Нема производи.

Нема производи.

Никола Котески

  /  Никола Котески

Никола Котески

20180124-nastavnik-po-fizichko-na-64-godini-trcha-polumaratoni-m

Никола Котески е роден на 3.5.1953 г. во Македонски Брод, по професија професор по физичко и здравствено образование и фудбалски тренер. Основно образование завршил ОУ „Јосип Броз –Тито“ во Струга, а средно образование во гимназијата „Гоце Делчев“ во Куманово. Студиите ги продолжил на Факултетот за физичка култура во Скопје, каде што ги завршил во 1989 год.  Две години подоцна завршил и школа за фудбалски тренер. Автор е на  првиот стручно-научен труд за фудбал во Македонија „Индивидуална едукација на фудбалерите“, издаден 1996 год. Како професор по физичко и здравствено образование работел во повеќе основни и средни училишта во Куманово. Својата четиринаесет годишна фудбалска кариера ја започнал во првата лига во фудбалскиот клуб  „Куманово”, а ја продолжил во Шведска и Австралија. Како фудбалски тренер работел во повеќе младински фудбалски школи во Македонија и во клубови во Шведска и Австралија. Од 1984 год., по завршувањето на фудбалската кариера активен е како натпреварувач во маратонско трчање. Учествувал на повеќе од 100-тина маратони и полумаратони во Македонија, Србија, Црна Гора, Косово, Хрватска, Шведска, Данска и Австралија каде што освоил први, втори, трети и четврти места во својата категорија.  Иницијатор и идеен татко бил во основањето на списанието „Пиемонт” каде што напишал повеќе од дваесет стручно-научни есеи од областа на физичката култура, педагогијата, психологијата и педагошката психологија.

Поврзани продукти

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


    Потврдувам дека сум постар од 16 години.

    YouTube
    LinkedIn
    Share
    Instagram