Нема производи.

Bookstar 2019

  /  Bookstar 2019

Датуми:

7  ̶  10 октомври 2019 година

Локации:

Младински културен центар, Скопје

Филолошки факултет „Блаже Конески“, Скопје

Гости и држави:

Халдора Тородсен (Исланд)

ХАЛДОРА ТОРОДСЕН

Михал Вивег (Република Чешка)

МИХАЛ ВИВЕГ

Кадер Абдолах (Холандија)

КАДЕР АБДОЛАХ

НАГРАДА BOOKSTAR 2019 Евгениј Водолазкин (Русија)

ЕВГЕНИJ ВОДОЛАЗКИН

Слободан Шнајдер (Хрватска)

СЛОБОДАН ШНАЈДЕР

Марко Шелиќ Марчело
(Србија)

МАРКО ШЕЛИЌ МАРЧЕЛО

Слоган:

ОТАДЕ

Опис:

Т’га за отаде!
Што се наоѓа отаде сивата магливост по слушнатите приказни на црната и белата страна? Различностите надвладуваат, па оваа година претставуваме шест автори со спротивни заднини, тематики и интереси, кои ќе се обединат и заедно ќе дискутираат на темите опфатени во нивните романи: религија, националност, традиција, политика, сексуалност и вечно присутната желба за моќ. Отаде шизоидните наративи во секојдневјето, постојат личните приказни, кои најдобро сведочат за хаосот на идеологиите.

МАЛ ЈУБИЛЕЈ ЗА BOOKSTAR, АНТОЛОГИСКИ ПОТФАТ ЗА НАС

Настани:

7 октомври 2019 година – Отворање на Саемот на европска литература

7 октомври 2019 година – Отворање на фестивалот „BookStar“ со поздравна реч на Н.Е. Самуел Жбогар

7 октомври 2019 година – Промоција на романот „Двојно стакло“ од Халдора Тородсен

7 октомври 2019 година – Промоција на романот „Воспитувањето девојки во Чешка“ од Михал Вивег

7 октомври 2019 година – Забава со музика по избор на Халдора Тородсен

8 oктомври 2019 година – Средба на Михал Вивег со студентите на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“

8 октомври 2019 година – Работилница со Марко Шелиќ Марчело

8 октомври 2019 година – Книжевна дискусија „Да се биде европски романописец денес“

8 октомври 2019 година – Поткаст „Гол ручек“ со Халдора Тородсен

8 октомври 2019 година – Поткаст „Гол ручек“ со Марко Шелиќ Марчело

8 октомври 2019 година – Промоција на романите „Бележникот на татко ми“ и „Куќата на џамијата“ од Кадер Абдолах

8 октомври 2019 година – Промоција на романите „Лавр“, „Соловјов и Ларионов“ и „Авијатичарот“ од Евгениј Водолазкин

8 октомври 2019 година – Забава со музика по избор на Слободан Шнајдер

9 октомври 2019 година – Книжевен афтерворк „Во сенката на читателот“

9 октомври 2019 година – Поткаст „Гол ручек“ со Венко Андоновски

9 октомври 2019 година – Поткаст „Гол ручек“ со Евгениј Водолазкин

9 октомври 2019 година – Средба на Клубот на читатели со Кадер Абдолах

9 октомври 2019 година – Промоција на романот „Исцелување на светот“ од Слободан Шнајдер

9 октомври 2019 година – Промоција на романот „Малтерего“ од Марко Шелиќ Марчело

9 октомври 2019 година – Забава со музика по избор на гостите

10 октомври 2019 година – Универзитетско предавање на Евгениј Водолазкин и доделување на наградата „BookStar“

Поддршка:

Фестивалски тим и контакт:

Дирекција на Фестивалот „BookStar

Книжевен центар „Антолог“

Адреса: ул. „Ѓорги Пулевски“ бр. 29 лок. 1

1000 Скопје, Македонија

Телефон: 02 3201 007

Интернет-страница: antolog.mk

Инстаграм: @bookstar_festival

Твитер: @bookstar2016

Фејсбук: АНТОЛОГ – Книжевен центар

 

Тим:

Жарко Кујунџиски

Кристина Велевска

Ирена Трајкова

Ивана Смилевска

Ирина Тумбовска

Валентина Кујунџиска

Златко Кујунџиски

Јана Андева, графички уредник

Јован Настевски Јон и Александар Котевски, фотографија и видео

Ана Василева, Игор Станојоски, Здењек Андрле, Јасминка Делова-Силјанова, преведувачи

Синиша Маниќ, изработка на статуетка „BookStar“

 

Волонтери:

Марта Димитров

Ивона Лаушевиќ

Јованка Пачовска

Сара Петровска

Христина Ангелеска

Дијана Велковска

Катерина Котеска

Автор на постер:

Јана Андева

Постер:

Програма:

Медиумски пријатели:

Поврзани линкови:

Макфакс: https://tinyurl.com/y58ztnnr

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/pettoto-izdanie-na-festivalot-na-evropska-kultura-bukstar-pod-sloganot-otade/

Радио МОФ: https://www.radiomof.mk/celosna-programa-za-festivalot-na-evropskata-literatura-bookstar/

Денар: https://denar.mk/211139/najnovi-2/petto-izdanie-na-festivalot-na-evropskata-literatura-bookstar

Трибуна: https://tribuna.mk/petto-izdanie-na-festivalot-na-evropskata-literatura-bookstar-knizhevni-dzvezdi-od-7-do-10-oktomvri/

Номадс: https://nomads.mk/2019/09/18/bookstar-v/

Радио Слободна Европа: https://tinyurl.com/y2969cxv

Поп ап: https://tinyurl.com/yywaxkdp

Номадс: https://nomads.mk/2019/10/03/bookstar-2019/

МКЦ: http://mkc.mk/mk/event/bookstar-2019/

24.мк: https://www.24.mk/details/shest-evropski-avtori-gostuvaat-na-pettiot-knizheven-festival-bukstar

Премин портал: http://preminportal.com.mk/nauka-kultura/literatura/22266-bookstar-2019

А1 он: https://a1on.mk/culture/shest-evropski-avtori-gostuvaat-na-pettiot-knizheven-festival-bukstar/

Вистина: https://vistina.com.mk/megafon/festival-na-evropska-literatura-bookstar-2019/

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y5cda9vl

Вечер: https://tinyurl.com/yxndx5df

Мак прес: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=308637

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/shest-evropski-avtori-gostuvaat-na-pettiot-knizheven-festival-bukstar/

Денес: https://denesmagazin.mk/festival-na-evropskata-literatura-bookstar/

Анторис: https://magazin.antoris.mk/bookstar-knizhevni-dzvezdi-od-7-do-10-oktomvri-vo-kinoto-frosina/

Радио МОФ: https://www.radiomof.mk/avijaticharot-od-evgenija-vodolazkin-e-dobitnik-na-nagradata-bookstar-2019/

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y2gu7fm9

Макфакс: https://tinyurl.com/y43rgc34

Факултети: https://www.fakulteti.mk/news/08102019/evgenij-vodolazkin—dobitnik-na-nagradata-bukstar-i-gostin-na-festivalot

24 инфо: https://tinyurl.com/y5pp2kg8

Трибуна: https://tribuna.mk/avijaticharot-od-evgenij-vodolazkin-dobitnik-na-nagradata-bookstar-2019/

Екран: https://tinyurl.com/y53qnd9m

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/avijaticharot-od-evgenij-vodolazkin-e-dobitnik-na-nagradata-bukstar-2019/

МИА (англ.): https://mia.mk/2019/10/bookstar-2019-to-host-six-european-writers/?lang=en

Чешка амбасада: https://www.mzv.cz/skopje/en/culture_and_scholarschip/michal_viewegh_in_skopje_at_bookstar.html

Нова Македонија: https://tinyurl.com/yyqay6ur

Офнет: https://off.net.mk/bookbox/5-to-izdanie-na-festivalot-bukstar

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram