Нема производи.

Зошто „Сонот на Ѕуница“ е одлично четиво за деца?

  /  Детско катче   /  Зошто „Сонот на Ѕуница“ е одлично четиво за деца?

Зошто „Сонот на Ѕуница“ е одлично четиво за деца?

 

 

Најпрво, психолошкото градиво е приспособено на детската зрелост, нема непотребно и извештачено искористени зборови што и самите родители би биле во искушение да ги пребаруваат низ речникот. Го нема ни неконтролираното истекување на нецензурирана нарација, со која се соочуваме низ многубројни дела од литературата за деца, а кое повикува на агресивни сензации, со призвук на негативни манири како вредности.

Сонот на Ѕуница е безбедно издание за детската когниција.

Илустрациите на Ајше Инан се уметничко чудо, кое ќе ви пројави слатка компулзија, да ги прелистувате страниците по повеќепати, да барате сличности и микроскопско скриени богатства, кои претходниот пат му избегале на видот.

Сликовницата е една отворена палета, совршена подлога за децата да ги осознаат боите благодарение на пактот со мнемониката. „А сега кажи ми, во која боја беа обоени зумбулите? Која боја беше фустанчето на Ѕуница? Каква боја имаа рибите?“ Но оваа сликовница е одлична и за поттикнување на задоцнетиот говор кај децата затоа што нарацијата изобилува со специфично и внимателно одбрана лексика (острига, седеф, пупунец, ладало, грне, желади), која не само што не промовира нестандаризирани неологизми туку и го зајакнува влијанието на изворноста на мајчиниот јазик, љубов каква што е потребна да се шири и да се всадува кај децата од школска и претшколска возраст.

По прочитот, „Сонот на Ѕуница“ отвора повеќе можности за детска игра, како читанка, таа е упатство за развој на помнењето и квалитативен призвук на говорот. Во продолжение, ќе издвојам само две игри, а секако модификациите се безбројни варијанти, кои родителите со својата креативност, посветеност и слободоумност можат да ги претворат во дваесет и две.

 1. Игра на асоцијации

Родителот одбира еден збор (на пр. зумбул), детето се обидува да асоцира што повеќе својства што ќе му паднат на памет, а се однесуваат на сликовницата.

*Зумбул: куќа, син, голем, цвет.

*Плочки: бели, црни, врата, скалила, пукнатина, ходник.

 1. Игра на алитерација

Играта на алитерација исто така добро се вклопува за да се развиваат асоцијациите и говорот под заеднички повлечена дијагонала. Родителот го дава првиот пример, „Пупунче пупка“, па му се објаснува на детето дека понатаму треба само да избере еден збор од сликовницата и на тој збор да надоврзе друг што ќе го носи истиот почеток (ѕвонче ѕвони, клуч клука, школка школо, бисер бистра). За да тече полесно надоврзувањето, може да ја практикувате играта заедно, како возрасна припомош.

 • Брзозборки

Создадете своја брзозборка од неколку стиха, која ќе биде џингл за најавување на сликовницата. Јас и малата рецензентка Ива ја осмисливме следната:

Низ градот ѕун ѕуни, Ѕуница сон сони,

сонет низ струни и струи.

 

Сликовниците се забавни кога се читаат во пар, нели?

 

Јована Матевска-Атанасова

Напиши коментар

ул. „Ѓорѓи Пулевски“ бр. 29 лок.1 +389 2 3201 007 poddrska@antolog.mk

Пријави се за Антолог билтен за новости.

Дознај кои се најнови книги, понуди, попусти и друго


  Потврдувам дека сум постар од 16 години.

  YouTube
  LinkedIn
  Share
  Instagram