗИЈА И КОНЦЕРТ НА „ЛЕТЕЧКИ ПЕКИНЕЗЕРИ“

 

Република, 10.11.2016

„Букстар 2016“ завршува со женска поезија и концерт на „Летечки пекинезери“

 

Блабла, 10.11.2016

Промоција на „Што си ти?“ и концерт на „Летечки пекинезери“

 

Плус инфо, 10.11.2016

Женска поезија ќе се чита утре во Јавна соба

 

Старт, 10.11.2016

„Букстар 2016“ завршува со женска поезија и концерт на „Летечки пекинезери“

 

Идивиди, 9.11.2016

Промовирана книгата која покрена лавина реакции и според која се снима филм

 

Канал 5, 9.11.2016

Промоција на поетската книга „Љубавина“ на Ѓоко Здравески

 

Нова Македонија, 9.11.2016

Концертна промоција на поетската збирка „љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

МКД, 9.11.2016

Концертната промоција на „љубавина“ од Ѓоко Здравески ќе се одржи во „Менада“

 

А1 он, 9.11.2016

Промоција на поетската книга „Љубавина“ на Ѓоко Здравески

 

Cooltura, 9.11.2016

Промоција на „Љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Евенти, 9.11.2016

Промоција на „љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Heyevent, 9.11.2016

Промоција на „љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Wherevent, 9.11.2016

Промоција на „љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Окно, 9.11.2016

Промоција на поетската збирка „Љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

МКД, 8.11.2016

Авторката на бестселерот „Елиза на 11 години“ е гостинка на „Букстар“

 

А1 он, 8.11.2016

Романската писателка Дојна Рушти гостува на книжевниот фестивал „Букстар“

 

Cooltura, 8.11.2016

Романската писателка Дојна Рушти гостува на фестивалот „Букстар“

 

МИА, 8.11.2016

Романската писателка Дојна Рушти гостува на книжевниот фестивал „Букстар“

 

Либертас, 8.11.2016

Романската писателка Дојна Рушти гостува на книжевниот фестивал „Букстар“

 

Ќеиф, 8.11.2016

Падната ѕвезда за општеството во распаѓање

 

Евенти, 8.11.2016

Промоција на Елиза на единаесет години од Дојна Рушти

 

Антолог, 8.11.2016

КОНЦЕРТНА ПРОМОЦИЈА НА „ЉУБАВИНА“ ОД ЃОКО ЗДРАВЕСКИ

 

Fashionel, 8.11.2016

Ѓоко Здравески утре ја промовира „Љубавина“

 

Старт, 8.11.2016

Концертна промоција на „љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Охридскај, 8.11.2016

Концертна пеомоција на „Љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Телеграф, 8.11.2016

Концертна промоција на „Љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Република, 8.11.2016

Концертна промоција на „љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

Плус инфо, 8.11.2016

Концертна промоција на „Љубавина“ од Ѓоко Здравески

 

МКД, 8.11.2016

љубавина – Ѓоко Здравески

 

Антолог, 7.11.2016

АВТОРКАТА НА БЕСТСЕЛЕРОТ „ЕЛИЗА НА 11 ГОДИНИ“ –  ГОСТИНКА НА „БУКСТАР“ 2016

 

Дневник, 7.11.2016

НА „БУКСТАР“ ДРУЖЕЊЕ СО РОМАНСКАТА ПИСАТЕЛКА ДОЈНА РУШТИ

 

Вечер, 7.11.2016

Промоција на бестселерот за Елиза, 11-годишно девојче со сифилис

 

Пулс 24, 7.11.2016

Авторката на бестселерот „Елиза на 11 години“ –  гостинка на „Букстар“ 2016

 

Република, 7.11.2016

Авторката на бестселерот „Елиза на 11 години“ – гостинка на „Букстар“ 2016 година

 

Старт, 7.11.2016

Авторката на бестселерот „Елиза на 11 години“ – гостинка на „Букстар“ 2016

 

Идивиди, 5.11.2016

Доина Рушти: Како завршивме овде?

 

Сител, 4.11.2016

Промоција на дебитантскиот роман „На работ на времето“ на Моника Трајковска

 

Канал 5, 4.11.2016

Промоција на дебитантскиот роман „На работ на времето“ на Моника Трајковска

 

Вечер, 4.11.2016

Промоција на романот „На работ на времето” на Моника Трајковска

 

МИА, 4.11.2016

Промоција на дебитантскиот роман „На работ на времето“ на Моника Трајковска

 

Телеграф, 4.11.2016

ФЕСТИВАЛ „БООКСТАР“: Промоција на дебитантскиот роман „На работ на времето“ на Моника Трајковска

 

Курир, 4.11.2016

Промоција на дебитантскиот роман „На работ на времето“ на Моника Трајковска

 

Вистина, 4.11.2016

Промоција на дебитантскиот роман „На работ на времето“ на Моника Трајковска

 

Макфакс, 4.11.2016

Промоција на првиот роман од научнофантастчната трилогија „Наследството на Вероника“

 

Wherevent, 4.11.2016

Промоција на На работ од времето од Моника Трајковска

 

Антолог, 3.11.2016

МАКЕДОНСКА ПОДДРШКА НА „БУКСТАР“ 2016 – ПРВ ДЕЛ ОД НАУЧНОФАНТАСТИЧНА ТРИЛОГИЈА

 

Скопје 24, 3.11.2016

Промоција на македонскиот роман „На работ од времето“ во склоп на фестивалот „BookStar“

 

Кафе пауза, 3.11.2016

Македонска поддршка на „Букстар“ 2016 – прв дел од научнофантастична трилогија

 

Плус инфо, 3.11.2016

Деби роман „На работ од времето“ од Моника Трајковска

 

Пулс 24, 3.11.2016

Македонска поддршка на „Букстар“ 2016 – Прв дел од научнофантастична трилогија

 

Охридскај, 3.11.2016

Деби роман „На работ од времето“ од Моника Трајковска

 

Фати ме, 3.11.2016

Промоција на „На работ од времето“ од Моника Трајковска

 

SemneBune, 3.11.2016

Lizoanca la Skopje

 

МКД, 2.11.2016

На „Букстар“ ќе бидат промовирани две контроверзни биографии од Агата Тушињска

 

Евенти, 2.11.2016

Промоција на две биографии од Агата Тушињска

 

All events, 2.11.2016

Промоција на две биографии од Агата Тушињска

 

Антолог, 1.11.2016

ПРОМОЦИЈА НА ДВЕ КОНТРОВЕРЗНИ БИОГРАФИИ ОД АГАТА ТУШИЊСКА И КНИЖЕВНА ТРИБИНА

 

Плус инфо, 1.11.2016

Промоција на две контроверзни биографии

 

Република, 1.11.2016

На фестивалот „Букстар“: Промоција на две контроверзни биографии и книжевна трибина

 

Радио МОФ, 1.11.2016

Промоција на две биографии од Агата Тушињска во Јавна соба

 

Пулс 24, 1.11.2016

Промоција на две контроверзни биографии од Агата Тушињска и книжевна трибина

 

Старт, 1.11.2016

На фестивалот „Букстар“: Промоција на две контроверзни биографии и книжевна трибина

 

Идивиди, 1.11.2016

Падната ѕвезда за пензионирана муза

 

Охридскај, 1.11.2016

Промоција на две контроверзни биографии

 

Утрински весник, 1.11.2016

ЕСМАХАН АЈКОЛ Е ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „БУКСТАР“

 

Марсовка на Земјата, 1.11.2016

На работ од времето (Наследството на Вероника, #1)

 

Кафе и книги, 31.10.2016

Промоција на книгата „На работ од времето“ од Моника Трајковска!

 

Сител, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

ТВ Нова, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

Нова Македонија, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

Дневник, 31.10.2016

ФЕСТИВАЛОТ „БУКСТАР“ ЌЕ СВЕТКА ВО „ЈАВНА СОБА“

 

Вечер, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор”

 

Телеграф, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

Репортер, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор”

 

МИА, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

Макфакс, 31.10.2016

Промоција на бестселерот „Убиство во хотел Босфор“

 

Старт, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор”

 

Журнал, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

Локално, 31.10.2016

РОМАНОТ „УБИСТВО ВО ХОТЕЛ БОСФОР“ ДОБИТНИК НА НАГРАДТА „BOOKSTAR“

 

Денар, 31.10.2016

Промоција на бестселерот „Убиство во хотел Босфор“

 

Скај, 31.10.2016

Промоција на бестселерот „Убиство во хотел Босфор“

 

МКД, 31.10.2016

Бестселерот „Убиство во хотел Босфор“ е добитник на наградата „Букстар“ за најчитана книга

 

А1 он, 31.10.2016

Промоција на романот „Убиство во хотел Босфор“

 

Евенти, 31.10.2016

Промоција на Убиство во хотел Босфор од Есмахан Ајкол

 

Евенси, 31.10.2016

Промоција на Убиство во хотел Босфор од Есмахан Ајкол

 

Антолог, 30.10.2016

БЕСТСЕЛЕРОТ „УБИСТВО ВО ХОТЕЛ БОСФОР“ – ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „БУКСТАР“ ЗА НАЈЧИТАНА КНИГА

 

Република, 30.10.2016

Есмахан Ајкол доаѓа во Скопје да го промовира својот роман „Убиство во хотел Босфор“

 

Плус инфо, 30.10.2016

„Убиство во хотел во Босфор“ на Ајкол добитник на „Букстар“ за најчитана книга

 

Пулс 24, 30.10.2016

Бестселерот „Убиство во хотел Босфор“ – добитник на наградата „Букстар“ за најчитана книга

 

Сител, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Вечер, 28.10.2016

Промоција на антологијата “Ова е моето последно молчење”

 

Република, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Курир, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

МИА, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

А1 он, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Cooltura, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Репортер, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Вистина, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Скопје 24, 28.10.2016

Промоција на антологија на современи македонски поетеси

 

Старт, 28.10.2016

Промоција на антологијата “Ова е моето последно молчење”

 

Антолог, 27.10.2016

ОРИГИНАЛНА ПРОМОЦИЈА НА АНТОЛОГИЈАТА НА СОВРЕМЕНИ МАКЕДОНСКИ ПОЕТЕСИ

 

Fashionel, 27.10.2016

Утре македонска поезија и роденденска забава на BookStar фестивалот

 

Будност, 27.10.2016

ПРОМОЦИЈА НА АНТОЛОГИЈА СО 52 МАКЕДОНСКИ АКТУЕЛНИ ПОЕТЕСИ- “ОВА Е МОЕТО ПОСЛЕДНО МОЛЧЕЊЕ”

 

Телеграф, 27.10.2016

„ОВА Е МОЕТО ПОСЛЕДНО МОЛЧЕЊЕ“: Промоција на книга и журка со Марко Настиќ

 

Плус инфо, 27.10.2016

Промоцијата на антологијата „Ова е моето последно молчење“

 

Пулс 24, 27.10.2016

Оригинална промоција на антологијата на современи македонски поетеси

 

Радио Слободна Македонија, 27.10.2016

За промоцијата на „Ова е моето последно молчење“,денеска во “ФМ Врева“ , Елена Пренџова

 

Инпрес, 27.10.2016

Претставување на антологијата на современи македонски поетеси „Ова е моето последно молчење“

 

Идивиди, 25.10.2016

„Холандска девица“ го отвори Фестивалот на европската литература

 

Република, 25.10.2016

Фестивалот на европската литература „BookStar“ отворен со промоција на книга од Маренте де Мор

 

Fashionel, 25.10.2016

Официјално отворено второто издание на фестивалот „Букстар“

 

МКД, 25.10.2016

Отворено е второто издание на фестивалот на европската книжевност „Букстар“

 

Плус инфо, 25.10.2016

Отворено второто издание на фестивалот „Букстар“

 

Нова Македонија, 25.10.2016

Женското писмо во фокусот на „Букстар“

 

Некој некогаш некаде, 25.10.2016

Започна „симнувањето ѕвезди“ на второто издание на фестивалот на европска литература BookStar

 

Антолог, 24.10.2016

ОТВОРАЊЕ НА „БУКСТАР“ 2016 – СО ДОБИТНИЧКА НА ЕВРОПСКАТА КНИЖЕВНА НАГРАДА

 

МКД, 24.10.2016

Со холандска добитничка на европската награда за литература се отвора фестивалот „Букстар“

 

Република, 24.10.2016

Фестивалот „Букстар“ се отвора со добитничката на европската награда за литература

 

Плус инфо, 24.10.2016

Во Јавна соба промоција на „Холандска девица“

 

Либертас, 24.10.2016

Во Јавна соба промоција на „Холандска девица“

 

Пулс 24, 24.10.2016

Фестивалот „Букстар“ се отвора со добитничка на европската награда за литература

 

Старт, 24.10.2016

Фестивалот „Букстар“ се отвора со добитничката на европската награда за литература

 

Вечер, 24.10.2016

Стартува фестивалот „Книжевни ѕвезди”

 

Алфа, 24.10.2016

Почнува фестивалот „Книжевни ѕвезди“

 

Cooltura, 24.10.2016

Фестивал „Книжевни ѕвезди“ од 24 октомври до 11 ноември

 

ТВ Нова, 24.10.2016

Почнува фестивалот „Книжевни ѕвезди“

 

Канал 5, 24.10.2016

Почнува фестивалот „Книжевни ѕвезди“

 

Лидер, 24.10.2016

Почнува фестивалот „Книжевни ѕвезди“

 

А1 он, 24.10.2016

Почнува фестивалот „Книжевни ѕвезди“

 

Радио Слободна Европа, 24.10.2016

„Букстар/Книжевни ѕвезди 2016“ со фокус на жените писателки и поетеси

 

Старт, 24.10.2016

Стартува фестивалот „Книжевни ѕвезди”

 

Евенти, 24.10.2016

Фестивал на европската литература „BookStar“ 2016

 

Репортер, 24.10.2016

Почнува фестивалот „Книжевни ѕвезди”

 

Евенти, 24.10.2016

Отворање на BookStar 2016 со промоција на Холандска девица

 

Охридскај, 24.10.2016

Во Јавна соба промоција на „Холандска девица“

 

Fashionel, 22.10.2016

Фестивалот на книжевни ѕвезди „Букстар“ – во знакот на жените

 

Дневник, 21.10.2016

ФЕСТИВАЛ ВО ЗНАКОТ НА ЖЕНИТЕ, СО ЧЕТИРИ ЕВРОПСКИ ПИСАТЕЛКИ И МЛАДА МАКЕДОНСКА АВТОРКА

 

МКД, 20.10.2016

Фестивалот на книжевни ѕвезди „Букстар“ ќе се одржи во знакот на жените

 

Fashionel, 20.10.2016

Читачки акции во ЈСП и во ГТЦ

 

Плагијат, 20.10.2016

Антолог најавува: Фестивал на европската литература „BookStar“

 

Идивиди, 19.10.2016

Биди модерен читај книга

 

Радио МОФ, 19.10.2016

[Видео] Читачки акции во ЈСП и ГТЦ

 

Либертас, 19.10.2016

Книжевниот фестивал „Букстар“ оваа година во знакот на жените

Антолог, 18.10.2016

ФЕСТИВАЛОТ НА КНИЖЕВНИ ЅВЕЗДИ „БУКСТАР“ – ВО ЗНАКОТ НА ЖЕНИТЕ

 

Република, 18.10.2016

Фестивалот на книжевни ѕвезди „Букстар“ – во знакот на жените

 

Плус инфо, 18.10.2016

Фестивалот на европската литература „Книжевни ѕвезди“ почнува в понеделник

 

Пулс 24, 18.10.2016

Фестивалот на книжевни ѕвезди „Букстар“ – во знакот на жените

 

Радио МОФ, 18.10.2016

Книжевниот фестивал „Букстар“ оваа година во знакот на жените

 

Убавина и здравје, 18.10.2016

Фестивалот на книжевни ѕвезди „Букстар“ – во знакот на жените

 

Старт, 18.10.2016

Фестивалот на книжевни ѕвезди „Букстар“ – во знакот на жените

 

Охрид прес, 18.10.2016

Второ издание на Фестивалот на европската литература „Книжевни ѕвезди“

 

Охридскај, 18.10.2016

Фестивалот на европската литература „Книжевни ѕвезди“ почнува в понеделник

 

Муабет, 10.10.2016

„ОВА Е МОЕТО ПОСЛЕДНО МОЛЧЕЊЕ“ – ПАНОРАМА НА СОВРЕМЕНИ МАКЕДОНСКИ ПОЕТЕСИ

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


  Потврдувам дека сум постар од 16 години.

  YouTube
  LinkedIn
  Share
  Instagram