Нема производи.

Ксенија Чочкова

  /  Ксенија Чочкова

Ксенија Чочкова

Ксенија Чочкова (родена 1979 година) дипломирала на Катедрата за германски јазик икнижевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Денес живее и работи какокнижевен преведувач и менаџер во културата во Баден-Баден, Германија. Досега работела наповеќе изложби, конференции, различни проекти од областа на културата.

Со литературен превод се занимава од 2004 година и досега има објавено повеќе од 30 преводина автори од германското говорно подрачје. Во нејзин превод се објавени автори како ЗигфридЛенц, Бернхард Шлинк, Јулија Франк, Елфриде Јелинек, Бертолт Брехт, Кристоф Хајн, ШтефанЦвајг, Елијас Канети, Роберт Валзер, Роберт Музил и други. За своите преводи е наградена соповеќе стипендии како „Средба на преведувачи“, организирана одЛитературниот колоквиумБерлин, „Преведувачка резиденција“ на Гете-институтот и Фондацијата Алфред Тепфер во ГутЗиген.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram