Нема производи.

Нема производи.

Bookstar 2022

  /  Bookstar 2022

Датуми:

3-5 октомври 2022 година

Локации:

Младински културен центар, Скопје

Градска библиотека „Браќа Миладиновци“, Скопје

КСЦ „Јадро“ – Центар

Гости и држави:

Ирса Сигурдардотир (Исланд)

Петар Денчев (Бугарија)

Оља Стојанова Џакова (Бугарија)

Даина Ополскаите (Литванија)

Петар Андоновски (Македонија)

Владимир Јанковски (Македонија)

Игор Штикс (Хрватска)

Богдан-Александру Станеску (Романија)

Кристина Гавран (Хрватска)

Моника Компаникова (Словачка)

Надја Теранова (Италија)

Саша Станишиќ (Германија)

НАГРАДА BOOKSTAR

Светлана Алексиевич (Белорусија)

Слоган:

ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ / BRAVE NEW WOR(L)DS

Опис:

 

BRAVE NEW WOR(L)DS

 

Бучни. Силни. Мирни. Живи. Диви. Мили. Нови. Тивки. Ровки. Јаки. Гласни. Гнасни. Сласни. Страсни. Расни. Бесни. Храбри…

Храбри нови зборови од храбри нови автор(к)и!

 

Храброст

Вид збор: именка, женски род

одважност, смелост, кураж

Настани:

3 октомври, 15:00 – Кино „Фросина“

„За потеклата и случајностите што (не) постојат“ (претфестивалски настан)

Видео разговор со авторот Саша Станишиќ (Германија)

Модератори: Елена Конеска Светиева и Саша Станишиќ

 

3 октомври, 17:00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Ирса Сигурдардотир (Исланд)

 

3 октомври, 18:00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Кристина Гавран (Хрватска)

 

3 октомври, 19:00 – Кино „Фросина“

Отворање на 8’ Саем на европската литература

Презентација на книжарницата на тркала „Зборче“

Коктел и запознавање на гостите

 

3 октомври, 19:30 – Кино „Фросина“

Отворање на фестивалот „BookStar“ 2022 и почесно обраќање на Никола Маџиров (Maкедонија)

„Тајните на животот, мистериите на литературата“

Разговор со авторката Ирса Сигурдардотир (Исланд)

Модератори: Јордан Коцевски и Александар Маџаровски

 

3 октомври, 20:30 – Кино „Фросина“

„Нова бугарска книжевност“

Разговор со авторите Оља Стојанова Џакова (Бугарија) и Петар Денчев (Бугарија)

Модератори: Владимир Јанковски и Душко Крстевски

 

4 октомври, 11:00 – Скопје

„Кога писател шета писатели“

Неформална тура на Васко Марковски

 

4 октомври, 15:00 – Џебно кино, МКЦ

„Storytelling: раскажи ја приказната за себе

Креативна работилница со Кристина Гавран (Хрватска)

 

4 октомври, 17:00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Петар Денчев (Бугарија)

 

4 октомври, 18:00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Надја Теранова (Италија)

 

4 октомври, 19:00 – Кино „Фросина“

„Наградата за литература на Европската Унија: Националниот наспроти меѓународниот книжевен контекст“

Разговор со EUPL авторите Даина Ополскаите (Литванија), Петар Андоновски (Македонија), Владимир Јанковски (Македонија)

Модератори: Билјана Црвенковска и Александар Маџаровски

 

4 октомври, 20:00 – Кино „Фросина“

„V+V=W“

Разговор со авторот Игор Штикс (Хрватска)

Модератор: Јелена Лужина

 

4 октомври, 21:00 – Кино „Фросина“

„Историјата како приказна, приказната како историја“

Разговор со авторите Кристина Гавран (Хрватска) и Богдан-Александару Станеску (Романија)

Модератори: Билјана Црвенковска и Александар Маџаровски

 

5 октомври, 12:00 – Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје

Книжевно читање „Храбри нови зборови“

Странски учесници: Ирса Сигурдардотир (Исланд), Петар Денчев (Бугарија), Богдан-Александар Станеску (Романија), Кристина Гавран (Хрватска), Оља Стојанова Џакова (Бугарија), Игор Штикс (Хрватска), Даина Ополскаите (Литванија), Надја Теранова (Италија), Моника Компаникова (Словачка)

Домашни учесници: Јордан Коцевски, Снежана Стојчевска, Билјана Црвенковска, Петар Андоновски, Елена Филиповска, Владимир Јанковски, Елизабета Баковска, Жарко Кујунџиски

Водител: Ана Голејшка Џикова

 

5 октомври, 16:00 – КСП Центар – Јадро

„Активистичка литература“

Предавање на Игор Штикс (Хрватска)

 

5 октомври, 17:00 – Џебно кино, МКЦ

Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Даина Ополскаите (Литванија)

 

5 октомври, 18:00 – Кино „Фросина“

Кино проекција на филмот „Петтиот брод“ (2017)

Режија: Ивета Грофова

 

5 октомври, 19:30 – Кино „Фросина“

„Секое несреќно семејство е несреќно на свој начин“

Разговор со авторките Надја Теранова (Италија) и Моника Компаникова (Словачка)

Модератори: Билјана Црвенковска и Александар Маџаровски

 

5 октомври, 20:30 – Кино „Фросина“

Претставување на наградата за најдобар превод „Драги“

Постхумно доделување на првото почесно признание на Драги Михајловски

 

5 октомври, 21:00 – Кино „Фросина“

Завршна манифестација

„Војната нема женско лице“ – награда „BookStar“ 2022

Видео разговор со авторката Светлана Алексиевич (Белорусија)

Модератори: Андреј Јованчевски и Лидија Танушевска

—–

Влезот на сите настани е бесплатен.

Организаторот го задржува правото за промени во програмата.

Фестивалски тим и контакт:

Дирекција на Фестивалот „BookStar“

Книжевен центар „Антолог“

Адреса: ул. „Ѓорги Пулевски“ бр. 29 лок. 1

1000 Скопје, Македонија

Телефон: 02 3201 007

веб: antolog.mk

инстаграм: @bookstar_festival @antolog_mk

твитер: @bookstar2017 @Antolog_Books

Фејсбук: АНТОЛОГ – Книжевен центар

 

Тим:

Жарко Кујунџиски

Ирина Tумбовска

Валентина Кујунџиска

Бобан Здравковски Андреевски

Ивана Божиновска

Матеј Златановски

Ивона Лаушевиќ, координатор за гости

Марко Трпески, автор на корици

Деница Стојкоска, дизајнер

Стефан Танков, сениор дизајнер

Весна Дамчевска, ПР и медиуми

Александар Котевски, фотографија

Ѓорѓе Јовановиќ, фестивалска анимација

Јован Јон Настевски, видео

Aна Василева и Јане Божиновски, превод на каталог

Eлена Ѓоршеска, лектура на каталог

 

Волонтери:

Марина Додевска

Тијана Милиќ

Љубица Ристовска

Ивана Балтовска

Дијана Велковска

Верче Петрушевска

Поддршка:

Автор на постер:

Деница Стојкоска и Стефан Танков

Постер:

Саем на европската литература:

Програма:

Пријатели на фестивалот:

Поврзани линкови:

ИРСА СИГУРДАРДОТИР ВО СКОПЈЕ ЗАЕДНО СО УШТЕ ДЕСЕТИНА ЕВРОПСКИ ПИСАТЕЛИ!

 

НОБЕЛОВКАТА СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ – ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА BOOKSTAR 2022!

 

СО СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ ЗАПОЧНУВА ИМПРЕСИВНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛОТ „BOOKSTAR“ 2022

 

РЕДИЦИ ЗА КНИГА СО ПОТПИС ОД ИРСА!

 

„ПРЕВОДОТ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК ГО ЧУВСТВУВАМ КАКО ЕГЗОТИЧЕН“

 

 

ЗА КНИГИТЕ ШТО ГИ ГОРАТ ЛАЖНИТЕ ПЛОШТАДИ НА СИГУРНОСТА

 

НОБЕЛОВКАТА СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ – ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА BOOKSTAR 2022!

 

BookStar 2022: Brave new wor(l)ds

 

https://www.euprizeliterature.eu/events/vladimir-jankovski-petar-andonovski-and-daina-opolskaite-bookstar-festival-skopje

 

https://kultura.gov.mk/%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B1/

 

 

https://mkc.mk/event/bookstar-2022/

 

https://traduki.eu/bookstar-2022-2/

 

Публиката масовно го посетуваше „BookStar“ 2022

 

Во моето општество, моќта се наследува побрзо отколку болестите, но безбедноста на литературата е во нејзината ненаследност и неделивост, рече писателот Никола Маџиров на отворањето на Фестивалот „Букстар“

 

Редици читатели, повеќе од два часа, чекаа да добијат автограм од писателката Ирса Сигурдардотир

 

 

Осмиот Фестивал на европската литература „BookStar“ од утре до 5 октомври

 

Почнува осмиот фестивал „BookStar“, наградата годинава за нобеловката Светлана Алексиевич

 

„Активистичка литература“ – предавање на писателот Игор Штикс во „Јадро“

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ на 3 октомври започнува „Букстар 2022“

 

Публиката масовно го посетуваше „BookStar“ 2022

 

Втор фестивалски ден на „Букстар“: Наградата за литература на ЕУ е одлична можност особено за оние автори што доаѓаат од помали земји да излезат од границите

 

Панел дискусија во рамки на фестивалот на европската литература „BookStar“

 

Денеска и утре на Фестивалот на европска литература: Разговор со авторите Кристина Гавран и Богдан-Александару Станеску и доделување на наградите „Драги“ и „Букстар“

 

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=504197

 

Да се надминат историските наративи, да се пишува за обичните луѓе

 

Нобеловката Светлана Алексиевич е добитничка на наградата BookStar 2022

 

Публиката масовно го посетуваше „BookStar“ 2022

 

 

Светлана Алексиевич на фестивалот „BookStar“: Потресни искажувања за војната во Украина

 

https://www.vesti.mk/article/633e93bb1544ee7a309e066a

 

https://skopjeinfo.mk/vecherva-se-otvora-festivalot-na-evropska-literatura-bukstar-2022

 

ПИСАТЕЛИ ОД ОСУМ ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ ГОСТУВААТ НА ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА БУКСТАР

 

Почнува осмиот фестивал „BookStar“, наградата годинава за нобеловката Светлана Алексиевич

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ / Brave new wor(l)ds“ почнува новото издание на „BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“

 

https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/od-utre-do-5-oktomrvi-festival-na-evropskata-literatura-bukstar

 

Осмиот Фестивал на европската литература „BookStar“ од утре до 5 октомври

 

Осмиот Фестивал на европската литература „BookStar“ од утре до 5 октомври

 

Импресивен список на учесници содржи програмата на фестивалот „Букстар“

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ на 3 октомври започнува „Букстар 2022“

 

https://off.net.mk/bookbox/nabrzinka/hrabri-novi-zborovi-8-mo-izdanie-na-festivalot-bukstar

 

Осмиот Фестивал на европската литература „BookStar“ од утре до 5 октомври

 

Осмиот Фестивал на европската литература „BookStar“ од утре до 5 октомври

 

Нобеловката Светлана Алексиевич лауреатка на „Букстар 2022“, Фестивалот на европска литература од утре до 5 октомври

 

Импресивен список на учесници содржи програмата на фестивалот „Букстар“

 

НОБЕЛОВКАТА СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ ЈА ДОБИ НАГРАДАТА БУКСТАР ЗА 2022

 

https://www.mkd.mk/kultura/knizhevnost/od-utre-do-5-oktomrvi-festival-na-evropskata-literatura-bukstar

 

Почнува осмиот фестивал „BookStar“, наградата годинава за нобеловката Светлана Алексиевич

 

Храбри нови зборови ќе прозвучат од одлични домашни и европски автори

 

„Букстар“ носи импресивни европски имиња

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ на 3 октомври започнува „Букстар 2022“

 

Да се надминат историските наративи, да се пишува за обичните луѓе

 

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=503732

 

https://kajgana.com/pretstavena-nagradata-dragi-za-najdobar-prevod

 

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=504197

 

Редици за потпис од Ирса – исландската икона на трилерот

 

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=503792

 

Нобеловката Светлана Алексиевич ја добива книжевната награда „Букстар

 

Нобеловката Светлана Алексиевич е добитничка на наградата BookStar 2022

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ на 3 октомври започнува „Букстар 2022“

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ / Brave new wor(l)ds“ почнува новото издание на „BookStar“ / „Книжевни ѕвезди“

 

Под мотото „Храбри нови зборови“ на 3 октомври започнува „Букстар 2022“

 

Импресивен список на учесници содржи програмата на фестивалот „Букстар“

 

Почнува осмиот фестивал „BookStar“, наградата годинава за нобеловката Светлана Алексиевич

 

https://off.net.mk/bookbox/nabrzinka/hrabri-novi-zborovi-8-mo-izdanie-na-festivalot-bukstar

 

https://vreme.mk/article/633954de1544ee7a306e8f10

 

Нобеловката Светлана Алексиевич лауреатка на „Букстар 2022“, Фестивалот на европска литература од утре до 5 октомври

 

Почнува осмиот фестивал „BookStar“, наградата годинава за нобеловката Светлана Алексиевич

 

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=503732

 

https://mk.voanews.com/a/video-intervju-so-igor-stiks/6784784.html?fbclid=IwAR0KZ6_ihwnSP7pQM9aBpODtSA22ibPlPdbko5Gxls4vQv3pO34OzFqER0A

 

Пишувањето е најцивилизираниот начин да интервенираме на светот

 

Импресивен список на учесници содржи програмата на фестивалот „Букстар“

СЕ НАДЕВАМ ДЕКА „ВОЈНАТА НЕМА ЖЕНСКО ЛИЦЕ“ ИМ ВЛЕВА СИЛА, А НЕ ОМРАЗА НА ЖЕНИТЕ ВО УКРАИНА

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram