Нема производи.

Нема производи.

Bookstar 2020

  /  Bookstar 2020

Датуми:

7-31 октомври 2020 година

Локации:

Кинотека на Северна Македонија, Скопје

Музеј на современа уметност, Скопје

Дом на културата „Иван Мазов Климе“, Кавадарци

Ликовен салон, Велес

Книжарница Антолог – Центар, Скопје

Гости и држави:

Нaграда BOOKSTAR 2020 Николо Аманити (Италија)

Photograph

Јоланда Кастањо (Шпанија / Галиција)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Софија Лундберј (Шведска)

Sofia Lundberg

Mилчо Манчевски (Македонија)

МИЛЧО МАНЧЕВСКИ

Катарина Винклер (Австрија)

КАТАРИНА ВИНКЛЕР

Владимир Јанковски (Македонија)

22.Vladimir

Јасна Котеска (Македонија)

Jasna Koteska

Марта Димитров (Македонија)

Marta Dimitrov

Анде Јанков (Македонија)

Ande2

Петар Матовиќ (Србија)

Petar Matovic

Ирса Сигурдардотир (Исланд)

Irsa

Слоган:

BOOKSTAR-20 vs. COVID-19

Опис:

Шестото издание на Фестивалот на европската литература „BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“ во секоја смисла беше вонредно т.е. нестандарно издание.

Преку различни настани и активности го опфати цел месец октомври 2020 година, наместо да опфати неколку дена. Под слоганот „BOOKSTAR-20 vs. COVID-19“, Фестивалот излезе од стандардната рамка на гостувања на автори и книжевни промоции и се обиде на литературата и на уметноста да им даде нова димензија и начин на перципирање. Целата криза со пандемијата на корона-вирусот и изоставувањето на поддршката од страна на институциите сепак не ја спречија идејата Фестивалот да постои и да опстои, борејќи се со сите предрасуди и промовирајќи квалитетна содржина за сите што сакаат добра книжевност.

Настани:

1 октомври 2020 година – Промоција на книгата „ТАМУ“ од Милчо Манчевски и изложба на фотографии

5 октомври 2020 година – Промоција на книгата „Шардоне и шпагети карбонара“ од Марта Димитров

13 oктомври 2020 година – Средба со автор и потпишување книги со Милчо Манчевски

15 октомври 2020 година – Отворање на Кутијата на приказни / STORY-BOX

19 октомври 2020 година – Проекција на онлајн интервју со Јоланда Кастањо

19 октомври 2020 година – Проекција на онлајн интервју со Софија Лундберј

20 октомври 2020 година – Проекција на онлајн интервју со Петар Матовиќ

20 октомври 2020 година – Книжевна дискусија на тема „книжевноста наспроти пандемијата“ (повод: реобјавување на книгата „Санитарна енигма“ од Јасна Котеска). Учесници: Јасна Котеска, Весна Мојсова-Чепишевска, Душко Крстевски, Александар Маџаровски, Дијана Петрова. Модератор: Кристина Велевска.

21 октомври 2020 година – Проекција на онлајн интервју со Катарина Винклер

21 октомври 2020 година – Промоција на книгата „Скриени желби, немирни патувања“ од Владимир Јанковски (Промо 1, Промо 2)

26 октомври 2020 година – Проекција на онлајн интервју со Николо Аманити и презентација на на наградата „BookStar 2020“ 

30 октомври 2020 година – Промоција на книгата „Виенски гамбит“ од Анде Јанков

1-31 октомври 2020 година – Саем на европската литература

2 ноември 2020 година – Онлајн интервју со Ирса Сигурдардотир (Bookstar event)

Фестивалски тим и контакт:

Дирекција на Фестивалот „BookStar

Книжевен центар „Антолог“

Адреса: ул. „Ѓорги Пулевски“ бр. 29 лок. 1

1000 Скопје, Македонија

Телефон: 02 3201 007

Интернет-страница: antolog.mk

Инстаграм: @bookstar_festival

Твитер: @bookstar2016

Фејсбук: АНТОЛОГ – Книжевен центар

 

Тим:

Жарко Кујунџиски

Кристина Велевска

Елена Јошеска

Валентина Кујунџиска

Миле Томов

Марко Трпески, графички уредник

Никола Ѓелинчески, Елена Конеска, Живко Грозданоски, преведувачи

Дамјана Ивановска, титлување

Aндреј Митевски, изработка на статуетка „BookStar“

Поддршка:

Автор на постер:

Марко Трпески

Постер:

Програма:

Медиумски пријатели:

Поврзани линкови:

Нова Македонија: https://tinyurl.com/y5wuldcn

МКД: https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/so-foto-izlozhba-na-manchevski-pochnuva-6-festival-knizhevni-dzvezdi

Радио МОФ: https://www.radiomof.mk/bukstar-20-vs-kovid-19-shesto-izdanie-na-festivalot-na-evropskata-literatura/

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/shestoto-izdanie-na-festivalot-na-evropska-literatura-bukstar-kje-trae-cel-oktomvri/

МИА: https://mia.mk/so-izlozhba-na-fotografii-na-milcho-manchevski-pochnuva-shestiot-festival-bookstar-knizhevni-vezdi-2/

Екран: https://tinyurl.com/y2mye85k

Независен: https://nezavisen.mk/cel-oktomvri-festival-bukstar-20-vs-kovid-19/

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/so-foto-izlozhba-na-manchevski-pochnuva-6-festival-knizhevni-dzvezdi/

Мак прес: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=371572

А1он: https://a1on.mk/culture/so-foto-izlozhba-na-manchevski-pochnuva-6-festival-knizhevni-dzvezdi/

Скопско ехо: https://skopskoeho.mk/so-izlozhba-na-fotografii-na-milcho-manchevski-vecherva-pochnuva-bookstar-20-vs-covid-19/

Нетпрес: https://netpress.com.mk/pochnuva-6-festival-knizhevni-vezdi-so-foto-izlozhba-na-manchevski/

Инфо.мк: https://tinyurl.com/y6adl688

Либертас: https://libertas.mk/so-foto-izlozhba-na-manchevski-pochnuva-6-festival-knizhevni-vezdi/

Журнал: https://zurnal.mk/?p=85483

А1 он: https://a1on.mk/culture/tri-dena-evropska-i-makedonska-literatura-vo-kinoteka/

Плус инфо: https://plusinfo.mk/tri-dena-evropska-i-makedonska-literatura-vo-kinoteka/

МИА: https://mia.mk/tri-dena-evropska-i-makedonska-literatura-vo-kinoteka/

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/tri-dena-evropska-i-makedonska-literatura-vo-kinoteka/

Пресинг ТВ: https://pressingtv.mk/magazin/shesto-izdanie-na-festivalot-na-evropska-literatura-knizevni-dzvezdi/

Дневни новости: https://dnevninovosti.mk/knievni-veeri-od-19-do/

Радио МОФ: https://www.radiomof.mk/romanot-ana-na-nikolo-amaniti-e-dobitnik-na-nagradata-bookstar-2020/

Макфакс: https://tinyurl.com/y5vme3o5

Република: https://republika.mk/vesti/kultura/ana-na-nikolo-amaniti-e-dobitnik-na-nagradata-knizevni-dzvezdi-za-najchinata-kniga-megju-dva-festivala/

Вечер: https://tinyurl.com/yyk7g5pu

Пресинг ТВ: https://pressingtv.mk/magazin/romanot-ana-od-nikolo-amaniti-dobitnik-na-nagradata-book-star/

Опсервер: https://opserver.mk/kultura/romanot-ana-od-nikolo-amaniti-dobitnik-na-nagradata-bookstar/

Екран: https://tinyurl.com/yxdzmkeh

24 инфо: https://tinyurl.com/yxjwx6mp

Утрински весник: https://tinyurl.com/y22mf3ws

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram