Нема производи.

Bookstar 2015

  /  Bookstar 2015

Датуми:

10  ̶  27 октомври 2015 година

Локации:

Младински културен центар, Скопје

Клуб ресторан МКЦ, Скопје

Гости и држави:

Изабел Вери (Белгија)

ИЗАБЕЛ ВЕРИ

Захари Карабашлиев (Бугарија)

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

Биљана Стојановска (Македонија)

БИЉАНА СТОЈАНОВСКА

Слоган:

ОМИЛЕНИТЕ ПРИКАЗНИ

Опис:

Во последните години интересот на македонските читатели за литературата од писатели од Европа е очигледно зголемен, па имаме голем број нови преводи на класици, но и на еминентни и наградувани дела од современата европска литература. Периодов бележиме и редица промоции и гостувања, така што сметаме дека тој нагорен тренд за европската литература и кон литературата воопшто треба да го поддржиме. Особено е важно тоа што и Македонија и македонските автори природно припаѓаат на ова книжевно семејство, бидејќи во Антолог на европската литература гледаме во поширок, естетско-креативен, а не само географско-политички контекст, така што тука во иднина ќе се најдат и автори и дела од Балканот, Швајцарија, Русија, Турција итн. Поради фактот дека ѕвездите како симбол се асоцијација на Европа, а и поради тоа што во Македонија ќе ги поканиме најголемите имиња на европската литература, се решивме името на фестивалот да ги обединува токму литературата (books) и ѕвездите (stars). Mесецот октомври симболично е избран како месец на книгата, кога во Франкфурт се одржува и најголемиот книжевен саем во Европа.

Настани:

10 октомври 2015 година – Промоција на романот „Обескостена“ од Изабел Вери

 • Со придружба на македонскиот музичар и актер Ice Soul Combo.

12 октомври 2015 година – „Лично авторот!“ со Изабел Вери

13 октомври 2015 година – Промоција на поетската збирка „Зборовите немаат значење“ од Биљана Стојановска

 • Со настап на Јаков Дренковски.

15 октомври 2015 година – Гостување на студенти и професори полонисти и слависти во Антолог.

22 октомври 2015 година – Промоција на романот „18% сиво“ од Захари Карабашлиев

24 октомври 2015 година – „Лично авторот!“ со Захари Карабашлиев

27 октомври 2015 година – Концертна промоција на збирката „Дај две, љубовни!“, со настап на „Фолтин“

1-31 октомври 2015 година – Саем на европската литература

Поддршка:

Автор на постер:

Ана Андроска

Постер:

Фестивалско лого:

Поврзани линкови:

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1026151520157&id=16&prilog=0&setIzdanie=23598

http://cooltura.mk/literatura/ljubovna-poezija-i-koncert-na-foltin-za-kraj-na-bookstar

http://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/ljubovna-poezija-i-koncert-na-foltin-za-kraj-na-festivalot-bukstar

http://republika.mk/?p=502578

http://plusinfo.mk/vest/44886/ljubovna-poezija-i-koncert-na-foltin-za-kraj-na-bukstar

http://www.radiomof.mk/so-promocija-na-daj-dve-ljubovni-i-koncert-na-foltin-zavrshuva-festivalot-bookstar/

http://vistina.mk/?p=270012

http://makfax.com.mk/kultura/knigi/ljubovna-poezija-i-koncert-na-foltin-za-kraj-na-bukstar

http://denar.mk/96123/najnovi-2/ljbovna-poezija-i-koncert-na-foltin-za-kraj-na-bukstar

http://b2.mk/news/promocija-na-daj-dve-ljubovni-i-koncert-na-foltin?newsid=RJnf

http://muabet.mk/2015/10/25/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%98-%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86/

http://mojden.mk/events/dajdveljubovnipromocii

http://www.prespasky.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7782:%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%98-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%83%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80&catid=139&Itemid=878

http://rsm.mk/web/?p=81747

 

Антолог: http://antolog.mk/index.php?route=blog/post&post_id=7

 

Нова Македонија:

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=106151451125&id=26&setIzdanie=23584

 

Дневник: http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=3AD81BAB1AEA234C8E52A6F2021AA3D6

 

Сител: http://sitel.com.mk/prv-festival-na-evropskata-literatura-vo-organizacija-na-antolog

 

Канал 5: http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=80336

 

A1on: http://a1on.mk/wordpress/archives/536672

 

Република: http://republika.mk/?p=492764

 

Плус инфо: http://www.plusinfo.mk/vest/42536/pocnuva-bukstar%E2%80%93-prviot-festival-na-evropskata-literatura-vo-makedonija

 

Радио МОФ: http://www.radiomof.mk/prv-festival-na-evropskata-literatura-vo-organizacija-na-antolog/

 

Радио Слободна Европа: http://www.makdenes.org/content/article/27291321.html

 

Cooltura: http://cooltura.mk/literatura/prv-festival-na-evropskata-literatura

 

МИА: http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/134/132833866

 

Медиа:

http://media.mk/article/123758/antolog-go-najavi-bukstarprviot-festival-na-evropskata-literatura-vo-makedonija

 

Лидер: http://lider.mk/2015/10/06/festival-na-evropskata-literatura/

 

Антолог: http://antolog.mk/index.php?route=blog/post&post_id=8

 

MKЦ: http://goo.gl/c6OLqn

 

Република: http://republika.mk/?p=494114

 

Медиа: http://media.mk/article/124246/dobitnicka-na-evropskata-knizevna-nagrada-gostinka-na-bukstar

 

Локално: http://lokalno.mk/belgiskata-pisatelka-izabel-veri-kje-gostuva-na-festivalot-bukstar/

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


  Потврдувам дека сум постар од 16 години.

  YouTube
  LinkedIn
  Share
  Instagram