Нема производи.

Нема производи.

Bookstar 2021

  /  Bookstar 2021

Датуми:

12-15 октомври 2021 година

Локации:

Младински културен центар, Скопје

Europe House, Скопје

Гости и држави:

Катарина Винклер (Австрија)

КАТАРИНА ВИНКЛЕР

Влада Урошевиќ (Македонија)

Vlada-Urosevic-15-bg_resize

Огнен Спахиќ (Црна Гора)

Ognjen Spahic

Сјон (Исланд)

СЈОН

Балсор Хоџа (Косово)

balsor hoza

Марина Вујчиќ (Хрватска)

Marina_Vujcic

Михаела Гашпар (Хрватска)

Mihaela Gaspar

Софија Лундберј (Шведска)

НАГРАДА BOOKSTAR 2021 Миодраг Мајиќ (Србија)

majic feature

Слоган:

GENRESIS

Опис:

GENRESIS –  настанување или не-станување?

 

Дали COVID-19 е најопипливата апокалиптична форма на модерната цивилизација досега? Вител во кој ќе исчезнуваме, дел по дел?

Или сме исправени пред поглавје на повторно раѓање на човештвото?

Втор GENESIS?

И како литературата ќе си го најде своето место во овие застрашувачки, холистички, драматични и пререални-за-да-бидат-вистинити моменти?

Ќе треба да најде автохтон дискурс, или судбината ѝ е веќе испишана?

Нови GENRES, maybe?

Европската литература како никогаш досега посегнува по своите деконструирани и раскршени крилја. Затоа, ќе мора да креира, реплицира, колекционира, конгруира.

Тука, меѓу дискрепанцата на спротивставените жанрови во настанување или не-станување, се подига нова именка – GENRESIS.

Зборот беше почеток, може ли сега да биде – крај?

Настани:

12 октомври 2021 година

12 октомври 2021 година – Отворање на Саем на европска литература и презентација на книжарницата на тркала „Зборче“ во склоп на EIBNW

12 октомври 2021 година – Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Катарина Винклер (Австрија)

12 октомври 2021 година – Запознавање на гостите

12 октомври 2021 година – Отворање на фестивалот BookStar 2021 со почесно обраќање на заменик-амбасадорот на Европската Унија во Северна Македонија, Џулијан Васало, презентација на книгата „Модар накит“ и разговор со авторката Катарина Винклер (Австрија)

12 октомври 2021 година – Презентација на книгата „Viola arsenica; белешки за поезијата“ и разговор со авторот Влада Урошевиќ (Македонија)

12 октомври 2021 година – Забава со музика по избор на фестивалскиот тим

13 октомври 2021 година

13 октомври 2021 година – Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Сјон (Исланд)

13 октомври 2021 година – Let’s talk about Lem – настан во чест на 100-годишнината од раѓањето на Станислав Лем (Полска)

13 октомври 2021 година – Презентација на книгата „Под двете сонца“ и разговор со авторот Огнен Спахиќ (Црна Гора)

13 октомври 2021 година – Презентација на книгата „Пченкарнозлатна коса, сиви очи“ и разговор со авторот Сјон (Исланд)

13 октомври 2021 година – Презентација на книгата „Сведокот“ и разговор со авторот Балсор Хоџа (Косово)

13 октомври 2021 година – Забава со музика по избор на Сјон и Балсор Хоџа

14 октомври 2021 година

14 октомври 2021 година – Тркалезна маса Превод/комуникација/разбирање

14 октомври 2021 година – Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Миодраг Мајиќ (Србија)

14 октомври 2021 година – Презентација на книгата „Педесет цигари за Елена“ и разговор со авторката Марина Вујчиќ (Хрватска)

14 октомври 2021 година – Презентација на книгата „Часовничарот“ и разговор со авторката Михаела Гашпар (Хрватска)

14 октомври 2021 година – „Ти реков – ми рече“, книжевно читање

14 октомври 2021 година – Забава со музика по избор на Михаела Гашпар

15 октомври 2021 година

15 октомври 2021 година – Креативна работилница со Сјон (Исланд): „Раѓањето на една книга –  како ја напишав Сината лисица“

15 октомври 2021 година – Поткаст „Гол ручек“ со Душко Крстевски и Балсор Хоџа (Косово)

15 октомври 2021 година – Книжевна дискусија „Книжевни жанрови: систем или креативен хаос“

15 октомври 2021 година – Презентација на книгите „Дабот сè уште е тука“, „Црвениот адресар“ и „Прашалникот е половина срце“ и разговор со авторката Софија Лундберј (Шведска)

15 октомври 2021 година – Доделување на наградата „Bookstar“ 2021, презентација на книгите „Островот на пеликаните“ и „Деца на злото“ и разговор со авторот Миодраг Мајиќ (Србија)

15 октомври 2021 година – Забава со музика по избор на Софија Лундберј

Поддршка:

Фестивалски тим и контакт:

Дирекција на Фестивалот „BookStar

Книжевен центар „Антолог“

Адреса: ул. „Ѓорги Пулевски“ бр. 29 лок. 1

1000 Скопје, Македонија

Телефон: 02 3201 007

Интернет-страница: antolog.mk

Инстаграм: @bookstar_festival

Твитер: @bookstar2016

Фејсбук: АНТОЛОГ – Книжевен центар

 

Тим:

Жарко Кујунџиски

Кристина Дукоска

Елена Јошеска

Валентина Кујунџиска

Миле Томов

Весна Дамчевска, ПР и медиуми

Стефан Танков, графички уредник

Ивона Лаушевиќ, координатор за гости

Александар Котевски, фотографија

Јован Настевски Јон, видео

Елена Конеска Светиева, Јулија Петровска, Ана Василева, толкувачи

 

Волонтери:

Тијана Милиќ

Нарциса Тунтева

Христијан Богдановски

Дијана Петровска

Мерима Сарачевиќ

Лазар Лукиќ

Автор на постер:

Стефан Танков

Постер:

Програма:

Медиумски пријатели:

Поврзани линкови:

Слободен печат, 4.10.2021: https://www.slobodenpecat.mk/zharko-kujundzhiski-festivalot-bukstar-pochnuva-na-12-oktomvri-temata-e-pandemija-i-knizhevnost/

Утринска на Телма, 5.10.2021: https://www.youtube.com/watch?v=zSRktJDd5c8

Антолог, 6.10.2021 (МК): https://antolog.mk/devet-vrvni-evropski-pisateli-gosti-na-bookstar-2021-pod-sloganot-genresis/

Антолог, 6.10.2021 (EN): https://antolog.mk/nine-top-european-writers-guests-on-bookstar-2021-under-the-slogan-genresis/

Радио МОФ, 6.10.2021: https://www.radiomof.mk/sedmoto-izdanie-na-knizheniot-festival-bukstar-ovaa-godina-pod-sloganot-genresis/?fbclid=IwAR0nNINyB_LQ6sk2Sw1oYAihxRfGPZRql-P975uBU-GxzjjGLSGibN8YwFw

Екран, 6.10.2021: https://ekran.mk/2021/10/06/%d0%be%d0%b4-12-%d0%b4%d0%be-15-%d0%be%d0%ba%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b0%d0%b2%d1%83%d0%b2%d0%b0/?fbclid=IwAR3u3fn73CkxCcE_eAvd7SFwquEJWkm5XlPBbeFWTpQBKEXPGg3U-GWwEc8

Скопско ехо, 6.10.2021: https://skopskoeho.mk/od-12-do-15-oktomvri-ke-trae-festivalot-na-evropska-literatira-bukstar/?fbclid=IwAR2W6nQ50ZKudLzdl6lRVrkURRpywRgfGKpX5r889RGm7mvBLFc4RrbwwNg

Република, 6.10.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/devet-vrvni-evropski-pisateli-na-sedmoto-izdanie-na-bukstar/?fbclid=IwAR2-nHxI7NQdSlCX81kAgoiURyl7-HaPogFJpsZ-qKWJS9kZ94rhvpqF2Ss

Независен, 6.10.2021: https://nezavisen.mk/devet-vrvni-evropski-pisateli-na-sedmoto-izdanie-na-bukstar-vo-skopje/?fbclid=IwAR2U-pp7pw4jehw2G9N4t6yX5DzEcyiuNlJfJ5oANulGQtkEDtK_K3DCwUs

Нова Македонија, 7.10.2021: https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/%D0%B4%D0%BE%D0%B0%D1%93%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%95%D0%B2/

Радио Слободна Европа, 7.10.2021: https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%83%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0-%D0%B8-%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-/31497595.html?fbclid=IwAR2zYDzY3SdGCfY5IJu9d2qcHGqmm65ogApYPhnwTSNJkC_4iSc2RaoevPw

Мета.мк, 8.10.2021: https://meta.mk/knizhevniot-festival-bukstar-kje-se-odrzhi-od-12-do-15-oktomvri-pod-sloganot-genresis/?fbclid=IwAR1E3Emym0dQ-EissI4lII7umoHmjzScEU7sVuiyx87hvacN-4ssTaZAhAk

Репер, 10.10.2021: https://www.reper.net.mk/2021/10/10/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/

Антолог, 11.10.2021 (МК): https://antolog.mk/svecheno-otvorane-na-sedmoto-izdanie-na-festivalot-na-evropskata-literatura-bookstar-2021/

Антолог, 11.10.2021 (EN): https://antolog.mk/opening-ceremony-of-the-seventh-edition-of-the-european-literature-festival-bookstar-2021/

Умно, 11.10.2021: https://umno.mk/devetmina-pisateli-gostuvaat/?fbclid=IwAR3AiH6E3Jsm66ciNE3H3OHi1_i-a8SgGxGbjDmghQjnZimxq3ghRllFM4c

Фокус, 11.10.2021: https://fokus.mk/od-utre-zapochnuva-festivalot-na-evropska-literatura-bukstar/

Република, 11.10.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/utre-se-otvora-sedmoto-izdanie-na-festivalot-na-evropska-literatura-bukstar/

Екран, 11.10.2021: https://ekran.mk/2021/10/11/%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D1%84%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82/

Сакам да кажам, 12.10.2021: https://smart.sdk.mk/vesti/devet-pisateli-od-poveke-zemji-doagaat-na-7-festival-na-evropska-literatura-knizhevni-zvezdi/

Телма, 12.10.2021: https://telma.com.mk/2021/10/12/%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%83%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80/

Мета, 12.10.2021: https://meta.mk/deneska-vo-skopje-zapochnuva-bookstar-2021-festivalot-na-evropska-literatura/

Република, 12.10.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/svecheno-otvoranje-na-sedmoto-izdanie-na-bookstar-vecherva-vo-mkc/

Нетпрес, 12.10.2021: https://netpress.com.mk/svecheno-otvora-e-na-sedmoto-izdanie-na-bookstar-vecherva-vo-mkc/

Факултети, 12.10.2021: https://www.fakulteti.mk/news/12102021/promocija-na-kniga-na-vlada-uroshevikj-na-festivalot-bukstar

Окно, 12.10.2021: https://okno.mk/node/91061

Нова Македонија, 12.10.2021: https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B8/

Скопје1, 12.10.2021: https://skopje1.mk/archives/143568

Независен, 12.10.2021: https://nezavisen.mk/sedmo-izdanie-na-bukstar-festival-na-evropska-literatura-vo-mkc/

Слободен печат, 12.10.2021: https://www.slobodenpecat.mk/devet-vrvni-evropski-pisateli-kje-uchestvuvaat-na-sedmiot-bukstar/

Скопско ехо, 12.10.2021: https://skopskoeho.mk/bookstar-vo-mkts-od-deneska-do-15-oktomvri/?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_Vk2yikpSW0mx4JIULe96HIGG3SS5kq.L3xG2imwbHIs-1635331549-0-gqNtZGzNAjujcnBszQg9

Поп ап, 12.10.2021: https://popup.mk/zapochna-bookstar-2021-pod-sloganot-genresis/?fbclid=IwAR0gerFRfoQs6NjBUBz5lQpOJuwHMZzXhyMZa9NO2xD8r9TPDknQOZrL5KY

Нова Македонија, 13.10.2021: https://www.novamakedonija.com.mk/prilozi/lik/%D0%B1%D1%83%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-100-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D1%80%D0%B0%D1%93%D0%B0%D1%9A/

Република, 13.10.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/bukstar-vo-chest-na-100-godini-od-ragjanjeto-na-stanislav-lem/

Умно, 14.10.2021: https://umno.mk/trkalezna-masa-prevod-komunikacija-razbiranje/?fbclid=IwAR14xDEqjD-tLwWQKAXeZ0h_LlEVjLhmUUABVmvjtwgzyuYXKxJ-E4KUb6g

Република, 14.10.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/vozbudliva-vecher-za-evropskata-i-avstriskata-literatura-na-bukstar/?fbclid=IwAR0HwGe3Y2WGajrDalroexNy-ryd_LiKC2395XXjgiBugUxGkqk8WCKRReU

Нова Македонија, 14.10.2021: https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/%d0%b1%d1%83%d0%ba%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0/?fbclid=IwAR2XOmQCzTH54sBoaaTg7FAtkEYHMVDRJwCxO-4GEK9BsuZ5PJM0XWt8euY

Република, 14.10.2021: https://republika.mk/vesti/kultura/vtor-den-na-bukstar-vljubete-se-vo-polska-vljubete-se-vo-lem/?fbclid=IwAR2Uz5AhScyMLXglvTebIY-HQnO0KW8huK35GiBKXPIoYZBT1TC3hdqCTf8

Умно, 15.10.2021: https://umno.mk/preveduvanjeto-na-delata-na-stanislav-lem/?fbclid=IwAR1g0dMth-SNlB9GbRXUWahN9PNw-NtqvLfRti6oUg54ZbqI1iDQv5fUC6I

Нова Македонија, 15.10.2021: https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D1%82-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%81/?fbclid=IwAR2Uz5AhScyMLXglvTebIY-HQnO0KW8huK35GiBKXPIoYZBT1TC3hdqCTf8

Утринска на Телма, 15.10.2021: https://www.youtube.com/watch?v=i6wSj-nCO0w&fbclid=IwAR29pPSxEC8QkMqtGUGStY3SMWrivCUligypnzTZ710f0SaecazHEkmiRkM

Нова Македонија, 18.10.2021: https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/%d0%b6%d0%b0%d0%bd%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d1%83-%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b2%d0%b0%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%b5/?fbclid=IwAR10ZQ3Svt_pDJ1P78Q9RNVAA3ggKyvdk1Vh9sc92n8p2jyVbJ8sw4p5KTk

Настан сајт Антолог: https://antolog.mk/event/bookstar-2021-7-festival-na-evropskata-literatura/

ФБ настан: https://facebook.com/events/%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80/bookstar-2021-7-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/592010241949851/

МКЦ настан: https://mkc.mk/event/bukstar-2021/

 

 

 

Интервјуа:

Хибрид (интервју со Влада Урошевиќ): https://hybrid.mk/vlada-uroshevik-na-choveshtvoto-mu-se-zakanuva-prikriena-robotizacija/?fbclid=IwAR10ZQ3Svt_pDJ1P78Q9RNVAA3ggKyvdk1Vh9sc92n8p2jyVbJ8sw4p5KTk

Република (интервју со Катарина Винклер): https://republika.mk/vesti/kultura/za-mene-pishuvanjeto-e-komponiranje/?fbclid=IwAR1cyejxU2KfBmmr9VcjzX_A9qwmkV_qcyEVfOX0fHsWAPbYLWes93IqrwU

Нова Македонија (интервју со Марина Вујчиќ): https://www.novamakedonija.com.mk/prilozi/lik/%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b1%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%95%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4/?fbclid=IwAR3Xyngn65lGOSTn5Vyg1JTEpoMcAzZbLSOZ_7qujidXdz7tkc0WuNRizVY

Радио МОФ (интервју со Сјон): https://www.radiomof.mk/intervju-sjon-audioknigite-kje-go-smenat-pishuvanjeto-na-romani/?fbclid=IwAR3nHm9u6lbJEP2J-HwZXTQuU2d0Ez14fISELN2JASv8X528FxhHoffxPcU

Република (интервју со Огнен Спахиќ): https://republika.mk/vesti/kultura/makedonija-i-skopje-gi-dozivuvam-kako-priroden-del-na-kulturniot-krug-na-koj-mu-pripagjam-i-vo-koj-postojam-kako-pisatel/?fbclid=IwAR2I23uH7Fru8YAj3Pr8wgJIhJb3YyHatpRr_bngIKUlTtX15YhNo18TkJs

Факултети (интервју со Софија Лундберј): https://www.fakulteti.mk/news/17102021/sofija-lundberj-shvedska-pisatelska-senzacija-sum-go-chitala-janevski-no-treba-da-naucham-povekje-za-makedonskata-literatura?fbclid=IwAR14xDEqjD-tLwWQKAXeZ0h_LlEVjLhmUUABVmvjtwgzyuYXKxJ-E4KUb6g

Слободен печат (интервју со Сјон): https://www.slobodenpecat.mk/razgovor-so-sjon-pisatel-i-poet-od-island-koga-nemame-neprijateli-odnadvor-obichno-go-barame-neprijatelot-vo-sebe/?fbclid=IwAR0LJcMosx5xpNexdjuzpN-o_iyrWdTnGCWVmD7aaRhDQK0zZ1JK4fMUkCk

Портрет (интервју со Софија Лундберј): https://portret.digital/sofija-lundberj-shvedska-pisatelka-na-lugeto-sekogash-ke-im-trebaat-prikazni-toa-e-osnovata-na-chovechkata-interakczija/?fbclid=IwAR2floTP7T60Rbs5k1JidnTOh69a0SeeAfT2rnU-ZjLf4AJ9Gtv-djC9XUk

Факултети (интервју со Михаела Гашпар): https://www.fakulteti.mk/news/23102021/mihaela-gashpar-hrvatska-pisatelka-vo-mojot-dom-mozhe-da-se-slushnat-eleno-mome-kalesh-bre-angjo-jovano-jovanke

Нова Македонија (интервју со Михаела Гашпар): https://www.novamakedonija.com.mk/zivot/kultura/%d1%84%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b2%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram